Under majoriteten av de år som Aktiefokus drivits har det funnits investeringsfilosofier publicerade. Dessa har varit ett bra sätt att beskriva hur vi båda ser på aktieinvesteringar. Genom att behöva sätta ord på våra idéer har vi insett brister och begränsningar och därmed begränsat antalet misstag. Men livet går framåt och livssituationen förändras hela tiden, vilket gör att mängden tid man har för att lägga ned på aktieanalys varierar. Det påverkar även ens förutsättningar på börsen och vi har insett vikten av att ha en hållbar strategi givet ens egen situation.
Hitta bolag
Vi älskar att hitta och titta på nya bolag, för det finns en varm och familjär känsla med att läsa ur en årsredovisning och försöka förstå hur en affärsmodell fungerar. När man väl förstår hur företaget försöker generera pengar, uppstår det en glädje och man vill bara kasta sig över siffrorna. Men innan huvudakten kan påbörjas behöver vi hitta bolaget. Att hitta bolag kan nog lättast beskrivas som en vilsen tonåring som frågar sin förälder var ett visst klädesplagg är. Det är direkt under näsan, men man ser det inte.
Inom fundamentalanalys, vilket är det vi använder, finns det ett brett spektrum av metoder. Det finns investerare som Peter Lynch som älskar att prova produkterna (därav ekonomiuttrycket ”Lyncha”), andra som tittar på bolagsledningarna och på andra sidan av skalan finns helt kvantitativa modeller där man inte bryr sig alls om bolaget, utan bara dess nyckeltal. Den bittra sanningen är att vi inte har någon helt utmejslad strategi, men vi gillar att använda Börsdata och andra screeners och utifrån det tittar vi närmare på de bolag som ser intressanta ut.
Värdera bolaget
Att sätta värdering på ett bolag är lika lätt som det är svårt och vi har några gemensamma åsikter.
Om du inte har tid, investera som Lundaluppen eller köp indexfonder. Lundaluppen, gurun bland svenska ekonomibloggar, har en bra och konservativ strategi. Den är tidseffektiv och det är faktiskt ganska svårt att göra tokiga investeringar med hans sätt att se på aktier. Indexfonder har fördelen att det inte kräver någon tid och väljer man en som är gratis så kommer man per definition bli bättre än snittet eftersom index avkastar som snittet, före avgifter. Med avgifter hamnar snittet under index och en indexfond utan avgifter blir då alltså bättre än dessa.
Kvantitativa modeller är makalöst svåra att hålla vid liv och mer tidskrävande än man tror även om analysen av varje enskilt bolag går fort. Det passar inte riktigt någon av våra personligheter att köpa riktigt usla bolag för priset långt under slaktvärde. Kenny är den av oss som köper flest bolag med låga P/B-tal och liknande, men inte på något helt mekaniskt sätt. Magic Formula är en annan strategi, men ingen av oss följer den, eller har för avsikt att göra så i framtiden.
Slutligen, om man har tid och intresse att avvara och ser aktier som ett intresse, ska man lägga ned tid på det. Varje bolag är unikt och kräver att du tittar på det utifrån dina förutsättningar. Det magiska med bolag är att ju bättre du blir på bolaget, desto högre avkastning på investeringen kan du få.
Det finns självklart några enkla tips och det är att köpa när bolagen är lågt värderade. Om man inte tror att intäkten och dess tillväxt är väldigt stabil så ska värderingarna vara låga när man köper. Det finns nämligen ett alldeles för tydligt samband mellan priset när man köper ett bolag och hur hög avkastning man får. Det sista rådet är att helst välja bolag med stabila balansräkningar, för anser du att bolaget är överkapitaliserat kan du alltid få hävstång genom att låna själv. Ett företag som har hög skuldsättning har alltid en risk om det kommer grus i maskineriet.
Som en aktieintresserad småsparare har du vissa fördelar på marknaden. Argumenten för att köpa indexfonder, mer än att de blir som snittet, är att du slåss mot alla förvaltare som kollektiv. Dessa har (generellt) utbildning inom ekonomi och har bättre resurser i form av ekonomi, tid, datorprogram och fokus än vad du har. Deras svagheter är att de måste leverera resultat hela tiden och därför riskerar långsiktighet att försvinna från deras arsenal. Självklart är det något man ska använda till sin fördel. Övriga fördelar du har som småsparare är tillgång till små bolag med ibland illikvida aktier där fondförvaltare inte kan få in några summor, eftersom de antingen kommer köpa för stor andel av bolaget eller så blir innehavet i bolaget en för liten del av fonden.
Egenskaper hos bolag som vi gillar är:
- Starka balansräkningar
- Förutsägbar vinsthistorik
- Att bolaget har utdelning
- En bra ägarbild
- Kommunikativ och långsiktig ledning
- En affärsmodell med konkurrensfördelar och som är hyfsat förutsägbar
Generellt tittar vi inte på förhoppningsbolag, men vi gillar tillväxtbolag. Det är en stor skillnad mellan dessa två. Där den första kategorin inte fått igång en färdig produkt eller mer än väldigt småskalig försäljning, är den andra kategorin vid stadiet att man har bevisat att produkten säljer och det börjar finnas en förutsägbarhet i försäljningen.
Följa upp och bevaka
Varje bolag som du väljer att följa ska du bevaka, men du måste ha bra källkritik och förstå varför en viss nyhet kommer ut. Det finns allt för ofta en dold agenda från bolagsstyrelser och vd:ar, så försök räkna på det (jämför t.ex. en order med omsättningen för att förstå betydelsen av ordern). Bilda dig därefter en uppfattning om det är brus i etern eller om det har en verklig påverkan på ditt bolag. Du ska självklart även följa upp om du har gjort antaganden på något vis och konsekvent ifrågasätta ditt agerande och om dina pengar hör hemma i bolaget. Du kommer då heller inte bli orolig om marknaden svajar och kursen rasar, för du vet att din hemläxa är gjord och att det bara är Mr. Market som just nu inte mår helt bra.
När ska man sälja?
Att förstå när man ska sälja en aktie är det svåraste som finns inom aktiehandel och det vi har lärt oss är att man bör sätta upp en riktkurs. Om man utgår från anledningen till att man köper aktien, brukar man även kunna få fram en bra försäljningskurs. Beroende på bolagets stabilitet brukar vi titta på vilken vinstmultipel som bolaget haft innan, eller värdet på tillgångarna, eller vara det att den är dubbelt så dyr som köpkursen. Vem vill köpa mjölk för 20 kr litern, när det vanliga priset är hälften så högt? Oftast brukar aktiemarknaden löpa amok och om man inte tycker det finns något som försvarar kursrusningen, så tackar man för sig och är nöjd med en bra avkastning.
Portföljen
Enligt Alexander Boman på Avanza finns det några tydliga mönster hos bra sparare och dessa är lätta att kopiera:
- Spara regelbundet
- Sprid riskerna på flera geografiska marknader
- Ha 12 eller fler bolag i portföljen
Spara regelbundet är definitivt något vi båda gör och tillämpar. Vi försöker heller inte parera och gissa utvecklingen på börsen.
Vi gillar att sprida riskerna på olika marknader, men vi håller oss främst inom Norden när det kommer till enskilda aktier. Svårigheten är att företagskultur och andra faktorer skiftar desto längre ifrån Sverige du kommer. Är bolaget utanför Norden är det ofta storföretag som vi intresserar oss för.
Diversifiering i portföljen är alltid ett hett ämne. Vill du ha några få bolag du kan väl eller några fler som du nästan kan lika väl? Generellt har vi bevakningslistor på bolag vi gillar och dessa listor har bolag som är runt 30 stycken. Det betyder inte att vi kan dessa bolag i detalj, men vid vissa nivåer kan det vara värt att läsa på mer om dem. Sedan varierar hur många bolag som vi har i portföljen med om något är köpvärt eller om vi precis avyttrat något.
Avslutningsvis
Några slutord är att man inte ska jämföra sig allt för mycket med index över korta tidsperioder. Du kan ha en makalös portfölj, men där inga triggers har inträffat än, och då slår man inte index det året. Det kommer alltid att dyka upp svarta svanar och du kommer förlora pengar på dem, även med ordentliga säkerhetsmarginaler, och då slår du inte heller index på kort sikt. Därför faller det tillbaka till att om du inte brinner för aktieinvesteringar, bör du spara som vi rekommenderat ovan. Det är en mycket bättre idé än att bara göra ett halvdassigt försök på aktiemarknaden.
Varför indexfonder och inte investmentbolag?
Majoriteten av de svenska investmentbolagen har presterat en totalavkastning långt över index (Jag älskar Nicklas lista http://blogg.ekonomikunskap.com/marknadsforing/totalavkastning/) och man slipper även oroa sig för de effekter som uppkommer av att allt fler sparar i indexfonder vilket kan skapa en obehaglig volatilitet.
Aktieingenjören: Nu har jag ingen data på det, men du har säkerligen en ännu större effekt av Spiltans Investmentbolagsfond än indexfonder. Dessutom behöver det absolut inte bara vara svenska indexfonder, utan jag tycker man ska sprida dem globalt. Däremot finns det inga bra i Asien vad jag vet om och därför tycker jag man ska ha en aktiv fond där.