Strax innan midsommar släppte Harboes bryggeri sin årsredovisning för det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Marknaden uppskattade rapporten och nedan kommenteras några av höjdpunkterna.
Minskad omsättning
En uppenbart negativ punkt i rapporten var att omsättningen minskade med 4 % från året innan. Detta är inte så konstigt då man har lagt ner och avyttrat det minsta av bolagets tre bryggerier, det estniska. Maxkapaciteten i produktion minskade med någonstans 10-15 % till följd av nedläggningen så kapacitetsutnyttjandet i befintliga bryggerier har stigit.
Figuren nedan visar fördelningen av omsättningen. Tyskland minskade marginellt medan försäljningen i Danmark ökade. Det skulle kunna vara en effekt av ökat hemmadrickande under pandemin och att positionen i Danmark är den relativt sett starkaste. Internationellt minskade dock omsättningen relativt kraftigt och bolaget pekar på pandemin som orsak.
Det är den internationella försäljningen som är nyckeln till bolaget framgångar framöver. Styrelseordförande Griese talar i årsrapporten om bolagets förändrade försäljningsstrategi utomlands där målsättningen är att sälja till ”priser som bättre speglar produkternas kvalitet”. Han menar då högre priser. Detta är en nyckelfaktor att följa framöver som i så fall ska synas i både volym, intäkter och marginal.
Lönsamhet och marginaler
I analysen hävdade jag att bolaget har genomgått en i princip bekräftad turnaround. Den bilden kvarstår efter årsrapporten. Det som sticker ut mest är att bolaget har genomgått en tydlig förändring i kostnadsbilden vilket framgår nedan.
Genom stora grepp det senaste året är man tillbaks på samma kostnadsnivåer i förhållande till omsättning som för 7-8 år sedan. Dessvärre hänger inte detta med hela vägen ned till sista raden eftersom bruttomarginalen har utvecklats svagt och är en bra bit under genomsnittet över lång tid, ganska nära lägstanivåer. Fortsatt press på bruttomarginalen är ett hot, medan återgång till historiska nivåer är en möjlighet.
EBITDA-marginal och EBIT-marginal har vänt upp till följd av den minskade kostnadsnivån:
Aktieägarvänliga åtgärder och insynsköp
Harboes har i samband med årsredovisningen infört en del åtgärder som med god vilja kan kallas för aktieägarvänliga. Missförstå mig rätt här, bolaget skulle behöva göra väldigt mycket annorlunda för att vara aktieägarvänliga, men de tar åtminstone kliv i rätt riktning.
Styrelseordförande Bernhard Griese nämner i årsredovisningen att ett finansiellt mål på EBITDA-marginal ”på en stabil nivå över 10 % kommande 4-5 år”. Detta ska jämföras med en nivå på 8 % under 2020/21. Avkastning på investerat kapital ska överstiga 6 %.
Efter rapporten köpte styrelseledamoten Claus Bayer 10 000 aktier för 91 DKK per aktie, för totalt drygt 1 MSEK. Detta var det första insynsköpet på länge och såvitt jag förstår även Bayers första köp av aktier i bolaget. Claus Bayer var tidigare verksam i Royal Unibrew då de tog sig ur en svår period efter finanskrisen och det är troligt att han är en starkt bidragande orsak till Harboes förändrade försäljningsstrategi utomlands. Det är naturligtvis positivt att även styrelseledamöter utanför familjen Harboe tror på bolaget och stoppar in egna pengar.
Fortsatt stärkt balansräkning men ingen utdelning
Det förvånade mig något att bolaget inte återupptog utdelningen. Förklaringen ges inte explicit men troligen är orsaken att kassaflödet under året var det svagaste på många år på grund av ökat rörelsekapital. Istället fortsätter man stärka balansräkningen. Soliditeten är nu på rekordhög nivå och räntebärande nettoskuld i förhållande till eget kapital är på rekordlåg nivå.
Bolaget har alltjämt mandat att återköpa upp till 50 % av egna aktier (äger just nu ca 30 %). Det vore bra för aktieägarna med återköp till den låga värderingen men troligare är att utdelning återinförs nästa år istället.
Avslutningsvis
Sammantaget var det en mestadels bra rapport med fler styrkebesked än svagheter. Efter rapporten har kursen handlats upp mot hundralappen och kursen är i skrivande stund 98 DKK vilket ger ett P/B-talet på 0,62 vilket fortfarande inte är högt om man beaktar att turnarounden är ytterligare bekräftad, även om jag personligen inte tycker köpläget är lika bra nu som det var vid analystillfället i maj. I analysen tog jag upp att det inte vore orimligt att aktien handlas kring 100-140 DKK (40-100 % upp från kurs vid analystillfället) vilket den nu nästan gör. Det är dock fortfarande inte en aggressiv värdering om bolaget når upp till sina finansiella mål.
Bolaget ger en prognos för 2021/22 på en ökning av resultat på EBITDA-nivå på ca 7-15 % vilket ger en EBITDA-marginal på ca 9 % om man räknar med viss ökning av omsättningen. Det är ett resultat som fortfarande inte uppfyller de finansiella målen, med hänvisning till fortsatt osäkerhet på grund av pandemin. När pandemin ger sig borde det alltså finnas goda möjligheter för Harboes att slå sin egen prognos och närma sig de finansiella målen.
Jag äger fortfarande aktier i Harboes och har inte sålt något av mitt innehav sedan analysen.
Väldigt intressant att följa, jag har lagt in en beställning hos en dansk kollega som åkt hem över sommaren för att bidra lite till omsättningen. Inte min typ av bolag men ska bli kul att prova ölen.
@Aktieingenjören
Jag såg att de sålde Harboes cola och ”Fanta” på ÖoB när jag var inne där idag så det kanske är satsningen på exportmarknaderna vi ser där. ;-) Det blev dock inget inköp för egen del. Jag ser fram emot recensionen!