Vid noteringen av Axkid skrev jag en analys. Det har gått några år och det blev två ytterligare nyemissioner för att kunna få ett lönsamt bolag. Själv trodde jag aldrig att de ens skulle överleva, men jag hade fel och nu ser det ut som att de kan börja skörda frukterna av allt strul. Är det då en köpvärd aktie?
Snabb uppföljning av deras produkter
När jag kollat runt verkar deras produkt Minikid (bilbarnstolen på bilden är en sådan) vara storsäljaren. Den har varit med i några år och gör riktigt bra ifrån sig. Den toppar Prisjakt och ligger okej till när jag kollar liknande sajter utomlands. Kunderna verkar nöjda och Folksams krocktest ger den godkänt (om än BeSafe hade någon säkrare). Tack och lov har man helt undvikt fadäser med säkerheten.
Vid senaste nyemissionen sa man att man tar in pengar för att utveckla nästa generations stol. Det visar sig alltså att en livslängd på stolarnas tekniska plattform är ca åtta år, vilket var kommunicerat vid börslistningen. Det är förhoppningsvis inte lika dyrt att utveckla dem som från början i och med att man har befintliga stolar. De äldre stolarna kostade ett antal miljoner och nyligen tog man in ca åtta miljoner.
Axkid verkar vara duktiga på att utveckla bilbarnstolar och klarar av konkurrensen. Prissättningen är dessutom sådan att den framstår som attraktiv. På det stora hela är det nog så att anledningen bolaget överlevt är att produkterna är bra.
En affärsidé som binder kapital
Axkid har tyvärr en affärsidé som binder massor av kapital. I den gamla analysen gjorde jag ett antagande:
Först betalar man 30 % till underleverantören och de resterande 70 % när produkterna skeppas. Det tar ca 4–6 veckor att få ut stolarna till affärerna från fabriken och därefter är det 30–60 dagars betalningsvillkor innan pengarna är inhämtade. En större kedja pressar säkerligen upp till 90 dagar på distributören som trycker vidare det kravet till Axon.
Med det här sagt lyckas Axkid allt bättre med att binda mindre kapital i förhållande till omsättning och självklart vet de om att det här är en kritisk punkt för att ta bolaget vidare. Generellt verkar det som att de pressat leverantörerna för att få fler kreditdagar och/eller större kredit.
Att man gjorde en nyemission nyligen, tror jag, var tyvärr inte för att man ska satsa mer i utveckling av stolarna. Det är ett måste för att klara av att leverera tillräckligt med stolar. Inte minst om man lyckas landa ett avtal för att sälja i USA. Tyvärr är det här ganska osexigt sätt att sälja in en nyemission (man vill gärna att den ska låta offensiv och inte defensiv) och därför var kommunikationen att satsa på nyutveckling.
Det finns en till nackdel med deras affärsmodell. Det är att man inte har några återkommande intäkter. Det finns ingen service som behövs och en stol kan hålla för tre barn som föds ganska tätt efter varandra. Det här gör att det alltid är nyförsäljning och man måste konkurrera hårt om varje såld stol.
Hur ska man värdera det här?
Jag kan direkt säga att jag inte är intresserad av att äga en verksamhet med de utmaningar som Axkid har. Med det sagt, om jag skulle ge mig på det här skulle jag räkna in minst en nyemission till på ungefär samma belopp som tidigare emissioner. Omsättningen tror jag kommer fortsätta öka i liknande takt. Ut på detta behöver man nog ta större hänsyn till att man balanserar höga kostnader i balansräkningen och det här skulle jag återföra till resultaträkningen och det egna kapitalet. Med en justerad resultaträkning (ni kan se den här) ger det mig följande:
- Man har inte gjort en riktig vinst per aktie än. Rullande 12 månader visar fortfarande en liten förlust.
- Man har stabila bruttomarginaler och man visar snart positivt resultat om översta raden fortsätter växa.
- Kassaflödet är kommunicerat positivt.
Säg att man växer i år så att sista raden når nollan (med samma typ av justeringar som innan), nästa år 0,33 i vinst per aktie och året därefter närmare en krona. Vid en kurs på 9 kronor ger det oss att bolaget är värderat på P/E 27 på nästa års vinst och P/E 9 på 2019. Utan dessa justeringar kommer man visa högre vinst, tills den dagen de flesta aktiveringar på balansräkningen behövs skrivas av.
Jag är som sagt ganska övertygad om att man kommer att åka på ytterligare en nyemission för att finansiera den kapitalintensiva affärsmodellen man har. Med det sagt, skulle kursen halveras är det här intressant att titta närmare på, men fram tills dess finns det bättre bolag, med mer potential och mindre nedsida. Köp inte över 5 kronor är mitt råd. Med det sagt, faller det väl ut kommer man ångra att man inte köpte en position.
Hej
Tycker dina antaganden om vinst låter märkligt med 0,33 per aktie 2018. Senaste kvartalet hade de ett resultat på 2 milj före skatt och på det en nedskrivning på 2 milj kr.
0,33 kr motsvarar 3,2 milj kr alltså samma nivå som q2 2017 gav.
Mer rimligt är väl att ta q2*4 och då handlas aktien i entals-pe?
Erik, du får dra bort aktiveringarna på balansräkningen för att komma fram till den siffran.