Influensa, bokslut och allt annat som ingår i vardagen tar tid från det som egentligen är viktigt, nämligen bloggen. Skämt åsido, är här ett gäng länkar med lite kommentarer från oss. Läs och njut ;-)
En riktigt bra blogg som heter Finanstankar skriver om diversifieringens baksida. Han har sina pengar spridda och lyckas därför inte speciellt bra med att se hur den sammanlagda portföljen går. En personlig reflektion på hans inlägg är att antalet innehav inte är problemet, utan antalet depåer. Hade han haft en depå hade han lättare kunnat hålla reda på innehaven. Man kan även sammanställa innehaven i en enda lista som vi t.ex. har på bevakningslistan överst i menyn. Snåljåps-Olle hade också en kommentar i sin blogg på detta inlägg.
En av de roligare bloggarna i genren net-nets är Billiga bolag och han har följt upp ett japanskt bolag (och faktiskt ytterligare ett). Det är inget vi tittar nämnvärt mycket på, men just den udda inriktningen gör den läsvärd.
Ni kommer inte se många preffar i våra portföljer om de inte har en tydlig inlösen. Fin anledning till detta hittar ni hos Lundaluppen. På lång sikt är preffar en risk, eftersom utdelningen inte har någon tillväxt och därför motsvarar mer en obligation med evig livslängd.
Kenny har på Aktiefokus kusin, Värdepappret (Kenny var med och grundade både AF och VP), skrivit om skillnaden mellan riktkurs och högsta köpkurs. Definitivt något som du ska läsa.
Aktieingenjören har haft ett motigt 2016 och har sammanfattat ned det i ett inlägg. Diskussionen om hur mycket tid man har att lägga på sina investeringar är i mina ögon en viktig punkt och spontant kan jag intyga att det är svårt med hus, småbarn och karriär att ha tid att prestera. Det som står är att en mindre tidskrävande strategi kommer ta form, om nu intresset med aktier ska kvarstå.
Ett lite äldre inlägg, skrivet av Gottodix, handlar om Apple. Finns inte så mycket att säga om det än att ni bör läsa det om ni har Apple i portföljen. Vi har Apple i vår Sharevilleportfölj och tycker att den är ganska rimligt värderad fast jämför med väldigt mycket annat är den inte dyr. Därför behåller vi den.
Den gamle räven Cornucopia? skrev för några veckor sedan om varför ny teknik tar tid på sig att slå igenom. Anledningar som dessa är varför vi inte tror på självkörande bilar, VR och allt annat som just nu är hett och att det ska slå ut det befintliga. Det tar alltid längre tid än vad man tror!
Vi avslutar med en diskussion i slutet av December. Det handlar om bolaget Serneke och hur stor risken är i deras verksamhet. Gottodix fick ett svar av vd, vilket sedan motsades på Twitter av personer med kunskap. Fascinerande medialandskap, men jag tror en vd tjänar mer på att förklara på Twitter än att maila en blogg. Typexempel är Patrik Wahlén på Volati.