I Västerås där jag bor tar vi vatten från Mälaren som renas, varefter det pumpas iväg till en rullstensås där det får filtreras vilket ger prisbelönt gott kranvatten. Kapaciteten är ungefär det dubbla jämfört med förbrukningen och allt vatten som används rinner på ett eller annat sätt ut i Mälaren igen vilket innebär att vattnet här har ett hållbart kretslopp.
Jag spenderade några dagar av min semester på Gotland där situationen är väsentligt annorlunda. På färjan flaggar man tydligt med att det råder vattenbrist på Gotland. Att vattna i trädgården är stört förbjudet och varma bad, långa tonårsduschar och annat förbättrar inte heller vattensituationen. Vattnet på Gotland tas från grundvattnet men när vattnet används rinner det på ett eller annat sätt ut i Östersjön, vilket innebär att kretsloppet är inte hållbart utan beroende av att grundvattnet fylls på med regn. Så har inte varit fallet utan grundvattennivån har sakta sjunkit.
I en värld av marknadsekonomi hade man helt sonika höjt priset på vatten vilket hade lett till lägre vattenförbrukning. I Sverige sätter lagstiftningen dock stopp för det eftersom vattenföretagen ska tillämpa den kommunala självkostnadsprincipen, dvs. gå plus minus noll, dvs. de kan inte höja priset utan att även höja kostnaderna. Det leder till att kommunen får vädja till invånarna om att inte slösa på vatten och att fylla kannor med vatten och ställa in i kylen istället för att spola kallt i kranen.
Vattenbristen på Gotland är allvarlig och jag tänkte inte ge mig på att presentera någon lösning här och nu. Däremot väcker det en intressant tanke som kan appliceras på investeringar: lösningen man använder måste vara hållbar! Detsamma gäller affärsmodellen för de bolag som man äger.
Är affärsmodellen hållbar?
Jag föredrar att investera i bolag i mogna branscher av skälet att jag då kan göra sannolikt att affärsmodellen är hållbar. Har affärsmodellen hållit i hundratals år kommer den troligen att hålla hundratals år till. Det är därför jag har en sådan faiblesse för bank och försäkring. Nischbanker i all ära, men man ska inte underskatta storbankernas förmåga att ta större delen av kakan i slutet av dagen.
Senast igår kom beskedet att DNB och Nordea slår sina kloka huvuden ihop i Baltikum. Nalle Wahlroos har nu oligopol på både bank och försäkring i både Norden och Baltikum vilket är helt otroligt. Själv har jag satsat mina kort på DNB som alltjämt värderas under eget kapital vilket jag har svårt att förstå då det är en av de kostnadseffektivaste bankerna i världen. (Handelsbanken, släng dig i väggen)
Det är därför jag i många år har undvikit ett bolag som Betsson som delvis tjänar pengar på något som tveksamt är en hållbar affärsmodell. Jag ska inte säga för mycket då jag inte är fullt insatt i bolaget, men att tjäna pengar på gambling i länder där gambling är förbjudet är nästan definitionen av en ohållbar affärsmodell. Till slut rinner vattnet ut i Östersjön och då är modellen trasig. Sedan kan man säkert hitta alternativa lösningar.
Bolag som aldrig har tjänat några pengar har också en oprövad affärsmodell. Om affärsmodellen är oprövad är det svårt (men inte omöjligt) att säga att den är hållbar och är den inte hållbar kan det i bästa fall fungera ett tag tills det brister, men i värsta fall fungerar det inte alls. Det kan vara värt att ägna en tanke när man tittar på ett bolag.
Lansering av nya Värdepappret – lite modernare
Värdepappret är en släkting till Aktiefokus där Kenny (men inte Martin) och ytterligare några gamla rävar i aktiebloggosfären skriver aktieanalyser grundade i värdeinvestering. Tidningen har funnits sedan början av 2015 och är nu inne på sitt 20:e nummer som även innehåller en rejäl förnyelse av tidningen.
Tidigare har tidningen levererats i tidningsformat (print eller pdf) men nu moderniseras Värdepappret till digital form. Alla analyser och artiklar kan läsas på hemsidan i inloggat läge om man är prenumerant, så passa på att teckna din prenumeration nu genom att gå till Värdepapprets hemsida www.värdepappret.se!
I månadens nummer levereras, förutom en intressant artikel om risk och värdering av Jacob Henriksson alias Gottodix, två analyser av svenska bolag och en analys av ett norskt bolag. De svenska bolagen i fråga är BTS Group som Erik (ägamintid) har tittat på och eWork som Love (Finansnovis) har analyserat. Det norska bolaget är Byggma som bloggaren Långsiktig investering har gjort en gästanalys av.
Nummer 20 släpps klockan 18 på fredagskvällen när alla nordiska börser är stängda. Oavsett om du är prenumerant eller inte kan du ta och titta in på Värdepapprets nya hemsida då och då framöver eftersom vi kommer att släppa material även till allmänheten ibland! Men analyser och artiklar som tidigare har funnits i tidningsformatet behåller vi som premium-material på hemsidan.
Väl mött!
Ja då får man önska lycka till med Nya Värdepappret. Fråga: Upplever prenumeranterna på publikationen att det skapar något mervärde i deras portföljer? Får ni någon feed-back som tyder på det? Vad jag förstått så ligger köpråden lite utanför allfartsvägarna om man utrycker sig försiktigt.
Med vänlig hälsning
Lars
Hej Lars,
Tack för det!
Jodå, det finns en skara som kör små bilar och uppskattar körning på landsvägar istället för att köra lastbil som bara passar in på de stora motorvägarna. I Värdepappret har vi skrivit om en del bolag/aktier som har gått riktigt bra som Traction, Nilörngruppen, Picanol och Harboes bryggeri för att nämna några som inte direkt är Large cap-bolag. Vi tror alltjämt att det finns en grupp investerare som har saknat några som skriver om bolag som inte heter Volvo, H&M och Ericsson.
Med vänliga hälsningar
Kenny