Aktiefokus har fått äran att publicera ytterligare en krönika från Analysera Mera, denna gång även med lite reflektioner från vår egen skribent Kenny. Vi tar gärna emot fler inlägg/krönikor om någon annan läsare vill använda vår blogg för att skriva av sig. Bara att höra av sig på Twitter eller via kontaktformuläret.
Analysera meras fem kategorier
Idag har jag funderat på varför folk väljer olika aktier. Jag kom fram till följande och har därför delat in aktierna i 5 kategorier.
- Aktier som gått bra både i verkligheten (verksamheten för företaget) och i aktiekursen. Du köper därför att du tror på fortsatt framgång för företaget och att marknaden därför sätter ett högt pris på framgången i form av P/E över medel.
- Aktier som du tycker är undervärderade och billiga och därför borde stiga antingen när folk börjar tycka som du eller om resultatet helt enkelt är för bra för att de andra ska bortse från det (marknaden ska tänka om).
- Aktier som inte gått bra varken i verkligheten (verksamheten) eller på börsen i kursen. Du tror dock att det kommer gå bättre i framtiden och ser därför eventuellt köpläge. Här kan det vara riktiga turnaround men även mer sega surdegar som bara har en förmåga att inte röra sig alls på flera år.
- Aktier som kan bli en framgångssaga pga. att det är något nytt, stor potential om det lyckas osv. Förhoppningsbolag som verkligen blir det motsatta om de väl lyckas (teknik, läkemedelsforskning, IT osv.)
- Aktier som du egentligen inte tror på. Du köper bara för att det stiger mycket. Du tycker det är vansinne. Men du slår bort de tankarna och bara köper ändå. Du räknar med att komma ur positionen innan det kollapsar. Det kan handla om alltifrån teckna i nya företag och sälja första dagen till att vara med i några månader eller swingtrada i heta aktier i heta branscher. Du bryr dig knappast om P/E-tal eller totalt marknadsvärde. Du tittar mer på orderflöde eller TA eller kanske en stark magkänsla?
Analysera meras erfarenheter
Analysera Mera har följande erfarenheter i korthet
- Aktier som gått bra både i verkligheten och i aktiekursen. Här har jag köpt många aktier och gör fortfarande det. Jag har haft bäst resultat här och det passar mig att analysera relativt förutsägbara verksamheter. Extra stor framgång har jag haft inom konsumentprodukter (mat, dryck, kläder m.m.) genom investeringar i Sverige och USA (Ross Stores, Dollar Tree, Apple, Kopparbergs, Priceline, Constellation Brands, Fenix Outdoor, Starbucks osv.)
- Aktier som du tycker är undervärderade och billiga och därför borde stiga. Sällan jag handlar här. Har inte så bra resultat när jag väl försökt enstaka gånger.
- Aktier som inte gått bra varken i verkligheten (verksamheten) eller på börsen i kursen. Se kategori 2.
- Aktier som kan bli en framgångssaga pga. att det är något nytt, stor potential om det lyckas osv. Handlat Fingerprint för sent och även fått in lite biotech, när framgången redan var bevisad.
- Aktier som du egentligen inte tror på. Du köper bara för att det stiger mycket. Detta har jag bara vågat drömma om. Kanske gör jag det om jag någon gång skulle prova livet som daytrader. Då är det ju måste med stora rörelser och taskiga bolag och magvärk.
Kennys kommentarer
Själv gör jag en lite annorlunda indelning av hur jag ser på aktier men indelningen täcker in de flesta aktier och jag själv har följande preferenser:
- Aktier som gått bra både i verkligheten och i aktiekursen. Det här är delvis utanför min bekvämlighetszon även om jag har tagit in Kopparbergs i min frus portfölj kring 250 kr efter att själv ha ratat bolaget kring 15 kr. Det tar emot kan jag säga (anchoring bias) men man ska inte gråta över spilld mjölk. Jag tror att jag dras sakta mot den här typen av aktier, men än så länge är favoritinvesteringarna i andra kategorier.
- Aktier som du tycker är undervärderade och billiga och därför borde stiga. En av mina favoritkategorier. Vem vill inte hitta det undervärderade bolaget som marknaden ännu inte har hittat? Typexemplet här är Protector som jag plockade upp kring 15-20 kr (nu 70+ kr) för några år sedan och jag vet ännu inte idag varför aktien var så lågt värderad under så lång tid. Aktien är fortfarande köpvärd kring 70 kr, drygt 10 x vinsten för ett bolag som växer 20 % per år och är bäst i klassen.
- Aktier som inte gått bra varken i verkligheten (verksamheten) eller på börsen i kursen. Här skulle man kunna stoppa in turnaround-bolag som är något av en faiblesse för mig. Jag vill dock alltid se att det finns en historik av lönsamhet. Bolaget ska ha varit lönsamt tidigare innan det drabbades av problem, om det så är i en svunnen tid. ”Turnarounds seldom turn”, säger Buffett, men Peter Lynch gjorde sina bästa investeringar i turnarounds.
- Aktier som kan bli en framgångssaga pga. att det är något nytt, stor potential om det lyckas osv. Handlat Fingerprint för sent och även fått in lite biotech, när framgången redan var bevisad. Den här kategorin undviker jag notoriskt. Jag håller mig i huvudsak till enkla verksamheter i mogna branscher som går att förstå sig på, men jag måste erkänna att det rycker i fingrarna ibland att köpa in en lottsedel även om jag är duktig på att hålla fingrarna i styr.
- Aktier som du egentligen inte tror på. Du köper bara för att det stiger mycket. Jag har tecknat en och annan nyemission och sålt direkt och tjänat lite småpengar på detta men i övrigt vågar jag inte köpa den här typen av aktier. Jag vill äga den typen av bolag som jag kan snitta ned mig i. Bolag som kan återhämta sig om de drabbas av problem. Den här typen av aktier kan gå ned till noll och då är det fatalt att snitta ned sig.
Kommentera gärna inlägget. Vilka kategorier föredrar ni? Handlar ni i flera kategorier? eller är ni experter på något/några kategorier? Vad har ni för erfarenheter av de olika kategorierna?
Håller mig oftast inom kategori 2 och 3, bl a av den anledningen att fallhöjden oftast är mycket större i kat 1 och 4 pga optimistisk värdering. Kategori 2 klarer sig oftast bäst i bear markets (om balansräkningen är defensiv så klart!).
En kategori som inte har nämnts: Investmentbolag/konglomerater där rabatten för tillfället är större än den har varit historiskt. Detta är en defensiv strategi som slår marknaden utan att man behöver jobba speciellt mycket själv. När jag var mindre aktiv var detta min favoritkategori.
Pro: Man sover bättre. Con: inte lika stimulerande.