Det här är bolaget som Gustavs aktieblogg skrev om 2011. För några månader sedan var det Stefan Thelenius (z2036) som skrev om dem. Därefter eller under tiden har Börspodden-John pratat sig hes och varm om dem. Rekommenderad läsning är även Börsplus analys av dem. Vad är det som gör att bloggo- & poddosfären drar sig till dem? Är det som flugor efter skit eller är det bara ett allmänt hett bolag?
I två inlägg går vi igenom Firefly. I del ett är det vad bolaget gör och i del två är det aktievärdering. Jag hoppas även kunna komplettera med information efter ett samtal med Lennart Jansson som är vd. Vi har inte riktigt lyckats med att få till det innan deadlinen på det här inlägget.
Bolaget
Att brand i en fabrik, tunnelbanetunnel eller liknande kan vara förödande förstår alla. Firefly har sedan 1974 arbetat med olika lösningar för att förhindra detta. Ett tydligt exempel på att Firefly bidrar till en säkrare miljö kan man ibland läsa i media.
Man har delat upp sina affärsområden i två affärsområden: Industriapplikationer och Infrasystem. Industriapplikationer innebär brandövervakning i fabriker och Infrasystem är brandövervakning i infrastruktur så som tunnelbane-, tåg-, väg- och kabeltunnlar.
Affärsidé & strategi
Att gå igenom affärsidén och bolagets strategi är en favoritaktivitet vid bolagsanalyser. Fireflys affärsmodell är relativt enkel:
Fireflys affärsidé är att vara en global aktör som erbjuder innovativa brandskyddslösningar baserade på högkvalitativa egenutvecklade produkter och tjänster till industri och infrastruktur.
Strategin för att nå dit är:
Fireflys strategi innebär fokus på försäljning och tillväxt inom marknaden för preventiva brandskyddssystem. Firefly vill vara en helhetsleverantör och erbjuda kunden bästa möjliga skräddarsydda systemlösning, komponentalternativ och eftermarknadserbjudande med kundens behov i fokus.
Bolagets målsättning är att fortsätta sin expansion på nya och befintliga marknader genom att utveckla försäljningsorganisationen, försäljningskanalerna samt produkt- och tjänsteerbjudandet. Tillväxt skall ske med krav på lönsamhet samt med genomgående kvalitet i hela organisationen. Genom fortsätt satsning på innovation samt förbättrade tekniska lösningar på redan existerande system skapas kontinuerligt nya användningsområden med tillväxtpotential.
Gör man en analys av detta innebär affärsmodellen att man anpassar sina produkter utifrån varje kunds unika behov. Produktutveckling sker dels inom bolaget men innovation uppstår även utav anpassningarna till kunderna.
Produkter
Firefly har på sin webbsida publicerat en videodemonstration om hur deras produkter fungerar:
Tar vi affärsområdet Industriapplikationer har Firefly två produkter som man anpassat till en rad olika industrier. Den ena är en slags gnistdetektor som upptäcker detta via UV- och IR-ljus för att minska riskerna med falsklarm. Den andra är en elektronisk näsa som känner av gaser.
Infrasystem är istället något man kallas för Sentio. Det är den elektroniska näsan som kan känna av gaser i ett mycket tidigt skede. Den kan även känna av klottrande i t.ex. tunnelbanan. Ut på detta är den mycket stryktålig och klarar av den krävande miljön.
Tillverkningen av produkterna har man lagt ut på underleverantörer och majoriteten av dessa finns i Sverige.
Bransch & kunder
Det här är en ganska liten nisch där större delen av konkurrenterna är privatägda, vilket gör det svårt att läsa och få svart på vitt om hur branschen utvecklas. Jag har därför antagit att bolaget är cykliskt eftersom man säljer mot industri och att dessa investerar när det går bra. Detta gör att Firefly bör följa verkstadssektorn, men med en viss förskjutning.
Industriapplikationer
Levererar till industrin där fabriksägare eller maskintillverkare implementerar Fireflys system. Gemensamt för kunderna är att de har stora investeringar i maskiner och ett produktionsstopp skulle kosta betydligt för dem. Kunderna finns över hela världen, men av försäljningen var ändå 21 % i Sverige. Man riktar in sig på mer komplexa system än vad hade kunnat se som en standardprodukt.
Man skriver i sin årsredovisning att den största konkurrenten är att inte överhuvudtaget investera i brandskydd. Det här går att ifrågasätta för några av konkurrenterna är de tyska bolagen Grecon, Minimax, T & B Electronic och Gottschalk Feuerschutzanlagen. Problemet är att jag inte har kunnat hitta några siffror för någon av dem, men det kanske är någon av läsarna som vet hur man gräver fram tyska siffror?
Kunderna är jämnt spridda över olika kategorier av industri, men man har under 2015 sett en minskning av försäljningen mot oljesektorn p.g.a. det låga oljepriset. Man har även börjat få strategiska beställningar inom livsmedelssektorn, vilket blir en ytterligare breddning av kundkretsen.
Omsättningen för eftermarknaden på levererade system uppgick till 38 miljoner (och total omsättning 2015 var 179 miljoner). Det ger en andel av försäljningen på drygt 20 %. Ett system håller i ungefär 15-20 år och man får nog anse att de här intäkterna är då relativt säkra och bör öka med tiden.
Infrasystem
Kunderna inom den här nischen är ägare av infrastruktur. Dessa ägs eller ansvaras främst av stat och myndigheter, vilket gör att försäljningen är mycket långsam och utdragen.
I och med att det är en säkerhetsprodukt behövs det göras ordentligt med tester för att kunderna i kommande upphandlingar sätter krav på säkerheten. I dagsläget har man bara installerat det i Stockholms tunnelbana.
Firefly skriver dock att man säljer globalt och att produkten är helt unik på marknaden. Att bedöma om den är unik har jag inte lyckats med, men jag inte heller hittat någon konkurrent där det står uttryckligen att man fokuserar på den här nischen.
VD, Styrelse & ägare
Ordföranden i bolaget och störste ägare är Erik Mitteregger. Civilekonom som har på Alfred Berg innan han var med och grundade Brummer & Partners. När han slutade där 2002 började han förvalta sina egna slantar och har varit med i Firefly sedan 2003. Han äger idag 33 % av Firefly.
Vd i bolaget heter Lennart Jansson och har jobbat på Firefly sedan 1980. Han har varit vd sedan 2000 och det känns tryggt att man lyckats växa så fint under hans ledarskap och att han uppenbarligen kommer överens med Erik. Ska tilläggas att Lennart även sitter i styrelsen.
Om man tittar på ägarlistan är det tomt på institutioner, vilket jag ser som positivt. Lite tråkigt är dock att insiders inte köpt aktier på väldigt länge och ägandet i bolaget hos styrelsen och ledningen i bolaget är mellan inga aktier upp till 80 000 aktier. Det finns heller inga optionsprogram för personalen.
Med andra ord är det här ett bolag som har kunnat ta långsiktiga beslut, vågar fokusera på att behålla personalen och ändå vara aktieägarvänliga. Mycket trevligt att se.
I nästa del
I nästa del kommer vi gå igenom den ekonomiska utvecklingen, balansräkningen samt hur vi anser att man ska värdera Firefly.
Var skulle en smart investerare köpa Firefly?
Handla Firefly hos DEGIRO till rekordlåga priser
Kul, jag ser fram emot siffrorna. Det jag sett hittills har varit tillräckligt för att väcka intresse men inte fått mig att gå på djupet.
Om det är någon hjälp vet jag inte, men Fireflys verksamhet verkar delvis överlappa med (svenska) Consilium, som säljer brandskyddsprodukter till industrianläggningar med ”höga skyddsvärden” (t.ex. raffinaderier, kraftverk) och till tåg/tunnelbanetåg, förutom till offshore- och shipping.
pelle2000: De borde definitivt ha nämnts i artikeln och dålig reseach av mig. Du har absolut rätt i att de överlappar, men jag vad jag kan bedöma har Firefly ett bredare utbud av brandsäkerhet, medan Consilium nischat in sig. Lite olika strategier i försäljningen helt enkelt.
Ser ju ut att vara ett ganska fint och lönsamt bolag. Dessutom med en bra ledning. Googlar man lite så verkar det finnas ett gäng större konkurrenter därute även om de kanske inte matchar verksamheterna exakt. I årsredovisningen verkar bolaget ha tappat 20 patent mot ifjol. Frågan är om bolaget kan behålla sin goda tekniska ställning sant om förvärv av nya tekniker är ren tillväxt eller mer undergållscapex. Om det det senare så ser ju värderingen aptitlig ut med. Känns som Consilium eller någon annan större konkurrent borde försökt köpa bolaget om de satt på värdefull unik teknik, vet du om någon provat?
S&U: Många av konkurrenterna är gömda i större koncerner och får nog inte alltid den kärlek som de skulle behöva. Många är oftast små och lokala och av de jag nämnde i inlägget var Grecon & Minimax de som man mötte hos kunder.
När det gäller teknikskydd, patent och sådant fick jag uppfattningen av vd att det här vara en produkt som är lätt att få igång (många tyska konkurrenter har personal som hoppat av och byggt upp nya företag med till och med kompatibla produkter med det gamla företaget) men det verkar vara svårt att ha den absolut bästa tekniken och här anser man sig vara. Det här sa inte vd, men min spekulation är att patent är bra, men problemet är att man visar upp vad man gör. Därför blir det lätt för konkurrenter att nå den kompetensen och utveckla parallella spår. Det vd sa var att man utannonserar inte ny produktutveckling, kunder, affärsområden och så vidare för att hindra konkurrensen. För oss småsparare gör det här att insiderhandel i Firefly blir otroligt signalstarkt.
Sedan har jag inte hört eller läst något att det skulle varit ett uppköp på gång av dem. De har från början varit ett dotterbolag till både AEG och Trelleborg. Jag tycker det här bolaget har en anda som liknar AQ i det faktum att man har en kultur som gör dem framgångsrik och det är den som man måste bibehålla. Därför tror jag uppköp faktiskt är mindre troligt.