Ingen kan väl ha missat att Cumula gör nyemission? Vad är egentligen Cumula för ett bolag, kan någon fråga sig, men det är ett litet Västeråsbaserat bolag som tydligen ska bli Sveriges nästa exportsuccé.
Det finns så många skäl till att inte teckna Cumula och det är på sin plats att höja ett varningens finger. Det största varningstecknet är reklamen. Vi har aldrig sett ett bolag som gör så mycket reklam för en nyemission. Bara det är ett varningstecken som heter duga. Sedan är det så att Cumula gör en app som ska förbättra folks aktiehandel genom en egenutvecklad algoritm, som påstås ha gett en makalös historisk avkastning. Det är en direkt oärlig produkt, för om någon hittar en fantastisk algoritm är det första man ska göra att hålla algoritmen hemlig och istället satsa alla pengar man har tills man blir stormrik. Cumula har såklart inga intäkter men påstår ändå på sin hemsida, som verkar vara speciellt utvecklad för nyemissionen, att man inte är ett förhoppningsbolag.
Att teckna Cumula och behålla aktierna i ett år borde vara det säkraste sättet att förlora pengar på. Köper man trisslotter får man åtminstone garanterat tillbaks 25 % av sina pengar i snitt. Köper man Cumula och behåller kanske man kan få tillbaks på sin höjd någon procent av pengarna om ett år, om man har tur. Det enda skälet till att teckna Cumula är tron på att det finns en ”greater fool” där ute, dvs. någon annan som betalar mer. Många bolag går som raketer strax efter nyemission och det är det enda skälet för den spekulativt lagde att teckna Cumula.
Rekommendationen är alltså att inte teckna aktier i Cumula. Om du ändå tänker göra dig, ställ dig då först följande frågor: varför har bolaget inte hittat någon privat finansiär för sin fantastiska produkt? Varför kan de inte låna pengar av någon bank för att sprida sin produkt, som har en sådan potential? Varför använder de inte sin fantastiska produkt själva för att bli rika på aktiehandel istället för att vilja sprida ”visdomen”? Teckningstiden går ut den 18:e december och tills dess finns hemsidan för nyemissionen kvar på cumula.se/nyemission.
Kenny snappade upp ett intressant filmklipp via någon på Twitter. Den kanadensiske investeraren Peter Cundill gav 2005 en föreläsning om sin investeringsstrategi. Cundills strategi påminner en del om Benjamin Grahams strategi och är värd att lägga en timme och en kvart att lyssna på. Cundill är ingen showman som Warren Buffett, men för den som bryr sig mer om innehåll än om utstrålning spelar det naturligtvis ingen roll att han stammar lite ibland, troligen som följd av den sjukdom han senare diagnosticerades med.
http://www.valuewalk.com/2015/12/a-super-rare-speech-by-peter-cundill/?utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=5668342304d3017eefe6298f&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter
En av de intressanta sakerna Cundill nämnde var att Benjamin Graham inte alls var så fyrkantig och mekanisk som han har missuppfattats som. Graham var i själva verket mycket flexibel och anpassade genom livet hela tiden sin strategi för att passa verkligheten, men hela tiden inom ramverket för värdeinvestering. Den som tror att Graham sysslade med mekanisk investering i net-nets tror alltså fel. Han påpekade även vikten av tålamod, som är ett generiskt problem hos värdeinvesterare. Även om man kanske har bättre tålamod än de flesta, brister det ändå vilket jag även skrev om häromdagen i inlägget ”My biggest mistakes of omission”.
Vi avslutar veckans länkinlägg med en varning. Vi märker bland kollegor samt nära och kära att intresset för aktier tilltar och personer som aldrig köpt aktier har precis börjat. Det är klassiskt att nybörjare kommer in för sent i aktiecykeln och vi vill därför uppmana alla nybörjare att faktiskt lyssna på tråkiga råd som långsiktighet, göra läxan själv samt att endast satsa pengar som man kan förlora. Investeringar är ett maraton, inte ett sprintlopp och det är ingen skam att investera i fonder istället för att lära sig värdera aktier.