Det mest spännande som hände i veckan var att Martin träffade Gustav. Det är alltid trevligt och han avslöjade ett nästa aktiekväll blir i januari. Vi kommer att hålla er uppdaterade, för det är mycket trevliga tillställningar och man blir alltid lite klokare efter ett par öl några intensiva diskussioner.
Spartacus skrev om Fortum och den svenska kärnkraften. Efter många år av subventioner till förnyelsebart som har lett till låga elpriser, samtidigt som de olika straffen mot kärnkraft har ökat kom spiken i kistan för fyra svenska kärnreaktorer. Två av dessa är i Fortums ägo, i Oskarshamn, och Spartacus resonerar kring om alla kostnader verkligen är tagna i Fortums resultaträkning eller inte. Som vanligt håller också de kritiska rösterna Lars och Stavros (kända från Lundaluppens kommentarsfält) till i Spartacus kommentarsfält vilket kan vara intressant och roande att läsa.
För ett par år sedan gick Kenny igenom Fortums satsning i Ryssland där det konstaterades att satsningen berodde på imperiebyggarplaner snarare än sunda marknadsprinciper. Sedan dess har Fortum gått halvknackigt i Ryssland, men man har gjort några otroligt bra affärer inom elnät där man har sålt till näst intill orimliga multiplar. Fortum blandar alltså och ger, men i sin nuvarande form utan elnät och med ryskt fokus är vi alltjämt skeptiska mot Fortum.
På Nordnetbloggen har MadzTrader skrivit en ordlista för att en normal person ska kunna förstå podden Fill or Kill. Förstår ni inte förklaringarna är det lite mer teori som ni behöver läsa innan ni gör aktieaffärer.
Martin vill ta upp lite om DalsSpira igen. Det händer nämligen mycket i den branschen. Vi börjar med att nya podden #BakomBörsen intervjuade DalsSpira. Det framkom inte mycket nytt i den, men ändå värd att lyssna på:
Sedan var DalsSpira också och presenterade sig på Stora Aktiedagen i Göteborg. Det de pratade nu även marknadsandelar (antagandet i analysen var faktiskt bra!) och motiverade priset bra. De hade även ändrat lite grafer.
DalsSpira tog också upp något som jag sett någon dag innan, nämligen ett mejeri i Värmland som heter Wermlands Mejeri. Där har de nu ett studieexempel på en succé! Wermlands Mejeri berättar på SR att förväntade sig 2 500 liter per dag, men fick producera 13 500 liter. DalsSpira säger sig behöva 5 000 liter per dag för att nå break even. Nu ska man bara få in pengarna, bygga mejeriet, uppdatera varumärkets design och därefter lansera. Vi bevakar från sidlinjen som sagt!
Den 27 november släppte Kenny och Värdepappret-gänget det 11:e numret av Värdepappret, där bland annat ett svenskt kulturbolag och ett danskt ölbolag skärskådades. Den som inte är prenumerant kan köpa gamla lösnummer på Värdepapprets hemsida. Lösnumren släpps med viss rabatt jämfört med om man prenumererar, men numren släpps med ett halvårs fördröjning så att nyhetens behag ska ha hunnit lägga sig. Nu har sommarens stora dubbelnummer nyligen släppts till viss rabatt. För 250 kr kan du få ta del av inte mindre än tio analyser och en branschgenomgång! Klicka här för att komma till Värdepapprets hemsida.
Vi avslutar med att tacka alla som givit en slant i vår insamling till UNHCR. Tre dagar var mycket kortare än väntat för att nå det mål vi hade! Vi uppmanar självklart er att fortsätta skänka!