För över tre år sedan (under 2012) ställde jag mig frågan om börsen var högt värderad enligt Grahams kriterier i kapitel 8 i The Intelligent Investor. Nu har börsen gått upp ytterligare några år och kanske är den på väg ned. Men är börsen övervärderad? Vi tar en titt.
Graham menar att börsen är övervärderad när:
- Börskurserna är historiskt höga.
- P/E-talen är höga
- Direktavkastningen är låg jämfört med obligationsräntan
- Det förekommer mycket spekulationer om marginaler
- Det förekommer mycket nyintroduktioner av tveksamma bolag
Exakt vart Graham vill komma med att utvärdera om börsen är övervärderad eller inte är något oklart eftersom det enbart syftar till tajming, vilket enligt Graham hör spekuleraren till. Så länge man analyserar varje enskilt bolag så kan man alltid köpa till rätt pris (pricing). Oavsett anledningen så utvärderar vi punkterna en och en och ser om Stockholmsbörsen är övervärderad i nuläget jämfört med 2012…
1. Börskurserna är historiskt höga
JA! Index stod ännu högre för några månader sedan men kurserna är över topparna både 2000 (som inte syns i figuren nedan) och 2007.
2. P/E-talen är höga
NJA! Enligt en artikel från mars var P/E-talet 19,9 för 2015 års prognostiserade vinster. Om prognoserna står sig och man justerar för börsnedgången så är P/E ungefär 17. Jämfört med 2012 är dock skillnaden stor. Då var P/E-talet 11 vilket jag redan då konstaterade var lågt. En vacker dag kommer vi att få se sådana P/E-tal på index igen.
När jag googlade efter börsens P/E-tal hittade jag förresten följande fantastiska artikel. Se grafen ovan för att se vad som hände några månader efter artikeln.
3. Direktavkastningen är låg jämfört med obligationsräntan
NEJ!
Enligt Carnegie ger Stockholmsbörsen nu ungefär 3,5 % direktavkastning. 10-åriga statsobligationer ligger på 0,7 % så direktavkastningen är fem gånger riskfria räntan. Här kan man förstås diskutera hur hållbar den låga räntan är och vad som händer när räntan väl stiger, men i nuläget är räntan de facto låg och direktavkastningen är mycket mycket högre.
Jämfört med 2012 har spreaden mellan riskfri ränta och börsens direktavkastning faktiskt ökat, vilket beror på att den riskfria räntan har minskat mer än direktavkastningen har minskat. I absoluta tal är direktavkastningen lägre nu än då.
4. Mycket spekulation för lånade pengar
JA!
Här hade jag missuppfattat översttningen 2012 vilket en läsare påpekade i kommentarsfältet.
Utan att leta fram några exakta siffror så vågar jag påstå att andelen belånade aktier nu är högre än på länge. Jag har sett en del figurer på detta som florerar på Twitter och om någon läsare orkar tipsa om en bra graf över detta så kan jag länka in den i inlägget.
5. Det förekommer många nyintroduktioner av tveksamma bolag
JA!!!
Jag vet inte om denna punkt behöver utvecklas, men det är IPO-rekord och det är många bolag som håller extremt låg kvalitet. MangoldX, som driver bloggen ”Min aktiedagbok”, skriver till exempel om Real X State som verkar vara ett riktigt skräpbolag. Många bolag som har noterats är rent av fasansfulla och nivån på kapitalförstöring är hög i vissa fall.
Här är skillnaden monumental mot 2011-2012.
Slutsatser
Svaren på de fem frågorna som besvarar om börsen är övervärderad enligt Graham blev JA, NJA, NEJ, JA och JA. Tre JA, ett NJA och ett NEJ alltså. Slutsatsen blir därmed att börsen absolut inte är undervärderad, men det är heller inte solklart att börsen är övervärderad. Värderingen ligger troligen någonstans mellan lagom och övervärderad, men om bolagens vinster skulle börja minska ska man nog räkna med att vattnet i bägaren rinner över och vi får se en börsnedgång som drivs både av minskade vinster och multipelkontraktion.
Skillnaden är tydlig mot 2012. Det hade man förstås kunnat förstå genom att bara titta på grafen, men antalet nyintroduktioner på börsen skiljer sig också och man kan konstatera att en stor del av börsuppgången har berott på multipelexpansion.
Hur agerar då jag själv på detta? Svaret är: inte alls. Jag tyckte bara att det var på tiden att uppdatera Grahams syn på Stockholmsbörsen. Mitt fokus ligger som vanligt på om enskilda bolag är köpvärda eller inte. Går börsen ned kommer det som är billigt nu att bli ännu billigare. Går börsen upp blir det svårare att hitta det som är billigt.
Mycket bra inlägg! (Dags att läsa Intelligent Investor som jag köpte för några månader sedan…)
Philip,
Tack för det! Bara att sträckläsa den gamla tegelstenen. Många kapitel är rätt sega men den är ändå värd att läsa; speciellt kapitel 8, 14 och 20 har jag för mig. Det finns nog inlägg om alla tre på Aktiefokus om jag minns rätt.
Bättre än att läsa boken är nästan att läsa Lundaluppens genomgång av boken. Ta en titt här: http://www.lundaluppen.blogspot.se/2012/06/intelligent-investor.html
Tack för läsvärd blogg
Jag håller med om allt inklusive rekommendationen av Lundaluppens inlägg. Jag tittade på preferensaktier och kom fram till exakt samma sak. Man kan hitta bolag men risken för sättning är stor om man köper bolag som är högvärderade.
Roger,
Kul att du gillar bloggen!
—
Aktieingenjören,
Jag läste ditt inlägg. Preffar skulle jag aldrig ta i med tång av lite olika skäl. Förhoppningsvis kan vi få se en börsnedgång nu. Det skulle göra saker och ting så mycket enklare ;-)
Bra tips! Jag började med Lundaluppens inlägg för några månader sedan, men bestämde mig för att skaffa boken istället. Kom dock aldrig igång ordentligt. Ska plocka upp den igen!
Som vanligt bra inlägg Kenny!
Du bör se över funktionen om visar när inläggen är postade på hemsidan. Alla inlägg på förstasidan enligt mig är daterade till 2 oktober.
Trevlig helg!
JH: Tack för buggrapporteringen. Sådant man inte ser vid midnatt :)
Philip,
Gör så! Men som sagt tror jag att Luppens inlägg ger mer. De är värda att läsa flera gånger. Jag ska nog ge mig på dem själv igen också. Det finns mer djup i dem än man först inser.
—
JH,
Vi bytte tema precis och vissa inlägg verkar ha fått sitt datum urflippat. Tack för uppmärksammandet och Martin ordnar säkert till det ;-)
Hej Kenny,
Jag ser att du har missuppfattat din punkt fyra. Buying on margin, innebär att man köper värdepapper via belåning. Man slantar upp en mindre summa och lånar resterande del av en mäklare eller banken.
Med vänlig hälsning
J
Det som de refererar till i boken är förmodligen att spekulationen ökar/är hög med lånade pengar. Att det är ett tecken på en övervärderad börs.
med vänlig hälsning
J
Med vänlig hälsning J,
Tack för påpekandet! ”Much speculation on margin” står det i boken och ja, det är en missuppfattning av mig anno 2012 som jag bara förde vidare till detta inlägg. Aktiespekulationerna med lånade pengar är väl också på topp nu, så det förändrar inte slutsatsen :-)
Jag uppdaterade inlägget. Utan att hitta någon bra referens vid en snabb googling så har jag åtminstone sett flera grafer det senaste året som visar på den höga belåningen på börsen. Märkligt egentligen att folk lånar när det är som vildast. Om jag själv ska tillämpa någon väsentlig belåning så är det under en börskrasch.
@Kenny
”Rätt” slutsats på felaktiga grunder är inte att underskatta. :)
Det får mig att tänka på A random walk down wallstreet då Malkiel berättar om sina ”unga” dagar i branschen. En senior analytiker hade i sitt investeringsantagande av misstag lagt en decimal fel gällande earnings. Det var inte 50 cent utan 5 cent som var korrekt. Han åtgärdade inte felet då prospektet blev sämre… Hence why you shouldn´t trust the evil fundmanagers ;)
med vänlig hälsning
J
Hej Kenny,
Tack för en bra blogg och ett väldigt intressant inlägg. Har precis köpt boken och ska snart gå igenom den tillsammans med din rekommendation LL. Kapitel 8 går jag hit för att förstå på ett bra bra sätt. Tack!
Allt gott
/DanielWikstrom
Använder någon av er på aktiefokus sig av Evernote? Jag undrar för att jag försöker att komma in i det mer och mer men det är något som gör att det kunde klickar fullt ut så jag söker inspiration i hur det använda av andra=)
Draken,
Jag använder det inte, men Martin gör! Jag ska be honom att svara med något inspirerande ;-)
Draken: Evernote är ett underbart program när man väl fått fart på det. Jag har sett ett antal guider och alla hanterar Evernote olika. Jag har lite olika syften kring det. Dels gillar jag att samla in mina källor i Evernote så att det finns bevis på det jag skrivit. Jag har då en notebook per bolag och öser in artiklar via webclippern. Det brukar fungera väldigt bra. Sedan privat använder jag evernote till att spara ned manualer, avtal, lönebesked och annat sådant man får digitalt idag. Det jag delar med mig av till andra är generellt min receptsamling, när kollegor och vänner vill ha lite inspiration till matlådorna. :)
Tack, ja det är få fart på det som tar lite tid. Känns ju bra att spara massa men om man ångrar strukturen är det ett helvete att börja om=p
Draken: Nja, har gjort om det två gånger. Tar någon timme eller två. :)