Den 17 augusti kom meddelandet om Vardias extrastämma för att besluta om uppstyckning och försäljning av delar av bolaget ut för allmän beskådan. Sedan Q2-rapporten veckan innan har Vardia tappat ungefär en tredjedel av sitt börsvärde, så marknaden verkar inte ha gillat varken rapporten eller förslaget. Är det så illa?
Vid en första anblick tyckte inte jag heller att det såg särskilt bra ut. Efter Q2-rapporten lyfte jag frågan om det till och med handlade om en bolagsplundring. Efter lite tid av eftertanke verkar det inte vara så illa och min ursprungliga bedömning var nog väl känslostyrd. Att vänta en vecka eller mer för att fundera efter större nyheter är nog en bra idé. Här kommer en analys av förslaget efter lite eftertanke.
Många av mina frågor som jag har skrivit i mina tidigare inlägg fick svar i ”letter to shareholders” som var en bilaga till meddelandet om extrastämman. Om mina frågor blev besvarade för att jag hade tagit upp dem på bloggen eller om det bara är en slump att vissa av frågorna besvarades vet jag inte. Vardias ”letter to shareholders” är nog den bästa informationen som har kommit ut från Vardia hittills, så det ska de ha en liten eloge för. Det finns dock ett antal frågetecken kvar. I texten nedan har jag skrivit frågor följda av siffror inom parentes: (fråga 1), (fråga 2), osv. Detta är frågor som jag har ställt till Vardia och som jag återkommer med svar på när jag har fått dem.
Jag och Aktieingenjören ska för övrigt träffa Vardias ledning i slutet av denna vecka, så om det är någon läsare som har någon fråga ni vill ha svar på, får ni gärna ta upp det i kommentarsfältet så ska vi försöka få frågan besvarad. I tidigare inlägg har det kommit många bra kommentarer från er läsare som har gett upphov till frågor som också kommer att tas upp på ett eller annat sätt.
Management BuyOut (MBO)
Vardias ledning köper ut (gör en MBO) av distributionsverksamheten, vilket i praktiken betyder ett slags avancerat callcenter med försäkringskompetens inom både försäljning, juridik och underwriting. Kunderna behålls hos Vardia, som blir i princip en kundstock, en koncernledning och några anställda som hanterar kontakter med MBO-bolagen samt Danmark.
Köpeskillingen för MBO-bolagen är 30 MNOK som de lånar av Vardia vilket är en ganska udda lösning (fråga 1). Återbetalning ska ske efter 6 och 12 månader. I praktiken är dock köpeskillingen en annan eftersom Vardia ska dela ut pengar till det svenska dotterbolaget:
Assets which will be disposed of to Vardia Holding AB [det svenska MBO-bolaget]: Vardia Insurance Group ASA’s shares in Vardia Försäkring AB after a dividend in an amount equal to the conditional shareholder contribution given by Vardia Insurance Group ASA to Vardia Försäkring AB.
Hur mycket pengar det handlar om framgår inte mer än att det ska vara ”an amount equal to the conditional shareholder contribution given by Vardia” (fråga 2).
Om Vardia skulle säljas får MBO-bolagen pengarna tillbaks eller åtminstone delar av pengarna tillbaks. Detta gör att MBO-bolagen alltså skänks bort mer eller mindre gratis om Vardia skulle säljas.
The buyers will, if certain specific events occur within the next four years, be able to claim compensation from Vardia Insurance Group ASA or require all or part of the consideration refunded. This includes the situation where the majority of the shares in Vardia Insurance Group ASA is sold to a company with an existing insurance business or if the insurance portfolio of Vardia Insurance Group ASA is sold to an external party.
Det här är det scenario som jag själv såg direkt och oroade mig för, ”plundringen”. Det är ett fullt möjligt scenario men jag tror inte att det är det mest troliga scenariot. Jag återkommer till scenarierna senare i inlägget, men först något om vad MBO:n innebär för Vardia.
Vad betyder MBO:n för Vardia?
MBO:n har konsekvenser för Vardia på kort sikt och på lång sikt.
På kort sikt löser man det akuta problemet med att man än en gång håller på att trampa över solvenskravet. Upplösningen av koncernen plus försäljning av MBO-bolagen inbringar såvitt jag kan förstå 160+30 MNOK per Q2 2015 som kan räknas in i solvenskapitalet. Kostnadsbilden förbättras väsentligt och givet att inget oväntat händer med skadeprocent eller förnyelsegrad kommer vi att få se svarta siffror inom något kvartal, enligt ledningens prognos.
På lång sikt är MBO:n inte optimal. Orsaken är att vad som tidigare stannade inom Vardia nu ska täcka ökad overhead och vinst i MBO-bolagen. I letter to shareholders skrivs att man har antagit en nettomarginal på 2-4 % men jag tror att det är något lågt. Om vi antar en marginal på 5 % istället kan vi räkna på vad det innebär för Vardia på lång sikt. MBO kommer att ha en omsättning på ca 20 % av Vardias GWP (MBO:s omsättning är provision på Vardias GWP). Av 20 % av Vardias GWP blir 5 % vinst. Det betyder att 5%*20 %*GWP = 1 % av GWP i Vardia försvinner på lång sikt till MBO-bolagen.
En procent av GWP låter inte så mycket, men man ska komma ihåg att vid en totalkostnadsprocent på 90 % (alltså motsvarande en marginal på 10 % före skatt) kommer MBO-bolagen att göra att Vardias vinst minskar med en tiondel, före skatt.
Andra problem på lång sikt är att osäkerheten ökar. Vad händer egentligen efter 2019 när kontraktet går ut? Vad händer innan 2019 om MBO-bolagen går dåligt och behöver öka sina marginaler jämfört med vad som står i kontraktet? Hur ska man hitta en smidig övergång när kontraktet går ut om MBO-bolagen vill börja sälja försäkringar till andra, kanske mer lönsamma, kunder, utan att Vardia står utan försäljningsorganisation? Detta är också frågor som jag ska diskutera med Vardia (fråga 3).
Summa summarum är det blandad kompott. Man gör en nödlösning för att rädda bolaget på kort sikt och rumphugger bolaget lite på lång sikt, men det kan ändå vara en acceptabel lösning givet omständigheterna.
Den enskilt största faktorn som gör att jag tror att MBO-lösningen är reko är att de personer som lämnar Vardia och flyttar till MBO-bolagen inte äger så mycket aktier i Vardia (ungefär 2-3 % enligt min uppskattning). De som stannar i Vardia äger betydligt mer, ungefär 14 %. Det betyder att det inte finns några incitament för att göra en dålig deal för Vardia. Omvänt finns det heller ingen anledning för MBO-ledningen att göra en dålig deal själva eller ta enorma risker, utan man kan lugnt räkna med att MBO:n är en kompromiss som båda parter är lagom nöjda med. Det är bättre än att stänga verksamheten efter Q3.
Scenarier
Jag ser några olika scenarier framöver som kan inträffa. Vi börjar med de dåliga utfallen för att arbeta oss mot de bra:
Worst case
Worst case är att man än en gång bryter mot solvenskravet varefter Finanstilsynet ledsnar på allvar (man har redan haft dispens två gånger i år) och tar Vardias tillstånd att bedriva försäkringsverksamhet. Det leder till en omedelbar och forcerad försäljning av resterna av bolaget. Här skulle det kunna finnas nedsida beroende på hur illa det går men det skulle även kunna finnas uppsida om man ser till historiska förvärvsmultiplar.
Detta scenario kommer inte att inträffa om MBO-förslaget går igenom.
Rimligt scenario
Vardia genomför MBO:n, visar lönsamhet inom några kvartal och fortsätter växa i en långsammare takt framöver. Möjligen måste man använda optionen på en ytterligare nyemission och utöka aktiekapitalet med 10 %. Aktiemarknaden återfår förtroendet efter några kvartal eller år med vinst och handlar upp bolaget till rimliga nivåer.
Försäljningsscenario
Den nya ledningen börjar omedelbart arbetet med att sälja Vardia inom 6-24 månader för ett hyggligt pris och hittar så småningom en köpare och gör en snabb exit till en högre kurs än nuvarande nivåer.
Best case
Vardia fortsätter att växa 10-15 % enligt plan, visar vinst i Q3 eller Q4 och värderas så småningom upp till nästan samma multiplar som övriga bolag i branschen, när värderingen baseras på intjäningsförmåga. Här finns en väsentlig uppsida även om vinstpotentialen alltså är sämre än om man hade behållit de bolag som nu styckas av i en MBO.
Vad vill den nya ledningen?
Vardia har fått en ny vd och en ny finanschef. Dessa äger mig veterligen inga aktier i Vardia, eller åtminstone väldigt få. Däremot ska de få totalt 6 miljoner optioner med strike price som är den volymvägda kursen då optionerna ges ut plus 20 %. Plus en formulering som jag inte riktigt förstår: ”The specific details of the options shall be determined by the board of directors at their discretion.” (fråga 3).
Den nya ledningen har alltså fått incitament för att det ska gå bra för Vardia. Vad den nya ledningen vill vet jag inte men man skulle kunna anta att de vill sträva efter att gynna både sig själva och aktieägarna så mycket som möjligt. Ledningen borde naturligtvis sträva efter best case, kanske för att landa i det rimliga scenariot. Försäljningsscenariot ser jag som mindre sannolikt, även om det är möjligt. Worst case ser jag inte som troligt. Möjligen skulle en sämre variant av det rimliga caset kunna inträffa.
Sammanfattningsvis
MBO:n ser inte så illa ut som jag först trodde, efter att ha fått se alla detaljerna i ”letter to shareholders” och fått fundera en vecka. Att agera för snabbt är sällan bra, utan att bygga in tid för eftertanke i sin investeringsstrategi är något som man borde tjäna på och som jag ska försöka göra.
MBO:n borde vara en rimlig kompromiss mellan kortsiktig överlevnad och långsiktig lönsamhet för både Vardia och MBO-bolagen. Däremot kvarstår en del frågetecken som jag avser att räta ut framöver.
Det finns ett antal olika scenarier som kan falla ut och osäkerheten får klassas som hög. Osäkerhet är dock inte samma sak som risk och hur hög risk det är att investera i Vardia i nuläget får var och en bedöma.
När jag har rätat ut ytterligare frågetecken återkommer jag med svaren i ett nytt inlägg. Om du har några frågetecken så ta gärna upp det i kommentarsfältet så ska jag försöka få reda på svaren när jag och Aktieingenjören träffar Vardias ledning senare i veckan.
Väldigt bekvämt för VD och CFO att få optioner istället för tex riktad nyemission, trots att Vardia är i stort behov av cash. Det går också utmärkt att köpa aktier över börsen om man tror på bolaget. Med optioner får de två herrarna full uppsida helt utan risk för förlust, och detta på kredit. Potentiellt gör det att mer riskfyllda lösningar men med stor uppsida premieras över andra, säkrare. Sammantaget tycker jag inte att man kan säga att deras intressen ligger entydigt i linje med aktieägarnas, när deras ”investering” i bolaget sker helt utan egen insats.
/AN
AN,
Nej, visst är det inte optimalt att de får en massa aktier i princip gratis men jag kan också tänka mig hur det lät på anställningsintervjun. Det är nog svårt att få tag i någon vettig utan att locka med ett riktigt bra erbjudande med en fin uppsida jämfört med att stanna kvar på det trygga jobbet med en redan finfin lön. Så visst, nedsidan är inte samma med en optionslösning men insynspersonerna som sitter med 14 % av bolaget sitter med hela nedsidan som vi andra.
Optionsprogram är ju mer eller mindre standard och ger incitament för ledningen att driva upp kursen. Sedan brukar det finnas med vissa krav (så har det varit i de program jag deltagit i) att personen måste arbeta kvar en viss tid etc, uppnå vissa mål. Aktiekursen har nu slaktats ordentligt… Dock sitter alla större ägare still så verkar som de tror på upplägget. Dock inte så mycket så de passar på att handla mer…… Är lite kluven till om det är köpläge nu?
Värderingen är sjukt låg. Sannolikheten är väl nästan större att ett worst case scenario indraget tillstånd och konkurs i slutändan ger ett högre värde än dagens börskurs!
Jag köpte i alla fall aktier idag på 0,82 NOK (nästan lika mycket i SEK vilket också är en fördel)
Dock kan det ta tid innan de riktigt positiva nyheter kommer, kanske ända fram till Q1 rapporten 2016. Årets Q3 rapport lär visa ett ordentligt minusresultat, fram till den 10 augusti tar de ju kostnaderna utan att periodisera. Så bara från 1 juli till den 10 augusti borde bolaget göra en förlust på cirka 20 miljoner.
Blir intressant att se hur Vardia sagan slutar…
Mvh
Jag ökade en liten del redan i fredags och ser fram emot mötet på torsdag.
I övrigt finns det inte mycket mer att säga. Deras letter to the shareholders var bra och även om det finns en hel del frågor som döljer sig i fråga 3 så hoppas jag att vi får till det.
Ja det gäller att hålla ut och till början av 2016 innan vi kan tänkas se några nyheter som kan tänkas driva upp kursen igen. Enligt dagens värdering är en konkurrs inom en snar framtid inräknad. Tror det kommer bli tufft framöver, men med den nya affärsplanen känns det som att man kommer att reda ut det. Krävs dock att man kan minska återförsäkringsgraden för att kunna få upp lönsamheten. Innebär en viss risk, och kräver mer kapital. Frågan är hur mycket kapital som finns att tillgå i andra halvan av 2016,… Till dagens kurs lär det inte gå att ta in några större pengar via fler nyemissioner…
Så länge Vardia vänder till vinst kommer kursen att gå upp så småningom. Om det tar 3 eller 5 år spelar inte så stor roll. Det viktiga är att vinsten kommer och då kommer uppvärderingen komma. Om vinsten inte kommer blir det istället något annat som inträffar och då är det tillgångsvärderingen som finns som nedsideskydd.
Hur mycket kapital som finns på marknaden i nuläget, när det går upp och ned som ett bungyjump, är väl svårt att säga. Med panik på marknaden får Vardia nog inga mer pengar.
IR i Vardia köper lite aktier:
http://www.newsweb.no/newsweb/search.do?messageId=384201
Tycker annars att det är konstigt att inte fler insiderköp sker på dessa nivåer!
Mvh
Zen,
Tack för uppdateringen! Ja, uppenbarligen får man köpa aktier nu eftersom IR kan det och man kan undra varför inte fler köper. Stora köp från insiders vore ju en väldigt intressant signal.