När detta inlägg skrivs har vi samlat nästan 2 % av aktieägarnas röster i Vardia. Skriv upp dig på listan här (klickbar länk) om du är intresserad av att skriva under en fullmakt för att säga nej till styrelsens förslag som innebär värdeöverföring från aktieägarna i Vardia till ledningen i Vardia.
I samband med Vardias Q2-rapport kom Vardias styrelse ut med ett förslag som innebär att delar av Vardias ledning får köpa stora delar av bolaget för 30 MNOK. Det handlar om distributionsverksamheten, vilket i princip innebär hela bolagets infrastruktur med IT-system och personal som har byggts upp under många år för hundratals miljoner kronor. Läs mer om detta här.
De som har betalat detta är aktieägarna men de som ska få vinsterna i distributionsverksamheten i framtiden är ledningen och efter 2019 vet man inte vad som händer eftersom det inte finns någon återköpsklausul. I praktiken ger man Vardias ledning möjligheten att starta egna försäkringsbolag 2019 med redan vältrimmade organisationer – som har bekostats av Vardias aktieägare! Det är en minst sagt tveksam affär.
Det är dels ett riktigt skambud på aktieägarnas bekostnad och dels blir Vardia ett betydligt sämre bolag än tidigare. I framtiden ska säljbolagen ha egen overhead och dessutom ta ut vinst (pengar som idag stannar i Vardia). För aktieägarna borde det finnas andra alternativ som är bättre. Istället för att knoppa av distributionsverksamheterna (säljorganisationerna) till ledningen och sälja för en symbolisk summa borde man kunna knoppa av distributionsverksamheterna till aktieägarna istället, möjligen mot samma summa på 30 MNOK om man anser att det är ett rimligt pris. Är det rimligt för ledningen borde det vara rimligt för aktieägarna också.
I sista hand skulle till och med en likvidation av bolaget vara ett bättre alternativ för aktieägarna, eftersom kundstocken är värd mycket mer än nuvarande börsvärde. Det finns såvitt jag vet inga exempel på försäkringsbolag som har handlats till en så låg värdering av kundstocken som Vardia handlas till i nuläget, vilket visar på marknadens bristande förtroende för bolaget.
Småspararna är Vardias största ägare och det är ägarna som bestämmer
Många av er som äger Vardia har säkert läst om bolaget på Aktiefokus. Sedan bolaget först uppmärksammades på Aktiefokus har småsparare på Avanza och Nordnet gått från i princip noll ägande till största ägare av bolaget. Räknar man in småsparare även hos andra banker äger småsparare en väsentlig del av bolaget. Småsparare (jag ber om ursäkt till alla storsparare hos Avanza och Nordnet och hoppas ni inte blir förolämpade) är normalt passiva och lämnar över tillsättning av styrelse och beslut åt andra, mer aktiva ägare. Om ledningen gör något för galet på aktieägarnas bekostnad är det dock dags att sätta stopp.
Ägarbilden såg per 2015-08-10 ut på följande vis.
Avanza är enskilt största ägare och Avanza+Nordnet ägde tillsammans 10,76 % av bolaget. Därtill kommer ägare som möjligen finns bland nominee-konton eller bland den stora ”other”-posten på 42,07 % av bolaget.
Detta betyder att småspararna är Vardias enskilt största ägare. Ändå har dessa ägare inte haft något att säga till om tidigare.
På årsstämman deltog ungefär 40 % av rösterna och på extrastämman deltog 30 %. För att blockera ett närståendebud krävs 1/3 av rösterna vilket betyder att det i praktiken borde räcka med 40 % av 1/3, alltså ungefär 13 % av rösterna. Eftersom småspararna själva äger minst 10,76 % av bolaget ska det inte vara orimligt att tillsammans med någon större ägare kunna gå och in förhindra styrelsens förslag.
Läs mer hos Aktieingenjören, som något dramatiskt kallar detta för en krigsplan. Jag själv skulle mer diplomatiskt vilja kalla detta att skydda minoritetsägarnas rättigheter. Det är oacceptabelt med värdeöverföring till ledningen på aktieägarnas bekostnad. Den information som finns tillgänglig kring budet kan överhuvudtaget inte motivera att man som minoritetsägare ska tacka ja till förslaget. Det mest uppseendeväckande är att man hävdar att det är komplext och/eller tidskrävande att stycka av och dela ut (eller sälja) dotterbolagen till aktieägarna istället för till ledningen.
Är det ens möjligt att påverka ett bolag som en liten ägare?
Bolagssämman är bolagets högst beslutande organ och naturligtvis är det möjligt att påverka genom att rösta på en stämma, om man bara ser till att samla ihop tillräckligt många röster. Ett exempel är det amerikanska bolaget Solitron Devices som nyligen har röstat in aktivister i styrelsen för att låsa upp värden som ledningen har suttit och hållit fast i, genom ett uppror bland amerikanska värdebloggare. Läs om detta hos bloggaren Oddball stocks.
I fallet Solitron Devices handlar det om att vd:n under mycket lång tid har tagit ut en extremt hög lön och den vinst som bolaget har genererat har bara lagts på hög istället för att delas ut till ägarna. Vd:n har styrt bolaget som om det vore hans eget, trots att han bara äger en mindre del av bolaget. Till slut gick ett stort antal mindre ägare samman och redde ut situationen. Tänk vad sociala medier kan bidra till.
Vad planerar vi att göra?
Planen är att samla ihop så många småsparare som möjligt för att rösta nej till det förslag som Vardias styrelse har lagt som kommer att behandlas på extrastämman framöver. När vi ser att antalet röster är tillräckligt stort för att kunna fälla förslaget kontaktar vi Vardias ledning i förebyggande syfte så att de i första hand backar förslaget, eller i andra hand börjar utarbeta en plan B så fort som möjligt att sätta i verket efter vi har fällt det ursprungliga förslaget.
Några exempel som jag som utomstående kan hitta på som borde vara möjliga att genomföra är:
- Sälja dotterbolagen till aktieägarna för 30 MNOK istället för att sälja dotterbolagen till ledningen för 30 MNOK. Aktieägarna kan säkerligen acceptera detta.
- Knoppa av dotterbolagen och dela ut dem till aktieägarna. Samma som ovan men utan att tillföra 30 MNOK.
- Ännu en nyemission, möjligen en riktad sådan (sämre alternativ).
- Hitta någon som ger ut ett brygglån som räcker för att Vardia ska hinna byta säte till Sverige.
- Likvidera bolaget.
Det är i slutändan upp till Vardias styrelse att presentera ett trovärdigt alternativ som är bra för aktieägarna. Vi har inga ambitioner av att delta i det arbetet, men vi ser det som nödvändigt att förhindra oskälig värdeöverföring från Vardia till någon part som inte kommer aktieägarna till godo.
Skriv upp dig på listan så kommer vi att informera framöver om hur man praktiskt går till väga för att ge oss fullmakt att rösta nej på extrastämman.
Man kan naturligtvis rösta själv också genom att delta på stämman eller genom att fylla i en fullmakt, men det brukar vara krångligt så detta är ett sätt att underlätta.
Handlingsplan
Nedan följer handlingsplanen som är plockad från Aktieingenjörens kommentar i det förra inlägget:
1. Bygga upp en egen legitimitet via kontaktlistan vilket gör det svårare att försöka ignorera oss små ägare.
2. Ta kontakt med andra större ägare för att utröna deras ståndpunkt i frågan (Mats Qviberg, Lancelot, Stein Erik Hagen, Ivar S Williksen o.s.v).
3. Se till att vi får stopp på hemlighetsmakeriet om avtalet med försäljningsorganisationen och dess kostnader. Kundstocken har ett ekonomiskt värde som i teorin bör ligga en bra bit över 2 kr men om den är bunden till en dyr försäljningsorganisation så är den värd mindre. Därför krävs det transparens i frågan.
4. Utvärdera om det finns utrymme för att tillsammans med större ägare stoppa affären och göra någonting mer aktieägarvänligt snarare än ledningsvänligt. Det här är en fråga som vi med största sannolikhet ej kan driva själva men vi kan bidra med röster till en ägarkoalition. Men det kommer att krävas röster från storägare att driva igenom en ändring och vårt mål blir då att stödja dessa ägare samtidigt som vi ser till att vi småsparare får tillgång till samma information som de har.
Det kortsiktiga målet är med andra ord att öka transparensen och får klarhet i affären. Därefter är målet att identifiera om det finns en ägarkoalition som kan rubba ledningens plan eller om ledningen har en plan som är antingen godtagbar eller ostoppbar.
Genom att göra det här arbetet kan riskpremien minska och ge aktieägare möjlighet att lämna bolaget till en mer attraktiv kurs än 1,2 kr.
Kan man rösta med aktier i IPS & Kapitalförsäkring eller är det bara aktiedepå/ISK som gäller?
En mycket viktig aspekt är hur ägarbilden är tänkt att se ut i det sålda bolaget. Om en stor del av kvarvarande ledning inte kommer bli delägare i nya bolaget sitter ju de i samma sits som vi andra mindre aktieägare och de kommer då att försöka säkerställa att affären blir rimlig för nuvarande aktieägare.
Men om de däremot kommer finnas med i ägarbilden i kulisserna på något sätt så lutar det mer åt ”plundringsscenariot” som beskrivs här på bloggen.
Finns det någon exakt beskrivning om hur ägarbilden kommer se ut i nya bolaget? Jag tycker det är nästan helt avgörande för att ta ställning.
Bra Kenny!
Har mina aktier i kapitalförsäkring på Avanza. Blir dock väldigt upprörd över ledningens agerande, så har nu på morgonen köpt 400.000 aktier genom mitt investeringssparkonto som ni kan räkna med! (ska fylla i formuläret)
Mvh
Oj, tack Zen. Det här visar verkligen styrkan med crow funding.
Vi har nu passerat 2 % av rösterna i Vardia och jag kan meddela att vi har pratat med Öresunds inversteringsansvarige som kommer att återkomma. Mitt mål är att hålla vår ställning transparent så transparent som möjligt men vi får se hur kontakten utvecklas.
Tomas Meerits på Lancelot är en värdeinvesterare och han har börjat förvalta kapital relativt nyligen. Tomas verkar försöka bygga upp ett ”trackrecord”, så han är nog villig att ”kriga”.
Tusen tack för ett mycket bra initiativ! Ni har min fullmakt!
Vi måste också se till att detta initiativ når norska småsparare, någon som har en bra idé på hur man når dessa aktieägare?
Bullfight och Kenny
Har letat lite, Aksjonærforeningen verkar vara motsvarigheten till Aktiespararna i Norge.
http://aksjonaerforeningen.no/
Det bästa vore annars om både Norsk och Svensk media uppmärksammade det hela;-)
Mvh
Försök få styrelsen att utse ett oberoende utskott som kan granska budet med hjälp av finansiella rådgivare, som i Q-Med.
Jag håller med om att det finns mycket bättre lösningar än MBO.
Men om det inte går att stoppa en MBO så tycker att man bör kunna kräva att
anställda och styrelse i Vardia:
* ej får ha intressen i de fristående bolagen.
* ej får ta emot ersättning indirekt eller direkt ifrån de fristående bolagen.
Allra helst med 12 månaders karantän. Dvs efter anställning upphör.
Detta bör minska risken för ett utomordentligt dåligt avtal.
Tipsa dagens industri om saken. Bara att skicka ett mail till red@di.se
Hej
Det är tragiskt det som hänt, dra era lärdomar och move on.
Ni är chanslösa och i händerna på en totalt häsynslös ledning…
//Dingo
Jag och Kenny har nu bokat in ett möte med Öresund på onsdag nästa vecka. Vilken inställning Öresund har i frågan vet vi i dagsläget inte så det ska bli mycket intressant att träffas.
Andra aktörer vi pratar med är bland annat Aktiespararna och jag kommer att följa upp alla förslag som lämnats hittills i tråden. I princip accelererar vi det här nu steg för steg där vi utgår från vår egen styrkeposition i bloggarna och kontaktar därefter aktörer i takt med att vi tror att vi kan fånga deras intresse.
Intressant! Hur mycket ”pocent” har ni lyckats få ihop hittills?
En liten bit över 2 procentenheter på 24h och vi ser 10-15 % som ett teoretiskt maximum för svenska småsparare.
Man skulle även kunna tänka sig att Vardia efter fyra år köper tillbaka bolaget istället för att bekosta en nyuppbyggnad på egen hand av säljorganisationen. Troligen för avsevärt mycket mer än 30 miljoner då förvisso.
Lars,
Nix, inte KF. Man måste i sådana fall sälja sina aktier och köpa tillbaks i ISK eller vanlig depå.
—
Jonas,
Det finns mig veterligen ingen sådan beskrivning förutom att tre personer i koncernledningen nämns. Det kanske kommer, men om det inte gör det så osar det bristande transparens precis som på flera andra områden i den här omstruktureringen.
—
Zen,
Härligt, det är rätta takter :-)
—
jordholmen,
Tack för tips!
—
Bullfight,
Härligt. Forum (hegnar.no) och norska Aktiespararna är väl de två idéer som har nämnts. Zen postade länken till norska Aktiespararna.
—
Kreol och a,
Något i den stilen kanske vore rätt väg att gå. Vilka intressen de nuvarande ”rådgivarna” egentligen har haft kan man fundera över.
—
Ante,
Tack för tips!
—
Arne,
Bättre illa fäkta än fly? ;-) Jag har själv sålt av större delen av mitt innehav men behåller lite grann av lite olika orsaker. Om inte annat för att jag misstänker att det här, om det går igenom, troligen är ett seriöst steg mot att börja försöka hitta en köpare till hela bolaget.
Vad kommer finnas kvar i Vardia efter MBO (om den händer)
Vad jag läst så kommer de fristående bolagen ta hand om:
* claims
* kundservice
* nyförsäljning
Produktuveckling och prissättning av premier. Kommer det vara del av Vardia?
Den andra frågan vem kommer äga IT system för de olika sakerna?
Tycker det är synnerligen viktig detalj.
/T
a,
Jag förutsätter att all infrastruktur för sådant följer med till dotterbolagen. Visst är det en synnerligen viktig detalj och det framgår inte om man läser meddelandet till marknaden http://www.newsweb.no/newsweb/search.do?messageId=383008
Det som framgår är att Vardia kommer att behålla
– kunderna
– rätten att förnya avtal med kunderna
– varumärket Vardia och tillhörande rättigheter
– underwriting och återförsäkringsprogram
Det är också tydligt att dotterbolagen kommer att ansvara för:
– försäljning
– support
– produktutveckling
– skadehantering
Visst vore det bra med lite mer transparens kring vad den här affären egentligen innebär? Det kanske är så att affären är det bästa som har hänt Vardia, bara att man är totalt oförmögna att berätta det för aktieägarna.
Kenny.
Jag frågade IR och de svarade att Vardia ASA kommer äga IT systemen.
Så det verkar inte följa med. Det gör mig väldigt mycket mer mindre negativ
till den här affären. Tycker fortfarande att det finns mycket bättre alternativ.
Men äger Vardia ASA alla IT system så är det egentligen new sales som de tappar
kontrollen över.
Min fråga:
”So could you confirm that Vardia ASA will own the IT systems for claims and customer service aswell.”
Svaret från IR.
”We own all IT systems, except some front end systems to handle internet sites etc.
Product development will normally be done in partnership with our partners, but Vardia ASA will have the final approval on products and prices.”
Så Vardia kommer äga som jag förstår IT system för
* prissättning av premier
* claims hantering
* kundservice
Då förstår jag prissättningen av MOB lite bättre.
Har själv lyckligtvis inte investerat i Vardia, men jag vill uttrycka min stora beundran för det arbete ni gör. Jag hoppas verkligen ni lyckas med det ni tar er för.
Kör hårt!
Tolkar mer hans svar som att han svarar hur det ser ut just nu. ”Nu äger vi alla system utom vissa frontend”
Här är även första mailet. Ovan var för att konfirmera att det gällde även kund och skadehanteringsystem.
”Hi,
I would like to have some more clarification on the reorg.
From what I understand the MOB will handle
* claims
* customer support
* new sales
Who will own the IT system for the above?
What about product development? There was conflicting information about this.
Underwriting would be handled by Vardia. Would that mean also the system for calculationg premiums would be owned by Vardia.”
Här är svaret på ovan.
”Vardia ASA will own the IT systems.
Underwriting is an important part of our model and will of course be handled by Vardia ASA. The segmentation model is one of the best in the market, and the new distribution companies have to follow these.”
Lycka till riktigt strongt jobbat. Lyckligtvis eller olyckligtvis beroende hur man ser det äger jag inga vardiaaktier.
Hur ser ni på det de 10% nya aktier man vill ställa ut för optionsprogram? Borde väl göra att ledningen vill hålla nere aktiekursen till det är implementerat?
a,
Tack för information. Det är såklart positivt om det stämmer. Vi får se om det där blir officiell information i samband med kallelsen till extrastämman eller om man som aktieägare får hålla tummarna för att mejlsvaret stämmer. En viktig del i att uppmärksamma den här märkliga affären är att få mer information, för den information som har kommit ut är alldeles för dålig.
Oavsett om IT-system följer med eller inte är jag tveksam till att den bästa lösningen är att sälja ut verksamheten billigt till ledningen. Man skulle väl kunna ge aktieägarna två val; sälj till ledningen för din ägarandel av 30 MNOK eller köp själv för din ägarandel av 30 MNOK.
Om jag har missförstått något väsentligt hoppas jag naturligtvis att någon påpekar det. Vardia har åtminstone tidigare ibland påpekat om jag har skrivit rena felaktigheter på bloggen.
—
Jonathan,
Tack för det :-)
Kenny,
jag tycker inte iheller att det är bästa lösningen. Men följer inte IT systemen med så är det inte en jättedålig lösning. Något annat som är oklart är vem som äger avtalen till
samarbetspartners som Fjordkraft.
Ägs även detta av Vardia så ligger de viktiga sakerna kvar i Vardia ASA.
Men tycker du ska kontakta dem, bra om även någon annan för det bekräftat.
Testa att nå norska småsparare via hegnar.no (de har forum) alt e24.no/dn.no
Det kanske är dags att konstatera att du gick på en riktig mina och släppa all prestige och revanschlust och sälja? Det här bolaget är skräp, satsa på kvalite istället, men det är förstås mycket tråkigare att diskutera Lundbergs eller Investor än att leka aktieguru bland förhoppningsbolag.
Hejsan, slängde iväg ett mail till redaktionen på DI, tack för adressen någon. Någon borde helt klart skriva på Hegnar.no och ta kontakt med norska aktiespararna, det är sådant här de organisationerna finns till för :)
a,
Yes, jag ska kolla jag med och även föreslå att det vore bra om sådan information framgick extremt tydligt inte bara via mail så att man plötsligt sitter där utan IT-system ändå.
—
Namn namnsson,
Minan är väl ganska uppenbar men prestige och revanschlust får stå för dig. Du har ingen aning om jag äger en enda aktie i Vardia längre, men när jag är så pass insyltad och ser en sådan här sak hända kan du fetglömma att jag låter det gå obemärkt förbi. Om jag kan bidra till att åtminstone bringa klarhet i alla de frågetecken som finns kring detta så gör jag det oavsett om du kallar det prestige eller revanschlusta eller något annat.
—
hasse,
Lite optioner tycker jag ledningen är värda ;-)
@Kenny
Som du skriver i svaret till Namn Namnsson har denne ingen aning om du äger en enda aktie i vardia, får man fråga hur ditt eget innehav ser ut i dagsläget, och hur det har förändrats under våren?
Stavros,
Javisst får man det. Innehavet har både gått upp och ned. För fyra månader sedan flaggade ledningen för att man med god marginal skulle ha tillräckligt med kapital för att klara sig i tolv månader, efter nyemissionen plus lånet. Då ökade jag mitt innehav. Nu efter Q2 när den marginalen plötsligt borta har jag minskat innehavet väsentligt men jag har fortfarande några procent av portföljen i Vardia.
@Kenny Tusen tack för ditt klargörande svar, tolkar jag det rätt om jag läser det som att du har sålt av ur tid innehav sedan 11 augusti?
Du skriver att du minskade innehavet väsentligt, får man i så fall även fråga ungefär i procent, hur stor del av innehavet i Vardia du själv sålde av?
Stavros,
Japp, sedan Q2-rapporten släpptes. Ungefär 2/3 av mitt före detta innehav sålde jag av. Orsaken till att jag behåller en del av innehavet är att kundstocken är värd dubbla börsvärdet men om och hur de värdena kommer att komma fram blir osäkert. Det troligaste är väl att ledningen efter uppstyckningen börjar leta köpare på allvar.
När det gäller IT-systemet, även om Vardia äger det på papper så är det antagligen MBO bolaget som äger det i praktiken. Eftersom MBO kommer vara den som använder IT-systemet (gratis). När sedan Vardia antagligen inom 4 år blir uppköpta, kommer det stora försäkringsbolaget som köper Vardia inte ha någon användning av systemet, eftersom de redan har ett eget IT-system. Därför kommer MBO bolaget antagligen kunna få det till ett vrakpris.
Enda användningen för IT-systemet är väl om Vardia vill starta upp egen försäljningen, kundsupport, produktutveckling osv. Fast då får de nästan börja anställa redan nu om det ska vara ett väl fungerande företag om fyra år, dvs inte så troligt!
Mvh
Zen,
först vill jag upprepa att jag tycker inte att MBO är det bästa alternativet.
Målet med MBO är dock att det ska bli en win/win för både Vardia och MBO:n
Om MBO blir av är det bästa för båda om MBO levererar tjänster till ett bra pris.
Men äger MBO inte backensystemen så är det en väsentlig skillnad.
Hade de ägt IT systemen så hade det varit mycket lättare för MBO att 2019
starta som eget försäkringsbolag. Detta innebär att Vardia verkligen äger
kunderna.
ZEN,
när det gäller uppköp så är det också väsentligt att Vardia äger IT systemen.
Kunder ska flyttas över. IT systemen kommer en uppköpare inte betala för om MBO
mot förmodan skulle vilja köpa dem så skulle det väl bara vara positivt.
Dock ser jag inte hur MBO ska klara sig om Vardia blir uppköpt.
a
Om Vardia blir uppköpt så kan väl MBO erbjuda sina tjänster till något annat försäkringsbolag de är ju extremt duktiga på att sälja försäkringar.
Alternativt starta upp ett nytt försäkringsbolag, de flesta i ledningen verkar redan ha gjort det några gånger. Även om det självklart krävs mycket kapital för att göra det!
Mvh
Som jag nämnde tidigare så tycker jag det är viktigt att veta exakt vilka som kommer äga de nya bolagen. Detta eftersom det ger en fingervisning om hur stor risken för ”blåsning” är för oss vanliga aktieägare. I princip finns två alternativ:
A) De personer som nämns i ledningen (IR nämner ”bla. Børge Leknes (CEO i Vardia Forsikring AS og Pål Lauvrak (CMO i Vardia ASA)
I Sverige skjer det samme, ledelsen etablerer et nytt selskap som kjøper Vardia Försäkring AB. Dette gjelder bl.a Andreas Önstorp, CEO i Vardia Försäkring AB.”) köper och inget annat fuffens sker. Då har vi två parter som båda vill se till att inte bli ”blåsta”, så en rimlig uppgörelse för alla är då trolig.
B) Utöver de i A kommer även kvarvarande ledningen i Vardia via bolag eller liknande att bli delägare i de nya bolagen. Då har helt plötsligt samtliga ledningsgrupper ett intresse av att ”plundra” Vardia på något sätt och föra över värden till de nya bolagen!
Alternativ B) oroar mig mycket så jag frågade IR vilka som faktiskt kommer äga de nya bolagen. Men, detta ville man otroligt nog inte svara på med hänvisning till att de nya bolagen är självständiga vrån Vardia!
Jonas, Kenny, Aktieingenjören
Helt sjukt att de inte vill svara på frågan om vilka som är ägare till MBO!
Ett krav borde vara att ledningen Vardia skriver ett kontrakt på att de inte får äga aktier i MBO så länge som samarbetet mellan parterna pågår. Sedan borde vi aktieägare kunna få insyn i MBOs ägarlista för att kunna följa upp att ledningen i Vardia inte äger aktier. Detta krav skulle så gott det går försäkra att bolagen verkligen är självständiga!
Mvh
Det spekuleras mycket nu, vilket jag i och för sig tror är oundvikligt.
Jag tror dock att det gäller att besinna sig och skapa sig en bild av ”hur terrängen ser ut” och därefter analysera vem som har vad att vinna/förlora på olika sätt att agera.
Såväl svensk och norsk aktiebolagsrätt ställer upp hinder mot plundring av bolag (vilket inte innebär att sådant aldrig förekommer). Det är förknippat med stora risker att involvera sig i något sådant. Bland annat kan man bli återbäringsskyldig, och få vill väl ha något sådant på sitt track record? I den mån den som medverkar i en värdeöverföring dessutom är storägare i det plundrade bolaget förlorar ju vederbörande dessutom på gungorna vad som vinns på karusellen.
En central fråga här tror jag är: vad är det som ledningen/bolaget vet som inte jag vet?
Bifogar lite länkar för den som kan vara intresserad av att läsa på lite:
http://kluge.no/arch/_img/9087951.pdf
http://www.magma.no/selskapers-plikt-til-aa-informere-og-faa-generalforsamlingens-godkjennelse-foer-avtaler-med-naerstaaende-gjennomfoeres
http://www.konkursradet.no/ulovlig-utbytte-i-aksjeselskaper-kan-kreves-tilbakefoert.5304654-300294.html
http://www.konkursradet.no/ulovlig-utbytteutdeling-ulovlig-utdeling-av-utbytte-i-aksjeselskaper-som-vilkaar-for-tilbakefoering-av-midler-til-konkursboet.5305133-300307.html
Jonas, Zen och Sigourney,
Visst är det viktigt vilka som kommer äga det nya bolaget. Även om det bara skulle bli ledningen i respektive land så att koncernledningen är kvar i Vardia är jag inte säker på att det räcker. Finns det något som hindrar att man skriver avtal på sidan av att vid händelse av försäljning av Vardia ASA får koncernledningen köpa in sig i dotterbolagen. Är det olagligt? En sådan lösning skulle vara perfekt för Vardias ledning och den stora vinsten man gör är att få loss döttrarna för att kunna köra vidare även efter försäljning av moderbolaget.
Det borde finnas en klausul om att koncernledningen inte får äga aktier i dotterbolagen under tiden som Vardia finns kvar+5 år för att man som aktieägare ska kunna vara trygg med upplägget.
Som Zen säger blir IT-systemen värdelösa den dag Vardia säljs. Om Vardia säljs blir det förvisso hyfsat för alla aktieägarna, men det skulle bli mycket bättre för ledningen än för aktieägarna i ett sådant upplägg som jag spekulerar i ovan.
Kenny och Aktieingenjören
”Det borde finnas en klausul om att koncernledningen inte får äga aktier i dotterbolagen under tiden som Vardia finns kvar+5 år för att man som aktieägare ska kunna vara trygg med upplägget.”
Håller med mycket bra förslag Kenny!
Sedan borde detta kontrolleras antingen genom att informationen om ägandet i MBO är publik så att vem som helst kan se vilka ägarna är. Alternativt att denna information är tillgänglig för en oberoende part helst Aktiespararna i Sverige samt Aksjonærforeningen i Norge så att de kan kontrollera ägandet när någon begär det.
Mvh