Det finns några olika scenarier för när jag säljer en aktie. Det är i princip följande tre fall:
- Aktien är fullvärderad/övervärderad (beroende på typ av bolag)
- Det finns mycket bättre alternativ att köpa
- Bolaget har utvecklats sämre än jag hade förväntat mig
Alla andra skäl som man kan hitta på tycker jag är oväsentliga utom möjligen att ett bolag får för stor andel i aktieportföljen. En mycket hög andel av ett bolag i aktieportföljen gör att man blir lite mer skjutglad.
Om man har en relativt fokuserad portfölj är den sistnämnda punkten extra viktig att hålla reda på, nämligen bolagets utveckling. En sämre utveckling än förväntat har inträffat relativt nyligen i Lollands bank.
Varningstecken i november 2014 och stora nedskrivningar i januari 2015
Efter Lollands banks Q3-rapport i november flaggade jag för att caset har försämrats.
Slutorden i det inlägget var följande:
Det går fortsatt dåligt för Lollands bank och risken har ökat. Kombinationen av ett beroende av Ryssland som jag tidigare inte kände till betydelsen av och att kunderna är högbelånade gör att nedsidan har ökat jämfört med innan. Det är dessutom så att det nu är några år sedan Finanstilsynet var på besök senast (med kraftigt ökade nedskrivningar som följd) och med tanke på kundernas ställning är det mycket möjligt att Lollands inte skriver ned tillräckligt trots de stora nedskrivningarna. Det skulle med andra ord kunna komma nya stora nedskrivningar framöver och med tanke på att den finansiella ställningen inte är i toppskick längre så har caset försämrats.
Bull case är oförändrat (2015 kan fortfarande bli ett riktigt bra år om kostnadsbesparingarna biter och nedskrivningarna minskar) men både det förväntade caset och bear case har i mina ögon blivit sämre.
Om man har köpt in sig i Lollands bank till nivåer betydligt lägre än de 180-190 kr som aktien står i nu så kan det nog vara värt att överväga att plocka hem lite vinst och minska risken. Det finns många andra intressanta bolag där ute.
Jag följde mina egna ord och minskade mitt innehav i Lollands bank med 2/3 under november (länk till investeringsdagboken). Lollands bank var ett relativt stort innehav för mig innan Q3-rapporten i storleksordningen 20 % av portföljen. I december sålde jag ut nästan hela innehavet och minskade till ungefär 1,5 % av portföljen efter att ha funderat igenom saken en gång till och efter att ha gjort en jämförelse mellan alla danska banker. Jämförelsen visade att Lollands bank just nu gick sämst av alla börsnoterade danska banker enligt mitt egenkonstruerade ”bank-score”.
Nu i januari 2015 kom så det beskedet som jag var rädd för. Lollands bank måste skriva ned ytterligare 50 MDKK efter redan stora nedskrivningar på 63 MDKK under året (pressmeddelande). Totalt kommer man alltså att skriva ned 113 MDKK under året vilket motsvarar 5 % av utlåning och garantier vid början av året! VD Anders F Möller säger att man skriver ned lånen för säkerhets skull i förtid och att det ännu inte finns några problem med kundernas räntebetalningar, men jag misstänker att betalningsproblemen kan komma i en snar närtid då de överbelånade jordbrukarna har problem. Även denna nedskrivning skylls på Vordingborg bank, även om man gör det lite mer diskret än tidigare denna gång.
50 MDKK motsvarar ungefär 14 % av det egna kapitalet och enligt en snabb överslagsberäkning minskar kapitaltäckningsgraden till 13 % jämfört med det individuella kravet på 12,3 %. Nu sitter Lollands bank på pottkanten mot att behöva hämta in nytt kapital, troligen i första hand hybridkapital, och nedsidan är betydligt större än när jag köpte banken för första gången för snart två år sedan.
Då var Lollands bank en bank som hade klarat sig igenom finanskrisen galant, utan förluster. Kapitaltäckningsgraden låg nära 20 % vilket var urstarkt. Därefter har man bränt pengarna på en räddningsfusion med Vordingborg bank som på kort och medellång sikt har blivit misslyckad. På lång sikt är det fortfarande en rationell fusion.
Efter de nya nedskrivningarna på 50 MDKK bedöms resultatet före skatt minska från 20 MDK till -30 MDKK för helåret. Det blir alltså Lollands banks första förlustår på mer än tjugo år!
Slutsatser
Om man tillämpar strategin ”lägg alla ägg i samma korg och vakta korgen noga” så är det av högsta vikt att verkligen vakta sin korg och agera när det kommer dåliga nyheter. Gränsen är dock hårfin. Det gäller att skilja brus från verkligt dåliga nyheter och i just detta fallet verkar jag ha lyckats med det. Lollands bank har hittills varit en bra affär för mig trots att jag inte lyckades sälja något på toppen kring 230 kr utan sålde av det mesta kring 180 kr.
Om en VD skriver i en kvartalsrapport att ”läget i Ryssland måste förbättras för att läget för oss inte ska försämras ytterligare” så är det bara att sälja, för att bolaget inte utvecklas enligt förväntan.
I det specifika fallet Lollands bank så betyder de senaste stora nedskrivningarna att nedsidan har ökat ytterligare något samtidigt som uppsidan också har minskat. Finanserna är nu ganska risiga så även om 2015 blir ett hyfsat år ska man inte förvänta sig någon utdelning eftersom bolaget nu måste stärka sina finanser i några år.
Lollands bank handlas dock fortfarande lågt mot en förmodad långsiktig intjäningsförmåga, så jag behåller mitt lilla innehav på 1-1,5 % av portföljen och ser vad som händer.
En annan konsekvens av Lollands banks problem kan vara att sannolikheten ökar för ett samgående med Möns bank inom några år. Båda bankerna har sina problem och ett samgående skulle leda till att bankerna slutar slåss om varandras kunder och man kommer dessutom upp i storlek så att man säkrar sin överlevnad på lång sikt.
Härnäst ska det bli intressant att se hur årsbokslutet ser ut för Lollands bank och vad VD Anders F Möller skriver om framtiden.
Intressant att ta del av hur väl du ständigt bearbetar dina case samt har uppsikt över alla dina ”ägg”.
Själv äger jag inte (har ej heller ägt) Lollands bank, men har tittat på den med jämna mellanrum, då jag följer din blogg.
Intressant att se är att en majoritet av de danska bankernas kurser sjönk under onsdagen fram till fredagen. Jag tänker mer noga på Banknordic och undrar om det blev en sorts ”vågeffekt”? Känns långsökt, men tror du marknaden i allmänhet och den danska dito i synnerhet nu har blivit mer försiktig samt avig till de danska bankerna?
Jag har letat efter nyheter av värde vad gäller detta, men än så länge är din ”bank-score” det absolut bästa som just nu finns vad gäller att få en överskådlig bild på läget.
Personligen tror jag att Banknordic kan öka med ca 10 % detta år och ännu mera året därefter. Får de bara fortsätta enligt nuvarande kurs samt att inget oförutsett inträffar tror jag vi kan se kurser upp mot 150 DKR inom 2-3 år.
Vill tacka för en fin blogg och ditt alltid så trevliga bemötande!
Caset bekräftar verkligen George Bols argumentation om hur viktigt priset är för en affär.
Ni har ju gjort en bra affär trots att det operativt inte alls gått som man kunde hoppas och dessutom fått värdefull erfarenhet. Grattis!
Sofokles,
Man får komma ihåg att det i stor grad är ett lantbruksproblem nu och de banker med mycket lantbruksutlåning drabbas. Spar Nord tog väl en stor nedskrivning nyligen också har jag för mig och Rysslandssituationen gör det tydligen inte lättare för lantbrukarna. Svenska bönder klagade i tv häromdagen också.
BankNordik har inte samma exponering mot lantbruk utan man har lite andra utmaningar men tjänar ju pengar redan nu.
Tack för din kommentar och för att du läser!
—
Aktieingenjören,
Ja, så är det. Till P/B 0,3 var det riktigt billigt och till en sådan värdering finns det utrymme för lite misstag! Det finns ju mängder med forskning som visar på att pris är den enskilt viktigaste faktorn men lite kvalitet skadar inte heller ;)
På tal om p/b case. Det vore intressant med en aktiefokus-dissektion av hedgefonden Bonheur.
/en trogen läsare
Anmärkningsvärda nedskrivningar. Danskt jordbruk måste va nere för räkning. Den sammanslagna banken hade vid sammanslagningen ca 1 700 milj i utlåning varav 220 till jordbruk. 2014 har totalt 110 milj gjorts i nedskrivningar, varav de sista 50milj i nedskrivning nu bara berörde lantbruk, en femtedel!! Synd att det verkar totalt omöjligt att förutspå hur länge jordbruks (och rysslands) krisen ska pågå. Men det ser mörkt ut.
Man kan stilla undra vem det är som beviljat och godkänt utlåningen.
Håller helt med dig om dina säljkriterier. Har man krav på kvalitét när man köper borde man sälja när bolaget tappar det.
Synd att detta händer lollands bank. Lite irriterande att Handelsbanken utvecklats bättre på 1,5 års sikt ;). Jag ägde också lollands bank men sålde nu vid flaggade nedskrivningar. Det är ju inte helt säkert att de slår igenom och i så fall är det billigt nu…
Du gör alltid fina intressanta inlägg, tack för det!
Ernesto,
Vi får se om det kommer något sådant. Lundaluppen gjorde ju en gedigen genomgång av bolaget och jag har inte så mycket att anmärka på där förutom hans köpnivå som jag tycker är för hög. Jag har själv köpt kring 70 NOK.
—
Fredrik,
Det är lite konstigt, ja. Nordjyske har också skrivit ned liknande andel av sin jordbruksutlåning så jag tror inte att det bara är oansvarig utlåningspolitik som det handlar om, även om det förstås finns med i bilden också. Med tanke på vilken hög belåning både Vordingborgs och Lollands lantbrukskunder har haft så kan det mycket väl komma ännu mer nedskrivningar om det vill sig illa…
—
Ingenjorsliv,
Så är det ju med alla nedskrivningar. Möjligheten till återvinningar finns där men frågan är när och om de kommer. Det ger ju en enorm hävstång på resultatet den dagen som återvinningarna kommer! Men banken ska klara sig tills dess också och en finansiellt svag bank med fortsatt hög exponering mot en bransch i kris med hög belåning ger en ganska stor nedsida. Den risken finns inte riktigt i Handelsbanken men där saknas säkerhetsmarginal i värderingen istället, med mitt avkastningskrav.
—
Tack för era kommentar :-)
Gällande hur det går för danska bönder rekommenderar jag ATL som brukar rapportera om livet för både svenska och danska bönder.
http://www.atl.nu/lantbruk/m-nga-danska-b-nder-n-ra-konkurs
http://www.atl.nu/lantbruk/priskrig-p-dansk-mj-lk
Googlar jag på ATL och danskt jordbruk får jag förövrigt upp en av mina egna kommentarer från 2013 som jag glömt bort:
https://www.aktiefokus.se/2013/02/analys-av-nordjyske-bank-och-banknordik-samt-jamforelse-med-de-svenska-storbankerna/
Opdateret analyse på Lollands Bank:
http://www.jminvest.dk/wp-content/uploads/2016/08/Lollands-Bank-20160802.pdf
Lollands Bank leverer landets bedste forrentning af egenkapitalen
http://www.jminvest.dk/lollands-bank-leverer-landets-bedste-forrentning-af-egenkapitalen/