Ingen kan väl ha missat triangeldramat och budstriden bland bankerna på Nordjylland.
Spar Nord bank har länge ägt en majoritet (50,2 %) av aktierna i Nørresundby Bank och för inte allt för länge sedan ökade de till 54,8 %. På grund av danska regler om rösträttsbegränsningar för att värna ett lokalt ägande av banker har Spar Nord inte haft så mycket bestämmanderätt i Nørresundby.
Den 29 oktober släpptes nyheten att Nordjyske bank och Nørresundby Bank skulle fusionera. Nyheten släpptes i förväg innan detaljerna var klara eftersom en väska med fusionsplanerna blev stulna från en medarbetares bil. Här fick man en tydlig signal om att de två bankerna tyckte om varandra. Om man ser på hur spretig bankmarknaden är på Nordjylland så var manövern väldigt logisk och efterlängtad. Börskursen i Nørresundby bank låg vid det här tillfället omkring 260 DKK.
Det här var inget som storägaren Spar Nord Bank blev förtjust i. Den 5 november meddelades att planerna på fusionen sköts på framtiden. Börskursen i Nørresundby bank låg vid det här tillfället strax under 300 DKK. Kursen hade stigit en del innan fusionen annonserades också, kanske för att informationen hade letat sig ut till marknaden i förväg?
Den 10 november kom så budet på Nørresundby Bank från Spar Nord bank på 425 DKK per aktie. Styrelsen i Nørresundby varken rekommenderade eller avfärdade budet med motivet att man fortfarande sökte andra lösningar och ville att banken fortsatt skulle vara en stark lokalbank. Spar Nord bank är på gränsen till att vara en dansk storbank och mellan raderna sade man att man ville bli av med Spar Nord bank.
Det dröjde en dryg månad innan Nordjyske bank kontrade Spar Nords bud och budstriden var ett faktum (se nyheten här). Det handlade inte om något stort överbud, endast en ökning med 6 % till 450 DKK per aktie vilket motsvarar ungefär 2,1 miljarder DKK. Betalningen ska med 335 DKK per aktie kontant plus en aktie i Nordjyske bank vars värde bestäms till 115 DKK per aktie. Det är en liten höjning jämfört med Spar Nords bud, men jämfört med kursen innan fusionen utannonserades är det en saftig premie på ungefär 75 %. Styrelsen i Nørresundby Bank rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet.
Bestyrelsen for Nørresundby Bank anbefaler enstemmigt Nordjyske Banks købstilbud, hvilket skal ses i forlængelse af, at Nørresundby Bank og Nordjyske Bank har arbejdet hen imod en fusion mellem de to banker for at skabe en stærk, selvstændig lokalbank. En bank, der fokuserer alle sine kræfter i Nordjylland til gavn for både erhvervslivet og private kunder i regionen. En lokalbank med solide faglige kompetencer og kapitalmæssig styrke, der kan matche kundernes ønsker og behov. En lokalbank der lever op til Nørresundby Banks grundlæggende værdier om at være tæt på kunderne, både i rådgivningen og når beslutningerne skal træffes.
Nordjyskes ledning motiverar vidare att köpet kommer att vara värdeskapande för aktieägarna eftersom två mindre banker går ihop till en relativt stor bank.
Nordjyske Bank er i dag størrelsesmæssigt klassificeret som en Gruppe 3 bank men bliver med sammenlægningen en Gruppe 2 bank. Gruppe 3 banker handler i dagens aktiemarked med en markant rabat i forhold til Gruppe 2 banker, og det er således forventningen, at sammenlægningen på sigt vil medvirke til en øget værdiskabelse hos aktionærerne i Nordjyske Bank.
Små och medelstora banker värderas lågt på börsen medan större banker värderas högre. Nordjyskes ledning säger alltså att marknaden borde gilla bolaget mer efter förvärvet. För nya aktieägare kan det mycket väl vara fallet, men frågan är om befintliga aktieägare i Nordjyske är lika nöjda.
Värdeförstöring på hög nivå
Jag tycker att pressmeddelandet från Nordjyske är ganska otydligt men jag tolkar det som att förslaget från styrelsen är följande:
- Budet på Nørresundby är på 2070 MDKK (450 DKK per aktie)
- Nordjyske bank kommer att betala 1541 MDKK (335 DKK per aktie) kontant
- Nordjyske bank kommer att betala 529 MDKK med nya aktier (en Nordjyske-aktie värd 115 DKK för varje Nørresundby-aktie). Det innebär att man ger ut 4,6 miljoner nya aktier till aktieägarna i Nørresundby bank och får ta över bolaget i utbyte mot dessa aktier.
- Nordjyske bank kommer dessutom att genomföra en nyemission på 700 MDKK som är garanterad av Jyske bank. Vid 115 DKK per aktie innebär detta att ytterligare 6,09 miljoner aktier kommer att ges ut. Om dessa aktier är öronmärkta för Jyske bank eller om befintliga aktieägare får teckna aktier är jag inte säker på men jag antar att befintliga aktieägare får teckna nya aktier och att Jyske bank fungerar som garant.
- Totalt antal utestående aktier efter hela manövern blir 7,72+4,60+6,09=18,41 miljoner aktier. En ökning av antalet aktier med 138 %.
Jag tycker som sagt att pressmeddelandet är svårtolkat men min tolkning av det är att förvärvet kommer att gå till på ovanstående sätt. Dessutom kommer Nordjyske att ta ett förlagslån på 275 MDKK av Jyske bank. Förlagslånet får räknas in i kapitaltäckningsgraden och är ett tillfälligt lån för att stärka finanserna.
Min tolkning av situationen är följande.
Till en början när fusionen utannonserades var allt frid och fröjd. En fusion var logisk men uppenbarligen omöjligt på grund av Spar Nord banks stora ägande. En budstrid senare är ett samgående fortfarande logiskt, men så var det en detalj. Priset. Nordjyske måste ge ut nya aktier, göra en massiv nyemission och ta upp ett stort förlagslån för att kunna genomföra köpet och ha acceptabla finanser efter förvärvet (kärnprimärkapitalrelation på ungefär 14 % jämfört med 20 % idag).
Så över till problemet.
Nyemissionen genomförs till en börskurs på 115 DKK per aktie vilket motsvarar P/B 0,63 (eget kapital är ungefär 184 DKK per aktie). En massiv emission görs alltså vid en börskurs som motsvarar 63 % av eget kapital för att förvärva en annan bank för 130 % av eget kapital. Det här är vansinne enligt mig. Börsnoterade bolag brukar kunna skapa aktieägarvärde genom att förvärva bolag till lägre värderingar med egna aktier som har en högre värdering (vilket t.ex. AQ Group och Vitec ägnar sig åt). Nordjyske gör precis tvärt om. Det här är ett omvänt multipelarbitrage och avancerad värdeförstöring.
Hade Nordjyske-aktien varit högre värderad hade det här varit ett helt okej drag. Vid P/B 1,0 hade man kunnat ge ut 40 % färre aktier. Nu blir utspädningen enorm – antalet aktier ökar med 138 %! – vilket är olyckligt när värderingen av Nordjyske-aktien är så låg och man väljer att betala mer än dubbla priset mot vad man själva värderas till över börsen.
Det bästa hade varit att kunna vänta in en högre värdering på Nordjyske-aktien, vilket borde ha kommit tids nog eftersom resultaten har förbättrats och det egna kapitalet stadigt har vuxit. Varför Nordjyske inte har återköpt egna aktier över börsen är också obegripligt. Men nu kom först fusionsplanerna ut i förtid och sedan blev det budstrid. Det är alltså nu Nordjyske har chansen och skulle man inte ha bjudit över Spar Nord nu så skulle istället Spar Nord banks bud ha kunnat gå igenom.
Vad ska man göra som aktieägare?
Om man äger Nordjyske-aktien måste man ställa sig frågan vad man ska göra. Ska man delta i nyemissionen, ska man låta sig bli utspädd eller ska man sälja aktien? Låt oss ta reda på det.
Nordjyske bank värderas vid 115 DKK till 63 % av eget kapital (P/B 0,63) och har ett eget kapital på 184 DKK per aktie (1,4 miljarder DKK). Nordjyske planerar att förvärva ett i princip likvärdigt bolag för 2,1 miljarder DKK (P/B 1,32 vid ett eget kapital på 1,5 miljarder DKK). Förvärvet ska ske genom kontant betalning till ungefär 75 % (335/450) och till 25 % med nya aktier för ca 530 MDKK.
Nordjyskes egna kapital är idag 1415 MDKK och förvärvssumman kommer att vara 2070 MDKK för att köpa Nørresundbys egna kapital på 1542 MDKK. Det kommer alltså att uppkomma en goodwill-post på 528 MDKK framöver.
Genom nyemission kommer man att ta in 700 MDKK i friska pengar och ytterligare 529 MDKK kommer att betalas med aktier.
Efter förvärvet kommer Nordjyskes egna kapital exklusive goodwill att vara 2116 MDKK (1415-2070+1542+700+529). Det egna kapitalet exklusive goodwill ökar alltså med 50 % men antalet aktier ökar med 138 %. Ingen strålande affär för Nordjyskes aktieägare.
När det gäller frågan om man ska delta i nyemissionen eller inte finns det ett läger som brukar skrika ”teckna eller sälj”. Jag håller inte med utan det handlar bara om man vill behålla sin ägarandel eller inte. Det spelar egentligen ingen roll om man deltar eller inte. Om man inte deltar så kommer ägarandelen att minska medan om man deltar så kommer man att behålla sin ägarandel, men man har då stoppat in mer pengar. Olika typer av utspädning och i Nordjyskes fall är man en förlorare i båda fallen. Att sälja lockar betydligt mer, skulle jag säga.
Om man idag äger Nordjyske bank till P/B 0,63 kommer värderingen direkt efter förvärvet att motsvara P/B 1,0 efter utspädning (beräknas enligt 0,63*(1415/2116)*(18,41/7,72)=1,0 – det egna kapitalet gör att värderingen sjunker men utspädningen gör att den ökar). Det skulle motsvara att aktien stod i 184 DKK idag och vid den nivån hade jag sålt. Det är också så mycket värden som ledningen förstör i och med förvärvet. Allt mellan 115 DKK och 184 DKK försvinner ut i Skagerack. Detta måste alltså kompenseras av att banken blir större och kan nå vissa stordriftsfördelar samt att värderingen på börsen förhoppningsvis ska gå upp eftersom banken växer i storlek. Kanske, men jag är skeptisk.
Jag själv sålde mina aktier så fort jag läste om budet i fredags. Under dagen sjönk sedan kursen med 5 % så marknaden verkar inte tycka att det var något fantastiskt bud. P/B 1,3 är inget galet överpris för ett bolag som avkastar kanske 10 % på eget kapital över tid, men det är heller inte billigt. Visst kan man nå lite rationaliseringar och möjligen avkasta 11-12 % på det egna kapitalet över tid istället men på kort eller medellång sikt är det inget vidare för aktieägarna. Det som gör det hela olyckligt är nyemissionen och värderingsgapet mellan de två bankerna. Ledningen i Nordjyske och Nørresundby verkar ha bestämt sig sedan länge och nu blev priset tyvärr högre än vad man hade tänkt sig.
Om man har en evig tidshorisont i Nordjyske bank så kan man sitta lugnt i båten för då spelar det ingen större roll om man betalar 0,6 eller 1,5 gånger det egna kapitalet eftersom avkastningen ändå kommer att gå mot avkastningen på det egna kapitalet över tid, men om man har en kortare tidshorisont så spelar det roll eftersom värden förstörs i det korta loppet. Och i ett bolag med ROE på 10 % bör man inte ha en evig tidshorisont enligt mig. Jag själv hade en ursprunglig tidshorisont på 3-5 år när jag köpte Nordjyske för två år sedan vilket betyder att det finns 1-3 år kvar av den tidshorisonten. Den här manövern tog kål på 1-3 år av mitt tålamod, för jag säljer nämligen aktier om bolagen utvecklas sämre än förväntat och speciellt om det dyker upp någon större nyhet så som denna.
Ett samgående av det här slaget var precis vad jag hade velat se i Nordjyske och jag har skrivit om det i några inlägg tidigare. Det här förvärvet är dock för dyrt. Efter utspädning kommer Nordjyske bank enligt mitt sätt att se det vara rimligt värderad och då hittar jag hellre andra bolag att sätta pengarna i arbete hos.
Om jag skulle vara en långsiktig aktieägare i Nordjyske bank skulle jag rösta ja till budet, för det här är en nödvändig manöver på lång sikt för att säkra bankens långsiktiga överlevnad som en lokal storbank på Nordjylland. Och om man inte röstar ja nu kommer Spar Nord bank förmodligen att köpa upp hela Nørresundby bank. Men med en kortare tidshorisont än evigheten är det här ett vansinnesförvärv på grund av att priset är fel.
Tänk om Nordjyskes ledning bara skulle ha återköpt egna aktier så länge P/B var under 1,0 vilket både hade skapat aktieägarvärde och tryckt upp börskursen inför ett sådant här läge. Nu är vinnarna i den här soppan istället aktieägarna i Nørresundby bank. Det sista ordet är ännu inte sagt och att ta en liten position i Nørresundby bank kanske inte är någon dum idé utifall det kommer ytterligare bud.
Hur ser du på Nordjyskes förvärv av Nørresundby? Håller du med om att manövern är rätt men priset fel?
Kunde inte sagt det bättre själv. Tänkte tillägga att det nog kan vara en okej affär på riktigt lång sikt, men så sa du det också :) Ser ganska katastrofalt ut. Säljer nog i ett par omgångar dock, fattar inte riktigt det här med 115 kr-kursen. Verkar kanske som att den är garanterad? Isf. ser det ju ut som en okej arbritagehandel?
Nya designen är minimalistisk och trevlig, noterar nöjt att e-post funktionen är kvar :) (Det var egentligen det enda jag brydde mig särskilt om, hehe)
Om ledningen bränner en resurs till dålig avkastning bör det väl ändå innebära att bolaget försvagas?
En annan sak jag funderar på är om det kanske är bäst att inte vara en köpande bank. I princip betalar man för en kundstock med upparbetade relationer när man köper en bank.
Men en del av kunderna försvinner alltid när en bank försvinner och tjänster rationaliseras bort. Dessa går i sin tur antagligen till en annan lokalbank.
Den köpande banken får alltså betala för både kunder och integration medan konkurrenter kan ta lite marknadsandel gratis.
Finansnovis,
Det är möjligt att det finns arbitragemöjligheter här men det är nog inget jag kommer att ge mig in i då jag garanterat har ställen att stoppa in pengarna relativt direkt :-)
—
Aktieingenjören,
Japp, det är väl ungefär det jag säger. Till ett lägre pris hade försvagningen blivit mindre och till rätt pris hade den blivit obefintlig. Jyskes nyemission på 700 MDKK hade inte behövts om man hade köpt till rätt pris och då hade utspädningen blivit lite behagligare.
Jag är inte säker på att kundtappet kommer att bli stort. Det är fortfarande en lokal bank som det handlar om, bara att den råkar bli Nordjyllands största i paritet med Spar Nord bank som dock finns på fler ställen och andas mer storbank. Både Nordjyske och Nörresundby har tagit kunder på sistone men det är möjligt att vissa av de mest lättrörliga tycker det här var droppen. Vi får väl se, men jag kommer att titta från sidlinjen.
Tack för inlägget Kenny!
Jag håller med dig i väldigt mycket och jag tycker du tar upp dom negativa sidorna med förvärvet väldigt bra och det är vid första anblick ett helt hutlöst förvärv som inte är tagen ur aktieägarnas bästa utan det verkar vara andra saker som ligger bakom. Nörresundby verkar vara det bästa utav alla kronjuveler som alla vill åt och Spar Nord verkar vara jävulen själv både enligt kunder och anställda på Nörresundy och Nordjyske enligt vissa kommentarer jag läst på t.ex Euroinvestor.dk . Nörresundy och Nordjyske verkar ha en nära relation och det känns som sammanslagningen varit planerad bakom kulisserna länge. Följande artikel är rätt intressant. http://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article7302487.ece . På frågan ifall det nu kan komma mer bud svarar han:
Kommer der mere nu tror du? Et nyt bud et sted fra?
”Det håber jeg da ikke. For det første fordi det en god økonomisk løsning for vores aktionærer. Og det er en god løsning for vores mange kunder. Vi har tilsammen godt 125.000 kunder, og det er jo det her, som de har efterspurgt. At kræfterne bruges lokalt. Jeg ved godt, at Spar Nord sagde, at de ikke ville lave afskedigelser i de første tre år, men de skal jo med tiden høste synergier, og der synes vi, at der er nogle store overlap i filialnettet. Og så var der to hovedkvarterer. Så den her løsning synes vi er langt bedre for vores medarbejdere,” siger Mads Hvolby til FinansWatch.
Han verkar alltså orolig att Sparnord kommer att skära ner och avskeda folk och ser till de anställdas bästa och det pratas även ibland om något sorts samhällsperspektiv och kundernas bästa. Men att säga att man inte hoppas på ett högre bud är rätt skrämmande, det är hans jobb att se till att aktieägarna får ett så högt bud som möjligt.
Nåja det var lite av det negativa så nu tänker jag istället försöka vända på steken och se möjligheter för att avgöra om man ska sälja, köpa eller behålla sina aktier i Nordjyske vid nuvarande kurs på runt 105kr. Jag har två olika scenarion som jag tänker analysera ifrån och utefter det får man försöka göra någon slags sannolikhetsberäkning för att få fram en bra värdering på aktien.
1.Det positiva scenariot, budet faller: Nordjyske handlas förnärvarande vid kurs 105 till P/B indrevärde på 0,57. Det är väldigt billigt för en så lönsam bank med så hög kärnkapital procent och låg risk i låneboken. Det pratas mycket deras risk med jordbruket osv men här ser jag att den mesta skiten redan är tagen i form av avskrivnar. Du nämner på twitter att även om budet inte går igenom så har du tappat förtroendet för ledningen. Den synen kan jag mycket väl förstå men jag ser på det lite annorlunda. Själva bankdriften sköter dom ju mycket bra och konservativt, precis så som man vill. Däremot verkar dom ju ha sina brister när det gäller kunskaper om kapitalallokering när man valt att inte återköpa aktier och inte förvärvat mindre mer passande banker. Det skulle ju nu t.ex kanske varit smart att förvära någon filial från Östjydske som är en kris bank som nu tvingas sälja ut det förmodat reapris för att starka sin balansräkning. Men till nuvarande värdering kan jag leva med att lednings prioriteringar inte verkar vara de bästa. Man verkar vara besatt av Nörresundby (ungefär som en ungdomskärlek := ) och vill ha dem till varje pris, men om möjligheten tas bort från dom kanske man börjar öppna ögonen och se saker och ting lite mer rationellt?. Dessutom kanske det inte finns så mycket mer möjliga idiotergrejer/förvärv kvar att göra?
Så vad kan då få budet att falla och vad är sannolikheterna? Det första är att Nordjyskes aktieägare säger nej på extra stämman den 13 Januari. Är det 50% av rösterna som gäller här? Ett problem här är väl att det inte finns några starka aktieägare i Nordjyske, största aktieägarn är ett cementbolag, frågan är hur många som kommer kunna ta sig till stämman och rösta emot även om det är det dom vill.
Den andra möjligheten till att budet inte går igenom är väl det troligaste. Att Spar Nord Bank eller någon annan bank kommer med ett högre bud. Finanswatch hade t.ex en artikel där man räknat på att det vore lönsamt för Jyskebank att bjuda upp till 550kr per aktie. En del här verkar vara att Jyske ser möjligheter att sälja in sina BRF-realkreditprodukter istället för Nykredit som Nörresundy och Nordjyske nu säljer.
Sen får man ju fråga sig om verkligen Spar Nord vill att en så stor bank som Jyske på sin bakgård och ta över inte bara en lokalbank utan två. Allt Spar Nord behöver göra är att höja budet lite eller helt enkelt säga nej tack vi vill inte sälja till Nordjyske/Jyske till något pris och allt fortsätter som vanligt.
2. Det negativa scenariot, bådet går igenom med stor utspädning som följd. Jag tycker det ändå är lite intressant att diskutera vilka synergier som en sammanslagning ger, de kanske är större än man tror trots allt? Ligger synergierna i första hand i att man kan slå samman kontor och spara kostnader och stordriftsfördelar? Är det att man får lite oligopol och kan höja priser på vissa orter? eller är det att man kan får billigare funding på sina lån på grund av att man är en större bank och dessutom har Jyske i ryggen?
Om nu budet går igenom så borde väl slutmålet för jyske vara att äga så mycket som möjligt av Nordjyske och på sikt köpa upp dom? Om man nu garanterar emissionen på kurs 115 och vill äga den nya banken borde det ju vara logiskt av dem att köpa så mycket som möjligt nu i marknaden kring nuvarande kurs. För om man sedan vill köpa hela bolaget kommer man ju med största sannolikhet att behöva betala betydligt mer än nuvarande kurs på 105kr. Ser man till alla andra affärer som har skett i Danmark så har ju uppköpt nästan uteslutande skett till hög budpremie. Ofta 50% eller mer och oftast till åtminstonde P/B 1.
Så slutligen tycker jag att nedsidan ser ganska begränsad ut. Går budet inte igenom borde kursen leta sig upp mot det den varit tidgare, säg 125kr och allt är frid och fröjd. Går det igenom borde inte kursen kunna falla mycket från nuvarande nivå. Jag tycker helt enkelt risk/reward ser bra ut och kommer vänta 2 veckor för att se vad som händer och sedan ta beslut om vad jag ska göra med mina Nordjyske aktier. Ditt argument att pengarna gör mer nytta någon annanstans är ju svår att argumentera emot, men med det argumentet kan man ju egentligen sälja vilket bolag som helst ;). Om jag istället frågar dig så här, du har inga alternativa investeringar att göra förutom bankkonto de närmast 5 åren. Hade du fortfarande sålt Nordjyske då eller hade du väntat 2 veckor för att se om budet gått igenom ?
Nej det bästa för alla vore om Spar Nord får köpa upp Nörresundby sen får Jyske köpa upp Nordjyske för 1,3 P/B på lite sikt ;).
Henrik,
Tack för din kommentar!
Att jag har tappat förtroendet för ledningen är nog att ta i. De är tveksamma kapitalallokerare och vill ha Nörresundby till varje pris. I övrigt är de utmärkta på att sköta banken :-)
Den största nedsidan finns ju i att budet går igenom. Att budet faller är egentligen det bästa som skulle kunna hända och jag är öppen för att kliva in igen om så blir fallet. Det finns som jag har visat i tidigare inlägg enormt många banker att försöka gå samman med på Nordjylland. Nu vet jag inte om Nörresundby är av högst kvalitet och att bankernas kulturer passar varandra eller om det bara är så att styrelseordförandena är polare. Annars är nedsidan ganska begränsad.
Jag försöker dock se några ytterligare problem:
1) Jag tror det kan komma mer skit från lantbruket. Lollands bank flaggade för ytterligare förhöjda nedskrivningar om ”läget i Ryssland inte förbättras snart” och det kan man väl glömma. Lantbruket på Nordjylland borde också drabbas på liknande sätt. Men det betyder ju i Nordjyskes fall bara att vinsterna kommer att fortsätta vara pressade så som de redan är.
2) Uppköp och samgåenden har mycket synergier på pappret men i verkligheten är det svårare. För de allra minsta bankerna finns det mycket enkla besparingar att göra (”ut med dubbla ledningar och minska kostnaderna med 20 %”) men för så stora banker som Nordjyske och Nörresundby blir det nog lite svårare. Billigare funding – visst – och starkare position – visst. Pricing power vete tusan men förhoppningsvis kan man fortsätta ha ett bättre rykte än t.ex. Spar Nord och övriga storbanker och fortsätta ta kunder.
Vad Jyske har i kikaren kan man fundera på men att de vill åt båda bankerna i förlängningen kan man väl inte utesluta…
Det skulle ju kunna bli en tvåstegshistoria som i Lollands bank. Där krävdes 2/3 majoritet för att få fusionen att gå igenom vilket man inte fick ihop vid första tillfället. Därefter höll man ytterligare ett möte då det räckte med enkel majoritet (har jag för mig). Så kan det bli i Nordjyske också eftersom det troligtvis är svårt att engagera alla små aktieägare.
Bättre än bankkonto är det helt klart :-)
Chansen att Spar Nord blockerar eller höjer budet finns helt klart. Intressant är att Nörresundby nu handlas under Spar Nords bud på 425 DKK. En liten position i Nörresundby är inte heller helt ointressant, måste jag säga. Sannolikheten att båda buden faller måste vara extemt liten och som du säger är det bara riktiga krisbanker som har blivit uppköpta under P/B 1 (men då till rejäla premier mot innan buden).
Om Spar Nord tar över Nörresundby kanske det inte är så problematiskt egentligen? Nordjyske skulle kunna expandera till Nörresundby med ett eller två kontor själva och med sitt goda rykte klarar man det säkert bra. Jag kanske hänger upp mig för mycket på värdeförstöringen och har fixerat mig vid att budet kommer att gå igenom fast det inte alls är säkert. Vi får se, kursen har ju sjunkit nu så det kanske kan bli en trejd och ett återtåg i Nordjyske inom relativ snar framtid – det får jag klura på ;-)
Helt klart så kan man väl konstatera att det är bättre att köpas än att köpa. Det är väl oftast så med alla bolag men på den danska bankmarknaden mer än vanligt. Man måste faktiskt säga well played Spar Nord som köpt upp Nörresundby i det tysta på börsen. Nu behöver man antingen endast betala dyrt för 45% av aktierna i Nörresundby eller så lyckas man pumpa upp priset rejält vid försäljning. Man kan ju fråga sig varför fler banker inte gör det, köper upp 10% eller mer billigt via börsen i småbanker för att sedan kunna blockera uppköpsbud eller behöva betala mindre när man väl förvärvar ett bolag via fussion eller uppköp.
En annan bank som jag äger och där Sparnord är största aktieägare är Salling bank. En liten bank som handlas till PE 4-5 på årets vinst och P/B ca 0,45. Det är en het uppköpskandidat både geografiskt och med tanke på att en större bank skulle kunna spara mycket kostnader på funding och stordrift. Förnärvarande betalar Salling Bank 7 miljoner i ränta på Hybridkapitallån vilket man kan se som en dold tillgång vid uppköp och sänker PE talet ytterliggare.
Jag hade även turen att köpa DIBA bank som blev uppköpta av Sydbank till ca 4ggr börsvärdet innan uppköp och över det egnakapitalet. I det fallet vet jag att det nämndes att Sydbank kunde göra väldigt stora besparingar på funding och stordrift. Så det stämmer nog som du säger när det gäller små banker så finns det stora värden att hämta vid fussion/uppköp. Det känns som att konsolideringen på den danska bankmarknaden kommer fortsätta ett bra tag och frågan är om inte de största värdena ligger i små banker som är möjliga uppköpskandidater. Det är där jag letar för närvarande och jag har inga problem med något svagare balansräkningar så länge dom är tillräckligt billiga har en hyfsad säkerhetsmarginal för ytterliggare nedskrivningar. Jag skulle t.ex undika Vestjysk och Östjydsk men annars ser jag bra värde i mindre banker med säg 13-14% kärnkapitalprocent. För närvarande består min Danska bank portfölj av Nordjyske, Banknordik, Kreditbanken och Sallingbank.
Tittar du något mer på den Danska bankmarknaden eller är det nya jaktmarker som gäller? För ca ett år sedan skrev varenda värdebloggare om den Danska bankmarknaden och det var ordentlig hets. Lite förvånad att alla lämnade det spåret såpass fort, nu har ju dessutom kurserna gått ner betydligt samtidigt som balansräkningarna stärkts, nerskrivningarna avtagit och risken minskat i många bolag.
Japp. Fusion är också OK men annars är det köpas som är det bästa.
Nejdå, jag håller koll på danska bankmarknaden fortfarande. Skillnaden är att jag inte skriver om den. Jag tog in BankNordik för ett tag sedan och även Fynske bank. Salling har jag klurat på men jag är lite obekväm med de svaga finanserna. BankNordik har en fin utlåning och låga individuella krav från Finanstilsynet så där har jag inga bekymmer plus att de är diversifierade. Hybridkapitalet betalas också av sakta men säkert och bidrar till ökad intjäning. Värderingen har fallit omotiverat mycket i år tycker jag.
Fynske är överkapitaliserad som Kreditbanken. Det intressanta med Fynske är att de är nyligen fusionerade och börjar få en vettig storlek och borde kunna få synergier från det.
Jag har nyligen gjort en genomgång av alla danska banker, kanske blir ett inlägg om det och jag klurar på om jag inte ska ta in någon ytterligare. Men det blir i sådana fall i mindre positioner. Förut försökte jag att plocka russinen ur kakan men nu blir det snarare en diversifierad portfölj för det är svårt att veta i förväg var värdena finns (och låses upp) när det sker förvärv.
DIBA såg för risig ut och hade extremt höga kostnader i förhållande till intäkterna för att jag ens skulle överväga. Men Salling är rätt intressant, den har jag funderat på flera gånger men aldrig slagit till.
Hej
Är det någon som har koll på om Nordjyske fortfarande har kvar begränsningarna för rösträtt vid bolagsstämma?
Mvh
Vad gäller Banknordik så har jag för mig att dom nu har betalt av hela Hybridkapitalet i förväg. Dock inte hundra på om jag minns rätt där.
Fynske bank, tack för tipset. Har tittat lite snabbt på dom tidigare men gick vidare rätt fort. Men som du säger P/B 0,7 för en hyfsat stor bank med 15 filialer och såpass välkapitaliserad känns väldigt intressant. Speciellt ifall det nu finns mer kostnadsbesparingar att göra. PE för året ser ut att land under 10 och man nämner tillväxt av nya kunder i Q3 rapporten. Hade varit väldigt bra ifall dom kunde fussionerat/köpt upp Nordfyns bank också. Ska lösa in mig på banken närmare.
Något som jag tittar noga på och som jag ser som en stor potienial i bankerna är den akumulerade avskrivningsprocenten. Man kan ju se det på två sätt, en hög procent talar om att man tidigare varit oförsiktiga med utlån men det är ju trots allt en möjlighet till återföring av avskrivna lån också så jag ser det mer som en möjlighet än ett dåligt betyg.
Kreditbanken är som du säger överkapitaliserade och har varit duktiga på att göra tillräckliga. Finanstillsynet var nyligen på besök och hade egentligen inga anmärkningar alls eller extra nerskrivningar. Akumulerade nerskrivningsprocenten är på 10,9% och man redovisade väldigt bra resultat för Q3 så jag har svårt att se att man ska fortsätta att kapitalisera bolaget utan för eller senare borde det komma aktieägarna tillgode genom höjd utdelning, återköp eller eller expansion. Nordjyske har också rätt hög procent och det är ju en fin möjlighet till återföringar, framförallt ifall det ljusnar för Jordbruket vilket det iofs inte ser ut att göra den närmsta tiden.
Zen,
Inte hundra, men jag tror det och jag har dessutom för mig att jag läste att man ska behålla begränsningarna efter köpet. Jag hoppas att jag inte inbillar mig i alla fall :-)
—
Henrik,
BankNordik betalar i alla fall av så mycket de kan i förväg, jag tror de har lite kvar men det minskar fort.
Nordfyns verkar vilja gå sin egen väg så att Fynske slukar dem är inget jag direkt hoppas på men det är i alla fall fart på konsolideringen på Fyn också!
Kreditbanken är helt klart intressant.
Jag håller med dig om den ackumulerade nedskrivningsprocenten också även om jag nog har en lite mer skeptisk syn. Men tids nog ska ju nedskrivningarna bort, antingen som konstaterade förluster eller återvinningar och det är inte troligt att allt ska konstateras vara verkliga förluster!
En del av Nordjyske-pengarna lär nog gå till att bredda bankportföljen ytterligare något. Kanske får Nordjyske vara kvar med en miniposition också, det är inte otänkbart.
Okej, tack Kenny!
Mvh
Norresundby har krupit ner en bit under 400DKK. Bra köpläge eller reflekterar det bara risken att det inte blir något av uppköpet? Vad tror ni?
Bra köpläge är det endast om man vill göra sig ett arbitrage om uppköpet går igenom. 400 DKK är annars ganska dyrt för Nörresundby bank. Antagligen speglar det väl risken att köpet inte går igenom, trots att Nordjyske mig vetligen röstade ja häromsistens. Men Nörresundby med Spar Nord i spetsen ska också rösta och det är möjligt att budet faller platt. Som Nordjyske-ägare får man väl hoppas det :-)
Ja, köp skulle isåfall vara på spekulation att uppköpet går igenom. Styrelsen är för, Spar-nord är på förutsatt att de kan hitta köpare för de aktier de kommer få i nordjyske ( http://www.euroinvestor.dk/nyheder/2015/01/14/spar-nord-dir-vil-acceptere-nordjyske-bud-paa-en-betingelse/13089812 ) men kan kanske vara trixigt att få till 90% accept med många mindre ägare, vad vet jag.
Att få ihop 90 % är nog trixigt men om det inte går igenom första gången med minst 90 %, men med minst 50 %, så blir det antagligen som för Lollands bank, att man får ta en vända till där det bara krävs enkel majoritet eller 2/3 majoritet (minns inte vilket). Så det går säkert igenom och kanske kan vara intressant att spekulera i :-)
Ah, tack för info, hade inte riktigt koll på den andra vändan man kan ta.