Häromdagen släppte Lollands bank sin Q3-rapport och det var ingen vidare munter läsning. Sedan jag skrev om Lollands bank för första gången för några år sedan så har det hänt en del. Då var banken värderad till P/B 0,3 trots att banken inte hade gått med förlust under finanskrisen samtidigt som den finansiella ställningen var urstark. En riktig no-brainer att investera i.
Några år senare har banken genomgått en fusion med Vordingborg bank och satt sig i en situation där finanserna fortfarande är OK, men där man inte skulle tåla en rejäl smocka. Värderingen har varit upp över P/B 0,6 men vänt nedåt på sistone.
I praktiken var fusionen en räddningsaktion där Lollands tog över Vordingborg till vad som såg ut att vara ett vrakpris. Nästan ett år in i fusionen visar det sig dock att fusionen kanske inte var så lyckad ändå, åtminstone inte på kort sikt, och vrakpriset var nog i själva verket dyrt när man tar hänsyn till konsekvenserna med de ökade nedskrivningarna som har uppkommit. Det har dykt upp betydligt fler skelett i den Vordingborgska garderoben än vad som är bekvämt för Lollands aktieägare.
De tre första kvartalen 2014 har blivit riktigt dåliga som följd av mycket höga nedskrivningar. 2,7 % av lånestocken har skrivits ned och mer kommer det att bli under Q4. Lollands ledning skyller nedskrivningarna på Vordingborg och det är en förklaring som jag åtminstone delvis köper.
Resultatet Q1-Q3 håller sig precis över noll (3 MDKK) men det beror till största delen på att man räddas av att värdepapper har ökat i värde med 29 MDKK under perioden. Själva bankrörelsen har alltså gått med förlust på grund av de stora nedskrivningarna.
Lollands banks kunder står inte stadigt
Den 5 november släpptes följande presentation från Aalborgs universitet. Presentationen visar att Lollands banks kunder (som lånar pengar) hade näst lägst soliditet av alla kunder i hela Danmark vid utgången av 2013.
Detta är förstås en förklaring till att nedskrivningarna har varit så höga under året. Det finns också tidigare liknande undersökningar där Vordingborg bank låg illa till men där Lollands bank inte stack ut. Det verkar alltså rimligt att gamla Vordingborgs kunder har fått det mycket svårare.
Den ökade risken i utlåningen kompenserar Lollands bank och andra småbanker genom att ta ut höga räntemarginaler. Det gör att utlåningen får en stor hävstång på varje utlånad krona.
Det bör här nämnas att jordbruksmark på Lolland-Falster har värderats upp kraftigt under året.
Ryssland är viktigt för Lollands bank!
Lollands bank lånar ut mycket till lantbruk och det är skrämmande att i Q3-rapporten för första gången läsa om Ryssland. Ledningen säger att man förväntar sig lägre nedskrivningar framöver om situationen i Ryssland inte blir långvarig. Att bönderna kring Lolland-Falster var så beroende av Ryssland visste jag inte och att plötsligt ta med Rysslandsfaktorn gör inte saken bättre för Lollands bank.
Lägger vi samman att kunderna till Lollands bank inte står stadigt och att de är beroende av Ryssland så kan det bli ganska otrevliga nedskrivningar även framöver och med tanke på att den finansiella ställningen inte längre är i toppklass så känns det ganska obekvämt.
Det positiva
VD Anders F. Möller skriver att Lollands sparade 3 miljoner under kvartalet på driftskostnader jämfört med Q1 och Q2. På helårsbasis är det 12 miljoner vilket gör att det är rimligt att man kommer att uppnå de 15-20 miljonerna i besparingar som man har talat om att fusionen ska ge upphov till nästa år. Det betyder att även om man fortsätter att ha bedrövligt höga nedskrivningar så kan man ändå göra 15-20 miljoner i vinst, vilket ska jämföras med börsvärdet på 200 miljoner. P/E 10 på enbart besparingarna, alltså.
Detta visar sig i att K/I-talet sjunker. K/I på basintjäningen blev 63 % under Q3 vilket är en klar förbättring från 72 % under Q1.
De minskade kostnaderna gör trots allt att stryktåligheten ökar. Lollands har också nyligen betalt tillbaks hybridkapital vilket minskar räntekostnaderna.
Slutord
Det går fortsatt dåligt för Lollands bank och risken har ökat. Kombinationen av ett beroende av Ryssland som jag tidigare inte kände till betydelsen av och att kunderna är högbelånade gör att nedsidan har ökat jämfört med innan. Det är dessutom så att det nu är några år sedan Finanstilsynet var på besök senast (med kraftigt ökade nedskrivningar som följd) och med tanke på kundernas ställning är det mycket möjligt att Lollands inte skriver ned tillräckligt trots de stora nedskrivningarna. Det skulle med andra ord kunna komma nya stora nedskrivningar framöver och med tanke på att den finansiella ställningen inte är i toppskick längre så har caset försämrats.
Bull case är oförändrat (2015 kan fortfarande bli ett riktigt bra år om kostnadsbesparingarna biter och nedskrivningarna minskar) men både det förväntade caset och bear case har i mina ögon blivit sämre.
Om man har köpt in sig i Lollands bank till nivåer betydligt lägre än de 180-190 kr som aktien står i nu så kan det nog vara värt att överväga att plocka hem lite vinst och minska risken. Det finns många andra intressanta bolag där ute.
Jag läste rapporten redan när du delade den på (tack!) Twitter och BankNordik känns lite bättre även om det är långt ifrån strålande. Däremot förvånades jag av att Nordjyske bank saknades i rapporten vilket var lite synd.
Hej Kenny,
Ja 2014 blev ett förlorat år. De stora nedskrivningarna får man nästan skylla på Finanstilsynet som inte verkar ha gjort sitt jobb ordentligt när de var på besök i Vordingborg, före sammanslagningen med Lolland.
Jag behåller mina aktier ett tag till även om tålamodet är något sämre nu. Vill inte sälja när det snart är dags att skörda, om man ska tro på Anders F. Møller.
Det kom förresten en artikel om Lollands Bank i finanswatch idag som jag tyvärr inte kan läsa då jag inte är prenumerant, den verkar dock ha lite positiva tongångar (av att döma från inledningen).
Mvh
Aktieingenjören,
Nordjyske tycker jag utvecklas enligt plan och BankNordik ser också bra ut. BankNordik är ett case som har utvecklats till det bättre om man jämför med ett år bakåt i tiden. I princip alla nyckeltal går åt rätt håll och priset går åt det motsatta hållet. Sådant gillar jag! Lollands går däremot åt fel håll just nu…
Nordjyske finns med i rapporten. Ctrl+F så hittar du dem! Betydligt lägre skuldsättning än snittet!
—
Zen,
Ja, vad man kan se från artikeln så säger de att kostnadsbesparingarna börjar bita. Det är ju bra och det säger Möller även i Q3:an.
Mitt tålamod är kort om en VD skriver att det krävs att saker och ting förbättras i Ryssland för att nedskrivningarna ska avta. Då kan det se mörkt ut ett tag framöver också så jag är rädd för att skördetiden har flyttats fram lite i tiden.
Jag måste ha skrivit fel när jag sökte på den. Skönt att de ligger så bra till åtminstone.
Trevligt att Nordjyske ligger en position bättre än konservativa Handelsbanken när det kommer till kundernas finanser :) Att Nörresundby ligger ännu längre ner bådar gott inför en eventuell fusion – men den verkar väl ganska avlägsen just nu.
Tråkigt att Lollands går knackigt, förvärv kan ju vara väldigt knepiga men man kan hoppas att ledningen har varit konservativa med nedskrivningarna i år, även om det lika gärna kan vara tvärt om. Oväntat att Ryssland skulle påverka så mycket! Är det jordbrukskunder som exporterar dit eller?
Finansnovis,
Ja, det är häftigt. Att de var konservativa hade jag förstått, men inte så konservativa :-)
Både jag och Lollands ledning hade nog underskattat svårigheten med förvärvet. Att de är konservativa är jag inte säker på – vid senaste tillsynsbesöket blev det kraftigt ökade nedskrivningar vilket är oroväckande inför framtiden. Det måste vara jordbruket som tidigare har gått till Ryssland ja. Jordbrukare med pressad lönsamhet och hög skuldsättning som lever på marginalen hade nog gärna sålt sina varor till Ryssland istället för att se utbudet skjuta i höjden och priserna åt motsatt riktning.
Och fusionen är bara att glömma. Det verkar högst sannolikt att Spar Nord köper upp Nörresundby men det tror jag är bra för alla parter. En aktör mindre där uppe är ett steg i rätt riktning. Nordjyske hittar säkert någon annan bank att fusionera med, det finns ju ett myller av banker där uppe!
Ja, men synd ändå när Nörresundby verkade så stabil och kompletterande. Intressant utveckling. Vi får hoppas avskrivningarna fortsätter gå åt rätt håll för Nordjyske =)
Tjena Kenny!
Har följt din blogg i ett par månader nu och tycker du är väldigt inspirerande, har dock aldrig kommenterat förrän nu.
För ca 1 år sedan gjorde du en/två analyser av Deutsche Bank. Sedan dess har deras kurs nästan halverats till ca 30 USD från ca 50 USD när du gjorde analysen.
Har du någon koll på bolaget idag något år senare och vad är i så fall dina tankar?
Vet att det kan vara farligt att tänka ”too big too fail” men i det här fallet känns det ju som att det är ett alldeles för stort företag för att det förr eller senare inte ska gå att vända på skutan och att det långsiktigt borde vara en lönsam investering?
Tack för en bra blogg! /Robin