Det här är första gången vi kollar ett bolag som den andre har skrivit om. Anledningen är enkel, då det bara är jag av oss två som har aktier i Japan Tobacco (JT).
Helåret 2013
- Försäljningen minskade i både utomlands och i Japan men intäkterna ökade några procent p.g.a. högre marginaler. Det här följer trenden att premiummärken inom tobaksbranschen tjänar mer pengar.
- JT delar nu ut 96 yen per aktie, vilket ger en direktavkastning 2,7 % på dagens aktiekurs. Man köpte även tillbaka 5 % av alla aktier.
- Vinsten var 428 miljarder yen, eller per aktie var det 235 yen. Det var alltså en vinstökning på 30 % på ett år.
- Man fortsätter även hålla en räntabilitet på eget kapital på runt 20 %.
- Balansräkningen är lika stark som innan och även om Kennys grafer är trevliga så tror jag inte de ger mer något mervärde.
Hur följer Japan Tobacco mina kriterier?
Finansiellt stark ställning, så är omsättningstillgångarna större än skulderna, men inte dubbelt så stora. EV/NOPAT är idag på 18,3 men var vid rapporttillfället 17,1. Så lite över för att vara godkänt (gränsen är 16).
Intjäningsstabilitet, är uppfyllt i mina ögon då de visat vinst sedan 2005. Mycket blygsam förlust 2004. Dock har man bytt redovisningsprinciper sedan dess och det skiljde markant mellan IFRS och JGAAP. Anser det godkänt.
Intjäningstillväxt, p.g.a. bytet av redovisningsregler är det här inte riktigt relevant. Man har dock ökat vinsten markant de senaste 10 åren. Senaste tre åren har vinsten ökat från 168 per aktie till 240. Det blir godkänt.
Värdering på bolaget, med ett pris på runt 3500 yen per aktie och en snittvinst senaste tre åren på runt 200 så blir det ett P/E på 17,5. Jag vill inte betala mer än P/E 14 för JT och därför är min riktkurs 2800 per aktie.
Sammanfattning
Bolaget går jättebra och sjunker priset ned till 2800 yen per aktie kommer jag köpa mer. EV/NOPAT uppfylls även då mer än väl! Jag kommer inte att sälja mitt befintliga innehav för än upp mot 4500 yen. Då börjar värderingen i mina ögon vara för ansträngd.
Vad tycker du? Är P/E 17,5 rimligt för ett bolag som växer så kraftigt eller är tobaksmarknaden för osäker?
En sista fråga är vad ni tycker om en så här pass kort uppföljning. Ska vi lägga ned mer tid eller är det här bra nog?
(Litet tillägg är att kursen ökat från 3500 till 3900 innan inlägget hann publiceras)
Tidmässigt beror det väl på vad som är relevant?
Om rapporten är som förväntad behövs det inte så mycket. Det jag skulle kunna se som intressant är om ett segment eller en region förändras p.g.a. faktorer som kan påverka andra marknader.
Just tobak sysslar jag inte med men det är den punkt som jag ofta försöker övervaka när jag läser rapporter.
Aktieingenjören: Absolut vad som är relevant. Inser man att man inte förstår varför ska man lämna bolaget. Sedan är det ju alltid frågan om det påverkar gigantiska bolag eller inte. För just tobak är det statliga regleringar på större marknader som spelar roll. Om en liten marknad som Sverige, låt oss säga förbjuder cigg på utomhusserveringar, så spelar det ingen som helst roll. Däremot i USA skulle kunna vara värre. Stora bolag har oftast resurserna (om man valt ett bolag med bra balansräkning) att rätta till problemen, men inte ett mindre bolag. Däremot är riskerna lättare att överblicka på ett litet bolag.
Btw så sålde jag Miris för en månad sedan. Du hade rätt :-) Förlusten blev ca 2 %.
Trist att jag hade rätt men skönt med en så liten förlust :).
Min tanke är att man på segmentsnivå kan analysera trender tidigt. Det australiska varumärkesförbudet är t.ex dåligt för premiumvarumärken men kanske inte sprids då effekten på folkhälsan inte verkar vara.den man hoppades (folk köper billigare cigaretter inte färre).
Krogförbudet var.däremot en succé som spred sig från små marknader till stora även om omsättningsminskningen varit mycket långsam.