Häromdagen släppte Lollands bank sin kvartalsrapport för första halvåret 2014 och det var inte den muntraste läsningen. Man tvingas ta enorma nedskrivningar på totalt 52 miljoner under halvåret och gör ett nollresultat, där halva delen av nollresultatet beror på ”kursregleringar” (förändringar av marknadsvärdet på innehav i värdepapper). Ingen vidare rapport med andra ord.
Vi kan börja med att avhandla nedskrivningarna. Min investering i Lollands bank bygger på att nedskrivningarna ska avta. Sedan fusionen med Vordingborg bank i slutet av 2013 har nedskrivningarna istället skenat iväg och orsaken sägs vara lån från gamla Vordingborg bank.
Innan fusionen genomfördes hade danska Finanstilsynet granskat 75 % av Vordingborgs banks lånestock vilket medförde nedskrivningar på 46 miljoner. Nu har Lollands bank alltså skrivit ned ungefär 25 miljoner i kvartalet två kvartal i rad vilket betyder att det fanns oväntat mycket skelett kvar i Vordingborg-garderoben, om det inte är så att man också passar på att städa lite på den egna bakgården, när man ändå är igång.
Det var inte oväntat att det skulle komma ytterligare nedskrivningar efter fusionen, men det förvånar mig något att nedskrivningarna blev så stora. Jag tänker ungefär så här kring de stora nedskrivningarna: 2014 skulle ändå bli ett förlorat år där fusionen skulle belasta resultatet (vilket jag tidigare har skrivit om här), så jag tycker att det är bra att ledningen rensar ur garderoben ordentligt och skriver ned så mycket som möjligt av utlåningen nu. Utan att veta i detalj hur det fungerar med nedskrivningarna får jag uppfattningen att det finns gott om utrymme för flexibilitet och bedömningar, fram tills den dagen myndigheten kommer och granskar och tycker till. Jag tror därför att ledningen tar i så gott de kan (utan att gå med förlust – det är nog ingen slump att resultatet blev noll, jämför även med 2012 när vi såg samma sak) så att 2015 kan börja ”rent” och bli ett riktigt bra år.
Resten av rapporten
Lollands bank redovisar jämförelsetal mot ”gamla” Lollands bank (innan fusionen) vilket förstås är helt meningslöst. Jag har därför skapat pro forma-siffror för H1-2013 för den fusionerade banken och jämfört mot, se nedan.
Det viktigaste att ta med sig från jämförelsen mot förra året är följande:
- Ränte- och provisionsnettot minskar inte
- Utgifterna har bara ökat med 3 miljoner trots att man har tagit en del verkliga engångskostnader som avgångsvederlag i samband med avskedande av personal, nedläggning av kontor, integrationskostnader i samband med fusionen osv. (Posten ”avgångsvederlag m.m.” är något helt annat, nämligen avgångsvederlag till Vordingborg banks förra VD förra året.)
- Basintjäningen faller som följd av de ökade kostnaderna.
- Horribel ökning av nedskrivningarna, även om man jämför med nedskrivningarna på 46 miljoner som kom under Q3 för Vordingborg bank förra året.
- Kursregleringarna räddar upp resultatet till noll.
- K/I-talet på basintjäningen är mycket högt, över 70 %.
2014 kan alltså konstateras bli ett förlorat år, men nu har man förhoppningsvis skapat sig ett bra utgångsläge inför 2015. Låneböckerna har lite mindre skräp i sig samtidigt som engångskostnader är tagna. Ledningen räknar med att kunna spara 15-20 miljoner och om det blir verklighet kommer resultatet för 2015 att bli helt OK även om nedskrivningarna skulle vara fortsatt mycket höga. K/I-talet sjunker då ned mot 55-60 %.
Om nedskrivningarna minskar 2015 (allt annat vore katastrofalt eftersom nedskrivningarna överlag minskar i Danmark) kommer Lollands bank att börja skörda frukterna från fusionen ordentligt nästa år.
Marknaden verkar inte ha brytt sig om den trista halvårsrapporten överhuvudtaget då kursen knappt har rört sig. Om kursen skulle gå ned betydligt, mot ca 180 kr, kommer jag att fundera på att öka.
Hej Kenny,
Man känner sig lite lurad av Finanstilsynet, med facit i hand så borde gamla Vordingborg Bank antagligen gjort nedskrivningar på minst 30 miljoner till före fusionen. Vilket således borde ha bekostats av Vordingborgs aktieägare.
Nu när alla skelett i garderoben förmodligen har dragits fram så ser framtiden ljus ut. Så här skriver Lolland i rapporten om andra halvåret:
”Det er bankens forventning, at nedskrivninger i 2. halvår 2014 vil være på et markant lavere niveau.”
Som du skriver så minskar nedskrivningarna i hela Danmark så jag förväntar mig ett extremt bra resultat för 2015 (speciellt med tanke på att besparingarna då ska kunna infrias helt).
Lollands Bank är en aktie som med största sannolikhet kommer slå index med hästlängder de kommande 1,5 åren, ändå får aktien ingen uppmärksamhet på börssnack och bloggar (förutom här). Vi aktieägare kommer nu att få skörda:-)
Mvh
Zen,
Nåja, det kan ha funnits mängder med halvdåliga lån som nästan var tvungna att skrivas ned, men ändå inte riktigt. Om de hade skrivits ned tidigare hade dels nedskrivningarna inte kommit nu och dels hade Lollands fått ännu högre ägarandel av Vordingborg, men nu är det som det är!
Ja, andra halvåret är det dags att börja bevisa att skeletten nu är borta och dessutom ger de en ganska aggressiv prognos för basintjäningen: 60 MDKK jämfört med bara 24 MDKK första halvåret. Normalt brukar också första halvåret vara lite bättre, vilket Nordjyske t.ex. nämnde och det ska bero på utdelningar som kommer första halvåret. Men det visar att många kostnader redan är tagna och om man kommer upp mot 60 MDKK ser det mycket lovande ut för 2015.
Nej, till skillnad från försäkringsbolagen så är ointresset för danska bankerna totalt. Det gör inte så mycket, tycker jag. Största risken är väl att kursen inte går upp så att aktien står i P/E 5 eller något sådant nästa år så man inte blir av med aktien till rimligt pris, men då får man väl behålla ett tag till och håva in utdelningar istället. 2015 lär Lollands återuppta utdelningen igen.
Ja det var lite sega nyheter… Hoppas att det är över nu!
Vad tror du att resultat per aktie kan uppgå till 2014, 2015 och 2016?
Hälsningar,
Ingenjorsliv
Ingenjorsliv,
Med kostnadsbesparingar och minskade nedskrivningar borde de åtminstone komma upp mot det jag har antagit som normal intjäningsförmåga, ca 33 MDKK eller ungefär 30 DKK/aktie. Vill det sig väl kommer de upp mot 50 MDKK eller högre i vinst, alltså upp mot 50 DKK/aktie och då är dagens börskurs kring 200-220 DKK alldeles för låg.