
Det var länge sedan vi skrev om en bok, fast nu är det sommar så det börjar bli hög tid att gå igenom några. Det här är boken att läsa när man är lite grönare på investeringar och privatekonomi. En av mina absoluta favoriter är denna och den argumenterar på en nivå som är nästan oslagbar. Boken är ”The Richest Man in Babylon”, eller som den så vackert heter i den svenska översättningen, ”Rikaste mannen i Babylon”.
Vi måste börja med att påpeka att det inte finns några verkliga referenser till några historiska verk eller liknande, utan alla berättelser om Babylon är helt påhittade. Därför blir det ytterst pinsamt när andra faktiskt tror motsatsen. Sedan är boken uppdelad i små berättelser som gör ekonomi väldigt enkelt att ta till sig och det är därför är det den första boken jag rekommenderar någon att läsa som ska ge sig i kast med sin privatekonomi. Att boken är från 1926 gör den dessutom evigt bra. Det är svårt att hitta en modern, motsvarande bok som kommer klara 100 år (har den överlevt i 90 år så lever den tio till).
Berättelserna är ganska charmiga men med en ganska stapplande, kruttorr dialog. Det blir ganska humoristiskt när en vagntillverkare och murare i Babylon diskuterar på fem-sju rader om livets utmaningar och därför tänkte jag inte gå in på alla småsaker, utan berätta om vilka råd som boken mynnar ut i.
Det rådet som uppkommer flest gånger och som även jag anser är viktigast är att du ska betala dig själv 10 % av allt du tjänar och inte leva från lön till lön. När det här är en vana kommer det inte vara ett problem för dig och du kommer inte märka att du lägger undan pengar. Dessa pengar ska du sedan förränta eftersom ränta på ränta-effekten är så ohyggligt kraftfull.
När det kommer till placering av pengarna, säger boken, att dessa bör placeras hos någon som jobbar med det. I boken var det en snickare som skulle åka och köpa diamanter. Det blev ingen succé, utan ett bättre alternativ var att ge sköldtillverkaren pengar för att kunna tillverka fler sköldar. Boken säger lite skämtsamt att murare ger väldigt bra råd om hur man murar. Du ska också investera med försiktighet så att du inte förlorar dina pengar. Alltså ska du vara säker på att din placering kommer att generera pengar framöver. Dessutom ska du inte tro att det är lätt att bli rik snabbt utan det tar tid. Boken säger att straffet för risk är förlust.
Ett annat bra råd är att man ska ha koll på hur mycket man spenderar. Detta eftersom kostnader kommer smygandes och det är lätt att levnadskostnaderna ökar i samma takt som lönen. Alltså ska du planera dina utgifter så att du alltid, i vått och torrt, spar dina 10 %. Boken säger även att du borde ha ett motto som
är något i stil med att få ut 100 % uppskattning av varje spenderad krona. Som alla Günther Mårder-fans vet så är den bästa kronan, den sparade kronan.
En liten skön utläggning i boken går även in på familjen och lite hur man bör tänka där. För vem har sagt att ekonomiböcker inte täcker hela familjen? För att göra mark mer värdefull bör man bygga ett hus på marken. Detta eftersom det blir lite av en 1+1=3-effekt. Boken tycker dessutom att det är bättre att betala av sitt lån än att behöva betala en hyresvärd och därför bör man äga sitt boende. Tror dock inte hyresvärdarna hade stordriftsfördelar på samma sätt som idag.
Sedan ska du vara en person som tar hand om din familj och du ska ha medlidande för de sjuka så att folk pratar gott om dig. Det står (tack och lov) dock inte om hur man tjänar pengar på det. Utan meningen är att du ska vara en bra person som inte blir allt för girig, eftersom det vanligtvis kommer tillbaka och biter dig i svansen. Det finns lite fler tips om hur du ska agera som människa och just agera är en viktig punkt. De personer som agerar tenderar att ha mer tur och just att skjuta upp saker kan mycket väl leda till att man mister tillfället.
Det är två regler till sedan som är väldigt konservativa och den första regeln handlar om försäkringar. Du ska ha försäkringar som täcker olycka så att du undviker att hamna i en situation där du hamnar i finansiell knipa och tyvärr är det ju oftast som så att en olycka sällan kommer ensam. Min personliga syn på försäkringar är att antingen så sätter man av pengar i en buffert som är en försäkring på sådana saker man har råd att täcka själv eller förlora eller så köper man den försäkringen som täcker absolut bredast eftersom priset spelar mindre roll den dagen man måste använda den. Jag betalar därför mer i försäkringsavgifter än motsvarande personer men jag har också ett bredare skydd.
Andra konservativa regeln är om amortering av lån och jag tror den moderna läsningen av det är konsumtionslån. Om man nu ens har dem ska man bli av med dem genom att lägga undan 10 % av nettolönen till sig själv och 20 % ska gå till amortering. Det här beskrivs som en enorm uppoffring i boken, men jag vill hävda att så inte är fallet. Det krävs lite planering, inställning och att man tillsammans med sin partner är ett team och har tillsammans beslutat sig om detta. Då är det fullt görbart utan större påverkan på ens normala vardag.
Om man ska kritisera boken är huvudanledningen att det inte finns en diskussion kring vad ens risknivå ligger på. Boken är nästan på en extrem nivå av säkerhet, men jag tycker man ska se förbi det här. Anledningen är att genom finansiell trygghet och ett bra buffertsparande så kommer du kunna ta en större livsrisk. Det kan vara att förverkliga drömmen om att bli entreprenör (och jobba dygnet runt), göra finansiella placeringar där risken är hög eller bara att kunna köpa ett hus som egentligen är lite för dyrt. Därför ska du anpassa allt du läser, alltid, till att du sover gott om natten.
Sammantaget har ni redan förstått att det bara är att köpa boken för en hundring och läsa den långa utläggningen av det som jag här har sammanfattat. Vad tycker ni som läst den? Bra men stel? För konservativ?
Du ger en bra rekommendation kan vi som läst den bekräfta.
Bra genomgång av en helt superb bok! Har läst den i början av sommaren för de tre senaste åren och den ger var gång nya insikter och viktiga men enkla påminnelser. Visst språket är lite träigt och ibland är den även lite väl konservativ men i det stora hela en riktig guldklimp :-)
Den boken beskriver verkligen grunden till hur man får en god privatekonomi, i min mening. Den passar alldeles utmärkt för oss simpla människor som inte vill grotta in sig så mycket i investeringsfilosofi. Sen jag läste boken för första gången så har jag haft nytta av den varje dag :)