Warren Buffett och Prem Watsa brukar ofta tala om vikten av att ha en kompetent ledning i sina respektive försäkringsbolag. Därför kan det vara läge att ta sig en titt på Moderna Försäkringar, eftersom stora delar av Vardias ledning har sin bakgrund där.
Grunden till Moderna försäkringar (se Wikipedia) lades redan 1916 men bolaget i dess moderna skepnad grundades 1999. Bolaget ägdes då av Kinnevikkoncernen men såldes 2007 till ett isländskt bolag. Moderna försäkringar blev kortlivade under isländsk ägo eftersom bolaget såldes 2009 till danska Tryg.
Trygs förvärv av Moderna försäkringar visade sig bli ett förvärv av Moderna försäkringars kundportfölj eftersom stora delar av bolagets anställda lämnade Tryg (se ”Avhoppare dränerar Moderna Försäkringar” och ”Utbrytare från Moderna startar försäkringsbolag”). I princip hela den svenska ledningen slutade och gick så småningom över till det som idag är Vardia. Inte bara ledningen slutade, utan också många anställda. Enligt en av artiklarna ovan kom så många som 26 av 35 Vardia-anställda från Moderna försäkringar, inklusive den svenska ledningen och några personer från ledningen i Norge. Ett tag senare slutade även Andreas Önstorp, som blev VD för Vardia i Sverige.
Vad jag kan förstå av mina efterforskningar var det huvudsakligen kompetens inom försäljning och marknadsföring som flyttade över från Moderna till Vardia, men även kompetens inom underwriting och juridik. Lite av varje som krävs för att driva ett försäkringsbolag, alltså.
I samma veva slutade även ungefär 25 personer och började på ett annat konkurrerande försäkringsbolag, Svedea. Enligt allabolag.se hade Svedea vid bokslutet 2012 en omsättning på 42 miljoner och 42 anställda som ledde bolaget till en förlust på 45 miljoner. Tillväxten är inte lika snabb som för Vardia (som säljer försäkringar för ungefär 40 miljoner i månaden i Sverige), men Svedea har en stabil huvudägare i form av Inter Hannover (helägt dotterbolag till återförsäkringsbolaget Hannover Re) och bolagets framfart kan vara väl värd att följa.
Moderna försäkringar dränerades alltså på personal när den danska jätten klev in som huvudägare, men hur framgångsrikt var egentligen det bolag som Vardias (och Svedeas) nuvarande personal hade byggt upp?
Moderna försäkringar
Låt oss ta en titt på Moderna Försäkringars utveckling från starten 1999 till det sista hela året som eget bolag, 2008.
Bruttopremierna utvecklades på följande vis.
Det gick trögt i starten men därefter tog det fart. Tillväxten i GWP var 12 % per år från starten eller 20 % per år om man räknar från 2001. Oavsett hur man räknar handlar det om en kraftig tillväxt. Mellan 2008 och 2009 växte GWP för övrigt med ytterligare 13 % (se årsredovisning 2009).
Vardia hade 2013 ett GWP på ungefär 570 miljoner norska kronor och tillväxttakten är hög. Bara under Q1 2014 såldes försäkringar för drygt 250 miljoner. Snart är Vardia alltså uppe i samma storlek som Moderna Försäkringar anno 2008.
Omsättning är en sak och lönsamhet en annan. Hur såg då Moderna Försäkringars lönsamhet ut? Vi kan börja med att betrakta skadeprocenten jämfört med Sverigesnittet.
Netto (efter återförsäkring) hade Moderna försäkringar lägre skadeprocent än branschen under hela 2000-talet! I början skickade Moderna vidare 40-60 % av premierna till återförsäkring (jämfört med Vardias 75 %) för att efter tid växla ned mot 20-30 %.
Även bruttoskadeprocenten var lägre än branschen. De sista åren låg skadeprocenten brutto och netto kring 70 % vilket kan jämföras med Vardias 88 % netto och 85 % brutto för de senaste tolv månaderna. Man kan dock notera att skadeprocenten sjönk kraftigt de första åren för Moderna Försäkringar och så förväntar jag mig även att det kommer se ut för Vardia.
Slutsatserna man kan dra från betraktelsen av skadeprocenten är att Moderna Försäkringar hade koll på risk och prissättning av premier samt villkor med återförsäkringsbolag.
Kostnaderna då? Moderna Försäkringar var ett ganska litet bolag, vilket borde leda till höga kostnader på grund av avsaknad av stordriftsfördelar.
Allt eftersom bolaget växte kröp man ned mot branschsnittet. Eftersom Moderna Försäkringar var ett ganska litet bolag (2002-2004 var de ungefär lika stora som Vardia är nu mätt med GWP) uppnådde man aldrig samma stordriftsfördelar som de stora jättarna.
Driftskostnadsprocenten kom mot slutet ned till omkring 20 % (netto) vilket kan jämföras med Vardias 33 % brutto och 74 % netto. Här har Vardia en bit kvar, men kostnaderna är höga på grund av den kraftiga tillväxten. Tillväxt kostar, speciellt när tillväxttakten är så hög som storleksordningen hundra procent per år. Om man vill kan man roa sig med räkneövningar där man beräknar omkostnadsprocenten rensat för tillväxt. Det blir ett hypotetiskt, men intressant, räkneexempel som jag rekommenderar er läsare att göra.
Summan av driftskostnadsprocent och skadeprocent blir totalkostnadsprocent och såg ut på följande vis för Moderna jämfört med Sverigesnittet.
Modernas totalkostnadsprocent följde branschen väl trots att bolaget inte var särskilt stort. En god riskhantering vägde alltså upp de något högre kostnaderna.
Slutsatser
Stora delar av Vardias svenska ledning har varit med förr i Moderna Försäkringar i diverse ledande roller. De har med andra ord varit med om att:
- växa fort, 10-20 % år i ökade bruttopremieinkomster (GWP)
- vara lönsamma trots små volymer…
- …tack vare en god riskhantering med lägre skadeprocent än branschsnittet
- hålla nästan samma kostnadsnivå (driftskostnadsprocent) som branschsnittet trots mindre storlek
Det finns med andra ord ett hyggligt track record bakom spakarna i den svenska delen av Vardia och om det skulle saknas kunnande finns det nog i den norska koncernledningen.
Moderna Försäkringars resa slutade när bolaget förvärvades för drygt 1,2 miljarder vilket motsvarade P/GWP 1,0 eller P/B 4,6. Vardia värderas just nu till P/GWP 1,1 eller P/B 1,9 vid ett börsvärde på 790 miljoner (börskurs 24,7 kr). Det finns en del kvar att bevisa för Vardia men om Q2 bjuder på sjunkande driftskostnadsprocent och skadeprocent, vilket jag förväntar mig på grund av ökade premieinkomster och en mognande kundportfölj, så ser det lovande ut inför framtiden.
Ett annat sätt att se på ”Helt sanslöst vad det köps!” är ”Helt sanslöst vad det säljs!”. Aktien har tappat nästan 10% (mot ATH 37,5) de senaste dagarna.
/K
Kenneth,
Jag gör ingenting, källskatten brukar väl komma tillbaks automatiskt? Jag har valt att inte sitta med enorma ränteutgifter, så jag har inte problemet.
—
K,
Jo, men det var ju ett svar på att insiders köper. Varje affär har förstås alltid en köpare och en säljare.
Jaså gör den?
Läst lite och det verkar som det kan bli problem om har en stor del av portföljen i utländska aktier.
”Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto?
Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år.” – Skatteverkets hemsida.
http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/omdisponeringar-utlandska-aktier-i-kf.html
http://gustavsaktieblogg.blogspot.no/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/prisa-avanza-har-kommer.html
Kenneth,
Upp till taket sker det automatiskt såvitt jag vet. Skattefrågor är nog det jag bekymrar mig minst kring när det gäller investeringar.
Taket som utgörs av den svenska skatten på ISK borde också vara svårt att komma över om man inte har väldigt hög direktavkastning på sina utländska aktier. Jag har ett helt gäng med noll direktavkastning så det blir heller inget bekymmer.
I värsta fall kanske det är så att man får betala lite skatt, typ 15 % på utdelningen, till något annat land men det kan jag i sådana fall leva med. ISK är fortfarande gynnsammare än vanlig depå i de fallen.
Kan det ha varit så att Moderna Försäkringar hade ganska lite EK när de köptes upp? För P/B talet är ju ganska högt trots P/GWP = 1. Så kanske detta bidrog till det låga priset? Verkar iallafall som att Vardia har en bättre kapitalbas för fortsatt tillväxt, än mad Moderna hade. Trevligt att se att de var lönsamma på ganska blygsamma nivåer, det bådar gott :)
Ja, förhållandet mellan EK och GWP framgår ju :-) När Nemi forsikring, ett annat försäkringsbolag där några nyckelpersoner i Vardia jobbade, köptes 2006 var prislappen 1,0 x GWP och 3,7 x EK. Lite mer EK per GWP-krona alltså. I Vardia är kvoten bra 2,2 men den kan som du var inne på tidigare komma att öka något om bolaget fortsätter växa fastän vinsterna är skrala. Måttet säger väl något om den finansiella ställningen.