Som nybliven förälder så börjar man köpa produkter som man inte riktigt hade tänkt på tidigare och en av alla dessa är bilbarnstolar. Dessa är absoluta måsten både ur ett säkerhetsperspektiv men även från ett legalt perspektiv.
Axonkids ska börsnoteras på Aktietorget och man kommer kunna handla med aktien från början av juli. Teckningsperioden är i Maj och görs av Aktieinvest (så jag är klart skeptisk till Aktiespararens köprekommendation), så det är när du läser det här ganska bråttom om du har ett intresse i att teckna aktier. Sista dag att teckna är den 27:e maj.
Produkter
Axonkids tillverkar barnstolar till vanliga personbilar och har ett brett sortiment som sträcker sig från nyfödd upp till att barnet är stort nog för att inte behöva en sittkudde eller liknande. Dessutom har man både stöd för att sätta fast stolen med isofix (vilket rekommenderas) eller med bältet. Man har försökt att vara innovativ med att licensiera smarta lösningar så att barnstolen utmärker sig i konkurrensen, men på det stora hela är det här en bransch där alla produkter ser likadana ut.
Det som naturligtvis är det absolut viktigaste är att stolarna är säkra och man har alla sådana certifieringar, men tyvärr var det en stol (som inte längre är i sortimentet) som hade en detalj som inte klarade ett lite ovanligt test. Det här är ytterst farligt för varumärket och Axonkids har därefter insett det och bygger nu mycket av sin kommunikation kring hur pass säkra stolarna är.
Det jag tycker saknas är en förklaring kring vilka bilmodeller som stolen passar extra bra i. Bilbarnstol är lite av en postorderprodukt, men att då inte veta om den går till ens bil gör inköpet lite jobbigt. Man har dock en licens som säger att man får sätta in stolen i alla bilar som den får plats i. Det säger dock inte att stolen platsar i alla bilar. Sedan säger man även att man har en lättare, lite mindre modell för mindre bilar som är populära nere i Sydeuropa. Den får dessutom plats tre på rad i en lite större bil.
Generellt om betyg av kunder så verkar man tycka att stolen är okej. Vissa saker är smidiga och andra är mindre smidiga. Det är ingen produkt som utmärker sig i konkurrensen, fast å andra sidan finns det inget som gör den sämre heller. Stolen ska ligga i mitten premiumsegmentet och det är svårt att förstå hur det slår mot marginalen och lönsamheten. Min magkänsla säger att kunderna hade upplevt stolen som bättre vid ett högre pris, men det är redan en dyr produkt.
Något som Axonkids säger är att nu när man väl har en plattform för bilbarnstolar så är det här en produkt som kan leva väldigt länge. Man kan tydligen hålla liv i den under 10-12 år med att bara uppgradera tyget och designen. Ur ett finansiellt perspektiv låter det strålande och med en livslängd på ca 8 år så finns det en ganska dålig eftermarknad.
Bolaget
Axonkids startades 2009 och de är, enligt årsredovisningen, fem anställda och ganska naturligt så är styrelsen till viss del arbetande i bolaget. Att nå så pass långt som de gjort med så pass få anställda visar att de jobbar väldigt decentraliserat med separata samarbetspartners i varje land som kontaktar återförsäljare samt tillverkning och distribution utlagt. Detta gör att man kan expandera snabbt och fokusera främst på produktutvecklingen, som om jag förstått det rätt, görs till viss del av konsulter.
Jag tycker att den här uppsättningen av bolag är en fördel i den här fasen för den effektiviserar hela deras processkedja och för att täcka all kompetens som hade krävs för att uppnå samma resultat hade man varit tvungna att sälja delar av bolaget eller ha många fler anställda med eventuellt höga löner. Naturligtvis är en del av risken att kompetensen är begränsad till några få individer och de samtliga är viktiga för att man ska kunna bibehålla produktiviteten. Alltså är risker som långtidssjukdom m.m. ordentligt kännbart för Axonkids.
Något Axonkids har lyckats med på ca 2-3 år är att ha tagit fram är sitt produktsortiment och enligt de själva tar en ny stol tar ca fyra år för ett fullvuxet företag ett utveckla. Det här tyder på att deras decentraliserade organsiation är effektiv.
Efter nyemissionen kommer grundarna ha kvar över 50 % av aktierna & rösterna, vilket jag ser som något positivt. De verkar vara väldigt måna om att behålla majoriteten i bolaget för man har historiskt sett verkligen kört med strama finanser och nyemissionen är inte speciellt stor. Man kan självklart se det som att de tror sig behöva göra ytterligare en emission och då vill det till en högre värdering. Hur som helst kommer de fortsätta sträva efter att undvika onödiga utspädningar och därmed tappa kontrollen över sitt bolag.
Marknaden
Det som gör att Axonkids nu kan växa är att EU har lagstiftat om att barn ska åka bakåtvänt i 14 månader istället för 6 månader. Det innebär att hela Europa nu ska köpa något mer än ett babyskydd. Det är sådana enorma fördelar säkerhetsmässigt att åka bakåtvänt att det här kommer bli standard i Kina och övriga världen när myndigheter bestämmer sig för att det är rätt tid att ta itu med problemet. Axonkids är naturligtvis en mikroskopisk spelare på den här marknaden så chansen att lyckas är nog inte jättestor, men för en större spelare att köpa upp dem är definitivt ett alternativ.
I och med EU-förändringen kommer marknaden och efterfrågan för stolarna öka. I Norden föds det nästan 300 000 barn om året, medan med EU kommer man upp i nästan fem miljoner. Alla dessa barn kommer behöva minst två produkter som Axonkids säljer. Bolaget finns inte i USA vilket jag bara ser som bra. Det är ju en marknad man blir stämd på och inte minst med en säkerhetsprodukt.
Bolaget säger sig idag ha 10 % av marknaden i Sverige, men jag är ärligt talat tveksam till det här uttalandet. De är på plats 32 först på Prisjakt i popularitet, samt liknande på Pricerunner och det här tycker jag är lite illavarslande. Dock är det svårt att säga att försäljningen skulle följa det här samt hur det är i vanliga butiker.
En finansiell översyn
Om vi börjar med resultaträkningen så ser man att bolaget har varit i en expansiv fas och aldrig gjort någon vinst. Dock har man på två års tid lyckats bygga upp ett bolag som har en försäljning på imponerande 30 miljoner kronor och som har en bred produktportfölj och dessutom investerat i egna produktionsverktyg. Det är självklart att det här har kostat att bygga upp. Man förväntar sig att den översta raden ska växa med 50 % per år och att utvecklingskostnaderna ska minska. Jag tror dock att de kommer ligga där de är idag, men att investeringar som nya verktyg till produktion kommer minska.
Balansräkningen hänger naturligtvis ihop med vad man ser på resultatet. Det är ett mycket finansiellt svagt bolag där soliditeten är så låg som 7 %! Det låter naturligtvis som vansinne, även för mig som gillar bolag som växer med lite svajigare balansräkning. Är man dessutom riktigt hård så tycker man att tillgångarna är immateriella tillgångar, skral kassa och höga kundfodringar. Andra sidan av balansräkningen ser vi ett eget kapital som är tunnare än en size zero-modell och där till och med aktieägartillskotten ska betalas tillbaka.
Jag förstår varför man går till börsen för det finns ingen bank som med vettiga villkor vill låna ut till ett så finansiellt svagt bolag. Sedan är de faktiskt i behov av likvida medel. Jag har faktiskt svängt från att tycka det är konstigt till att banken eller några riskkapitalister inte går in till att tro att det här är den billigaste lösningen för dem och att det verkligen är till att man ska expandera lagret.
Axonkids är nämligen ingen klockren affär ur ett kassaflödesperspektiv. Först betalar man 30 % till underleverantören och de resterande 70 % när produkterna skeppas. Det tar ca 4-6 veckor att få ut stolarna till affärerna från fabriken och därefter är det 30-60 dagars betalningsvillkor innan pengarna är inhämtade. En större kedja pressar säkerligen upp till 90 dagar på distributören som trycker vidare det kravet till Axon. Jag tycker dock att mycket av det här går att lösa genom belåning som självklart kostar, men det gör tillväxt. Så summan är att med de siffrorna Axon nu har så måste det till eget kapital och ja, då är nog inte Aktietorget helt fel.
SWOT
Styrkor
- Bolaget är litet, snabbt och har lyckats med att ta fram en bred produktportfölj
- Händer inte så mycket i branschen så plattformen håller länge
- Vissa unika saker på sin stol som inte går att kopiera rakt av för västerländska tillverkare som kan anse motivera deras plats på marknaden
- Starka ägare
- Låga fasta kostnader
Svagheter
- Man tillför inget unikt på marknaden
- Binder en väldig massa kapital
- Finansiellt svagt bolag
- Ingen vinst uppvisad och en extremt bantad balansräkning
- Har man ens 10 % av hemmamarknaden?
Möjligheter
- Marknaden är under förändring så man kan bli en stor spelare på den
- Man når ut i butik på ett enkelt & skalbart sätt
- Man kan säkert köpas upp av en större spelare
Hot
- I Kina kommer man bli kopierad
- Ifall man har en säkerhetsbrist kan det kosta hela bolaget
- Om man inte visar positivt resultat eller behöver ta in pengar kommer man skylla på tillväxten
Aktien
Vi kommer då till värderingen av aktien och som ni förstått är det här finansiellt inget klockrent bolag. Värderingen av bolaget är före nyemissionen 32,4 miljoner, men enterprise value på första kvartalets siffror är ca 43 miljoner. Det är alltså ett P/S-tal som är på ca 1,5 då omsättningen förra året var 20 miljoner. Förlusten förra året var på 1,3 miljoner kronor och nästan 2 miljoner året dessförinnan. Soliditeten 2013 var 7 %! Så med den här värderingen som för föregående års siffror verkar alldeles för högt emot risken.
Men det kommer något som faktiskt fångat min uppmärksamhet och det är vad man har budgeterat för vinst för 2014 och som man säger sig ligga lite före. Efter skatt säger man sig ha en vinst på runt 4 miljoner kronor så det ger ett EV/E på ca 11 och med ett bolag vars omsättning ska öka med 50 % per år (vet inte vad de sagt om vinsten dock) så tror jag dock att det här är en helt okej värdering.
Man ska dock veta att nyemissioner i små bolag som detta sällan är bra affärer. Jag vet också att jag inte kan bilbarnstolmarknaden väldigt väl, men faktum är att jag tycker att den verkar tråkig och jag tror säkerhetskraven bara kommer öka så även om man blir en liten spelare så kan man nog vara lönsam. Man har ytterst lite omkostnader, mer än marknadsföringen, så även om det blir svårt på marknaden så kan man nog vara lönsam.
Jag vill även belysa att bolaget bara ger ut en miljon aktier så det här kommer inte vara världens mest likvida aktie. Totalt antal aktier kommer vara 6,4 miljoner efter nyemissionen.
Sammanfattning
Anledningen till att jag skrivit den här analysen så pass kort och utan bilder är att det blivit lite av en stressad analys (i och med att sista dag att teckna är på tisdag den 27:e maj). Ville gärna få ut den till er innan erbjudandet försvann. Som ni säkert förstått inser jag att risken är hög i bolaget och jag tycker inget är helt klockrent med Axonkids, men jag tycker potentialen överstiger risken. Inte minst eftersom jag tror branschen är ganska ocyklisk.
Jag kommer därför teckna aktier, men jag kommer inte öka i bolaget för än jag är helt säker på att man visar vinst på helårsbasis. Eftersom analysen är lite torftigare än vanlig rekommenderas följande länkar att läsas/lyssnas igenom. Jag har även varit på en presentation hos Aktietorget där ungefär samma information gicks igenom.
- Presentation på Aktiespararna
- Memorandum
- Första kvartalsrapporten
Ett bolag som kanske överdriver sin marknadsposition, har svaga finanser och där ägarna vägrar gå ned under 50 % vilket gör aktien illikvid. Jag uppskattar analysen eftersom det gör att jag sover gott när jag inte tecknar =).
Aktieingenjören: Jag är inte förvånad att du inte tecknar ;) Bolaget i sig är så pass litet att det är svårt att få aktien likvid även om 100 % av dem var ute på marknaden. Sedan tror jag att finanserna ser värre ut än vad de faktiskt är i och med deras beställningsprocedur, men visst, det är mycket som lyser rött.
Kul att du kollade på det här bolaget. Jag tittade själv på det för ett par dagar sedan och kom för min egen del fram till att jag skulle hålla mig borta, bl a av de anledningar du listar i din analys. Q1-rapporten för 2014 gav ju ett positivt resultat, men det var inte mycket att hänga i julgranen, tycker jag. En ganska lång väg för att uppnå deras uttalade mål och jag tror att de är alldeles för förhoppningsfulla om resultatet för hela 2014. Jag skulle inte kalla min genomgång av bolaget för en analys (i alla fall inte i din klass), men några punkter har jag hittat i alla fall.
http://mangoldx.blogspot.se/2014/05/axon-kids-ab-nyemission-pa-aktietorget.html
Jag kommer att hålla mig bort, men följa bolaget och se hur kursen är efter Q2-rapporten. Det positiva är att man inte behöver ta in så mycket pengar (6 Mkr) vilket borde gå att få fatt i med tanke på hur dagens börsklimat är.
Mangoldx: Instämmer med allt du säger och skrivit om dem. Jag hoppas jag varit tydlig nog i analysen av bolaget med riskerna. Det jag ser som postivt är att man verkligen kan skala ned kostnaderna i det här bolaget om det blir lågkonjunktur, så jag tror inte man behöver göra en nyemission i ett dåligt börsklimat.
Axon var väldigt nöjda med sin Q1a som blev bättre än planerat för att de lyckades få en kund att köpa direkt från fabriken och därmed slapp de mellanlagra stolarna innan de skeppades ut. Det jag ser som den absolut största risken är självklart om stolarna återigen sabbas i ett krocktest. Nu har man redan gått på den niten en gång så dels vet man hur man hanterar ett sådant test samt att man nog inte återupprepar det. Jag förstår dock ditt resonemang om att vänta till Q2an och ja, det minskar risken för ett dåligt köp.
Att avvakta Q2-rapporten kan ju också innebära att man helt missar uppgången….om det nu blir någon uppgång.
Personligen tror jag att företaget i Q2 gör ett resultat något bättre än Q1. Då har man ganska mycket som måste klaffa under Q3-Q4 för att man ska klara sitt uttalade resultatmål. Jag satsar på att Q2-rapporten blir en besvikelse och att kursen då går ned. Beroende på hur den rapporten ser ut och vad kursen står i då får vi se vad jag gör.
Eller också har jag tokfel och Q2-rapporten är fantastisk och kursen dubblas.
Mangoldx: Tror inte det är en rusning till aktien. Iaf inte med bra omsättning ;-)
Q2an kommer drabbas av noteringskostnader så den kommer inte se ut som Q1:an. Tror dock Q3an kan bli bra i och med att man i Juni kan lägga sin order på stolarna och få ut dem till slutet på augusti. Sedan kan det nog ta riktig fart i Q4:an och förhoppningsvis kan man gå in fler marknader när man kan förse marknaden med produkter.
Hela tesen/caset är ju att man har problem med produktionen p.g.a. likviditeten. Om det inte är fallet är det här bara en dyr aktie.
Jag anser att det blir nog svårt att utmana Britax när det gäller bilbarnstolar. Bra med alternativ men är det något märke relaterat till barn (utom Nestle) som sitter på näthinnan efter åtta år med barn så är det just Britax.
Inflationsteknikern: Även bara 2 % av Europeiska marknaden är stort nog för att värderingen ska anses som jätte-jättebillig. Dock är långt ifrån den än. Skulle aldrig säga att de här kommer bli större än Britax och om de själva hade sagt det hade jag trott de var galna :)
Martin, jag håller helt med dig angående likviditeten. Så har jag sett hela deras tänk, dvs att de måste få in mer kapital för att klara sin produktion och expansion.
Bra tänkt med noteringskostnader för Q2. Det hade jag själv (skam att säga) inte tänkt på. I och med det tror jag tyvärr att deras mål på 4,5 Mkr för 2014 är mer eller mindre snömos. Om bolaget sätter mål som inte är trovärdiga faller tyvärr mitt förtroende för ledningen och i sådana här små bolag är det väldigt, väldigt, väldigt stor del av hela värderingen, Tycker i alla fall jag.
Hoppas att jag har fel.
Mangoldx: Instämmer att ledningen är viktig och förtroendet för dem. I det här fallet är uttalandet positivt och ledningen har ju grov majoritet av bolaget så de vill att det här ska lyckas. Sedan är det väl nästan alla tillväxtbolag i den här fasen tror att det går att växa snabbare och snabbare. Ganska vanligt att överskatta vad du kan göra på ett år men underskatta vad du kan nå på tio och samma effekt är det här så räkna med ett nollresultat för 2014 skulle jag säga och årets prognos på nästa år. Då är man ordentligt försiktig och det ser okej ut då med.
Lundaluppen får nog krampanfall när han läser om dina köp-men det gäller att hitta sin egen nisch.
Ernesto: Ja, absolut får han det. Jag kommer troligtvis bränna mig fler gånger också. Dock har jag minskat på antalet riskfyllda placeringar så vem vet, när jag är lika gammal kanske jag inte tittar på dessa typer av bolag. I det här fallet tycker jag mig se en begränsad nedsida samt starkt ägande och det är punkter jag med tiden värderat allt högre!
Ja man blir mer riskavert med åldern-det kan jag som nygammal nybörjare intyga. Sensommaren 1987 vid späda 9 år köpte jag 5 st (courtage 200 kr tror jag)Hasselblad(deras kameror var ju med till månen)varje morgon innan skolan tittade jag på kursen i dn och därefter på det fina aktiebrevet. Men så en höstdag föll kursen kratftigt och det blev tungt att gå till skolan. Vissa morgnar grät över de små sifferraderna. Till slut kände jag mig tvungen att sälja-vad hade jag gett mig in på? Sen tog det 22 år innan jag tänkte på aktier igen.Snipsnappslut.
De fick en del kritik från råd&rön i höstas. De åtgärdade felen, som nog inte var så allvarliga som det verkade, men det gjorde mig skeptisk. Det gav mycket dålig publicitet
Marcus: Definitivt. Det är deras största risk – att inte ta säkerheten på fullaste allvar. På företagspresentationen som jag var på hos Aktietorget fick jag intrycket av att man förstår det (nu). Om det sker en gång till så kommer man nog ha minst ett helt förlorat år tillväxtmässigt.
Tror du Protector kommer klara av att leverera ett resultat på 600 miljoner i år?
Hej, bra genomgång som jag ännu bara hunnit skumma men tänkte läsa igenom noggrannare vid tillfälle.
Vill dock ge några kommentarer direkt.
De verkar ha hittat väldigt bra och drivna distributörer, vilket jag tror är nyckeln för att växa. Jag tycker det är spännande att de säljer och väntas växa kraftigt i Kina, där jag aldrig har sett ett barn i en bilbarnstol tror jag :-), men nu kommer det regler om att barn ska sitta i någon form av bilbarnstol.
Jag har svårt att tro att de skulle överdriva sina marknadsandelar i Sverige (och varför), de måste väl(?) ha koll på hur mycket som säljs. Hursomhelst enligt Axonkids är sverige-marknaden på ca 100 mkr och de säljer för 10 mkr. Inget jag har kollat närmare på, bara tagit för givet att det stämmer ungefär.
Britax är inte så domineande i sverige som man kanske kan tro, siffor (enligt axonkids):
Britax 31%, Akta 22%, Maxi Cosi 15%, Besafe 14%, Axonkids 10% Brio 6%, Cybex 4%
Däremot i Europa så är Britax och Maxi Cosi tydligen dominerande. Men då på framtåvända stolar eftersom det är det som säljs mest. Och det är här jag tänker att Axonkids förhoppningsvis har ett fönster nu att slå sig in iochmed de nya reglerna. ”Vi kan bakåtvänt, våra produkter är utvecklade i Sverige där vi alltid åkt bakåtvänt osv”. Jag menar inte att de skulle bli större än Britax, men med bra distributörer varför inte en marknadsandel på 5%-10% på sikt…?
Upphämtningen i Q1 efter ”katastroftestet” under hösten 2013 är ändå ganska imponerande. Q4 landade omsättningen på runt 2 mkr (pga testet) och q1-14 är den åter över 6 mkr. Då har, som jag förstått det, Duofix som är efterföljaren till stolen som fallerade i testet förra året bara sålts i drygt en månad.
Enligt bolaget begränsas försäljningen till stor del idag av rörelsekapitalbrist.
Citat från bolaget: ”Vi tackar idag nej till större kedjor i framförallt Tyskland för att vi inte kan garantera leveranser i den utsträckning som behövs för att ta en sådan stor kund. I Sverige så skulle vi också kunna öka försäljningen då bristen på stolar gör att vi får portionera ut stolar till butikerna.”
Direktleverans av containrar från produktionen i Kina till de större distributörerna har påbörjats under q1 och ska enligt Axonkids vara mycket postivit för kapitalbindningen.
Men gott om osäkerheter finns det förstås
Det är en aggressiv budget de har för 2014, 34 mkr i omsättningen och 4.5 mkr i resultat efter skatt. Klarar de det så tror jag aktien kommer handlas långt över de 6 kronor den kostar i emissionen, men det är ju inte direkt ont om exempel på bolag som noterats med vidlyftiga prognoser som inte hållts. Den som lever får se!
Libertarian,
Nej. Jag är nöjd om de kommer upp i 300 miljoner och det tror jag att de kan fixa. Q1 var fint, men betänk att Q1 är deras bästa kvartal. Det går inte att bygga helårsprognosen på Q1, för det blir ungefär som att bygga Skistars helårsprognos på ett vinterkvartal.
Men fixar de 600 miljoner är jag inte den som klagar. Jag försöker dock vara försiktig i mina antaganden så att även bakslag inte ska ta kål på mitt innehav :-)
Tack Jimmie! Bra kommentarer och jag instämmer. Tar de 5% i Europa är det bara att tacka och ta emot! Lång väg dit och fler säkerhetstabbar har de inte råd med!
Nu har jag hunnit läsa ditt inlägg lite noggrannare, mycket bra skrivet!
En positiv sak, som också bör tyda på att huvudägarna/grundarna verkligen tror på detta och ser det som ett långsiktigt case, är att de har skrivit på ett 3-årigt lock-up avtal. De får inte sälja mer än 10% per år av sina respektive aktier under dessa tre år.
Lock-up avtalet gäller de tre största ägarna, Tony Broberg, Tony Qvist och Andreas Finke, som tillsammans har 73% av aktierna efter den aktuella emissionen (om den blir fulltecknad).
Jag tycker Axonkids känns bra mycket intressantare än många andra av Aktietorgetbolag. De har färdigutvecklade produkter som redan säljer ”bra”, och hade det inte varit för katastroftestet förra året så hade de sannolikt visat vinst redan 2013.
De verkar hittat en nisch och de har en, enligt mig, trovärdig expansionsplan där nya regler/lagar i EU och Kina kan driva intresset och försäljningstillväxten. Omsättningen begränsas fn av utbudet snarare än efterfrågan (om man vågar lite på bolagets uttalande).
Visst, jag hade gärna sett att värderingen varit 10 mkr lägre i emissionen, men om de kommer i närheten av den budget de kommunicerat så kommer det inte spela stor roll om några år. Risken är väl att emissionen inte blir fulltecknad och det vore lite synd. Jag kommer antagligen överväga köpa mer om q2, q3 visar att man är på rätt spår och aktien handlas under emm-kursen.
Vi köpte vår senaste bakåtvända bilbarnstol för 4 år sedan, det var en Britax (dock inte en toppmodell). Den hade funnits i sortimentet i ett antal år redan då, kändes lite omodern på något sätt och samma Britax stol verkar säljas fortarande, så att produkterna kan säljas under lång tid verkar absolut stämma.
Jag upplever ändå att Axonkids huvudprodukter, Minikid och Duofix (har dock bara tittat på dem, inte använt dem), är lite mer genomtänkta med självjusterande nackstöd, längre stödben och den där vick-funktionen för att slipa böja sig dubbelvikt för att försöka spänna fast stolen ordentligt. (Hur det fungerar i praktiken vet jag alltså ännu inte, men det låter i alla fall bra i mina öron :-)
Vi har haft stolar (Akta) där stödbenet varit för kort för montering på annat ställe än mittplats i baksätet, och jag hade klart uppskattat ifall olika stora barn lätt hade kunnat byta plats i bilen utan att krångla med att behöva höja/sänka bältet/nackstödet eller flytta stolen.
Vi ska komma ihåg att även om Britax mfl är oerhört mycket större på stolar så är de kanske inte så extremt mycket större på bakåtvänt, då bakåtvänt för större barn i princip bara sålts i Norden.
Axonlids är inte heller ensamma om att ha råkat ut för bakslag i tester, även om det förstås är extra känsligt för en liten aktör som dessutom ska stå för och sälja på säkerhet.
I ett test från 2007 så blev Akta Cosmic och Akta Duo XTP underkända på ett liknande sätt som Axkid.
http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article15446.ece
Jag såg att BeSafe fick återkalla några stolar där bältet inte låste sig ordentligt, och Britax några babyskydd där handtaget kunde lossna och man kunde tappa stolen med babyn.
Men som du skriver, ytterligare ett testresultat liknande det från oktober får bara inte ske. Nu säger Axonkids att de har testat efterföljaren, Duofix, på ett sätt som motsvarar de krafter i det testet där Kidzofix fallerade i höstas. Jag räknar förstås också med att Axonkids tar ytterligare hänsyn till säkerheten vid utbyte av komponenter eller utveckling av nya stolar framöver.
Så tecknade några aktier? Och om du gjorde det, hur mycket fick du tilldelat?
Mangoldx: Det har inte presenterats än så jag vet inte än, men jag har absolut tecknat. (Blir bra när ni kan följa mig direkt på Shareville…)
Emissionen tecknad till drygt 140%
http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=69957
Det var väl inte så illa med tanke på alla emissioner av småbolag som är för närvarande och att inga teckningsförbindelser fanns!
Nu får de de pengar de har efterfrågat och kan nu visa att de menade allvar med att försäljningen främst begränsades av kapitalbrist :-)
Du är snabb Jimmie! Jag fick 2/3 av det jag tecknade och det var ungefär det jag trodde och ville ha.
Jag var in en kortis i den lokala babybutiken idag och kollade efter någon Axkid-stol. En av kanske 30 stolar som stod framme hittade jag till slut och jag kan inte förstå varför man skulle välja den framför någon av de 15 Britax-stolarna :-)
Skönt! Det finns potential! Skämt och sido har jag inte ens sett stolen i butik när jag kollat.
Hehe, exakt, den fanns i alla fall där på hyllan ;-) Hann tyvärr inte snacka med dem i butiken men nån gång har jag nog tänkt göra det också.
Kursen har gått upp direkt efter noteringen i alla fall. Kul för er som tecknade. Grattis!
Jag fortsätter att hålla i hörnflaggan och titta på och invänta q2-rapporten. 28 augusti blir en spännande dag.