Den 6 mars släppte Totalbanken som sista danska börsnoterade bank sitt årsbokslut för 2013 och det har därmed blivit dags att sammanfatta det danska bankåret 2013. Under 2013 utvecklades en typisk dansk börsnoterad bank (medianbanken) på följande vis jämfört med 2012:
- Intäkterna ökade med 1 %.
- Utlåningen var oförändrad.
- Den danska ekonomin verkar ha ljusnat något eftersom nedskrivningarna minskade med 15 % vilket medförde ett förbättrat resultat före skatt.
- Den finansiella ställningen är stark med en kärnprimärkapitalrelation på 15,7 %.
- Övertäckningen jämfört med det individuella kapitaltäckningskravet är 5,8 procentenheter vilket motsvarar en övertäckning på 56 %.
- Hävstången på utlåningen är inte särskilt utmanande med en utlåning på 4,7 gånger det egna kapitalet.
Den danska medianbanken ser med andra ord stabil ut och utvecklingen är positiv. Det finns dock stora variationer. Tabellen nedan visar ett antal utvalda nyckeltal för de 24 bankerna.
Det mest anmärkningsvärda kommenteras nedan.
De riktiga bottennappen
Vestjysk bank, Danske andelskassers bank och Östjydsk bank har minskade intäkter, kraftigt minskande utlåning och går fortsatt med förlust. Framtiden för dessa tre banker ser mörk ut.
Hvidbjerg bank har ökade intäkter och en ökad utlåning men ökade nedskrivningarna något vilket ledde till en minskad förlust för helåret.
Möns bank vände till förlust efter enorma nedskrivningar som följd av ett tillsynsbesök. Nedskrivningsökningen var den största bland de danska bankerna, en ökning med hela 125 %. Banken går dock i övrigt bra och är inte hotad efter att man har tagit upp hybridkapital för första gången.
Fler bottennapp
Bland bottennappen hittar man också BankNordik som minskade intäkterna med 6 %, ökade nedskrivningarna med 20 % och minskade utlåningen med 7 %. Ser man till BankNordiks danska verksamhet är utvecklingen i paritet med de tre skräckbankerna Vestjysk, DAB och Östjydsk.
Jag sålde nyligen BankNordik och det som oroar mig är inte i så stor utsträckning de ökade nedskrivningarna, utan det stora raset i utlåning och intäkter. På den konsoliderande danska bankmarknaden pågår ett krig om marknadsandelarna och jag är inte säker på att BankNordik är med i matchen. Jag frågar mig också vad det egentligen är som är unikt med BankNordik?
Till skillnad mot mindre lokala banker med stark lokal förankring påminner BankNordiks verksamhet om storbankernas, dvs. man har bara närvaro i de större städerna och därmed är man bara en i mängden eftersom alla andra stora och medelstora banker också finns i de stora städerna. Se figur över BankNordiks bankkontor i Danmark nedan.
Kriget om marknadsandelarna är tuff. Antingen är man stor och stark eller så är man lite mindre men nischad. BankNordik i Danmark är varken eller. På Färöarna är BankNordik störst och starkast och det är där som de glänser men jag tror ledningen hade storhetsvansinne när de expanderade till Danmark 2011. Under 2014 måste det vända för BankNordik i Danmark om inte framtiden ska se ganska så dyster ut.
Också Danske bank går inget vidare. Intäkterna minskar kraftigt. Strategin med enorma nedskärningar och den efterföljande kundflykten har ännu inte burit överdrivet mycket frukt även om nedskrivningarna minskade vilket ledde till att resultatet ökade.
Som ett mini-bottennapp tar jag också med Nordjyske bank bara för att jag äger aktien och måste kommentera den kort. Egentligen är det inget bottennapp, men det går lite trögt för Nordjyske. Intäkter, nedskrivningar och utlåning är i princip oförändrade samtidigt som resultatet före skatt minskade. Det är fortfarande lantbruket som spökar och vi får se om 2014 är året då det vänder och det ska bli intressant att se om Nordjyske hittar på något med sin stora kassakista.
Bankerna det har vänt för
De flesta banker går trots allt relativt bra och allra bäst går Lollands bank! Intäkterna och utlåningen ökade marginellt (exklusive fusionen med Vordingborg bank som inte påverkade årsbokslutet mer än 11 dagar). Nedskrivningarna minskade med nästan 40 % och resultatet före skatt ökade med över 200 %! Finanserna är godkända trots räddningsfusionen med Vordingborg bank och 2014 bör kunna bli ett ännu bättre år än 2013.
Andra riktiga glädjeämnen är Skjern bank, Jyske bank och Spar Nord bank som alla mer än fördubblade resultatet från året innan vilket beror på att intäkterna ökar och nedskrivningarna minskar.
Bland bankerna det har vänt för ska också Totalbanken nämnas. Totalbanken gjorde förlust 2012 men vände till vinst 2013 beroende på att nedskrivningarna minskade med hela 66 % samtidigt som intäkterna ökade med 5 % trots en stillastående utlåning. Finanserna är dock ansträngda och hävstången i utlåningen är stor. Här är utvecklingen på Fyn intressant att följa där Vestjysk bank och Svendborg Sparekasse nyligen har fusionerat till Fynske bank och passat på att byta IT-system till samma som Totalbanken använder.
De överkapitaliserade bankerna
Fyra banker har en övertäckning på mer än 100 % jämfört med det individuella kapitaltäckningskravet. Dessa är Ringkjöbing Landbobank, Kreditbanken, Fynske bank, och Grönlandsbanken. Några av dessa banker håller jag under uppsikt men de är tyvärr allt för dyra i nuläget för att de ska vara riktigt intressanta. Åtminstone Ringkjöbing Landbobank har uttryckt att de faktiskt är överkapitaliserade och ska öka utdelning och återköp framöver men till ett P/B-tal på 2 är man några år för sent på bollen.
Avslutningsvis
När jag började läsa på och skriva om danska banker för ungefär ett år sedan var tesen att ungefär bibehållna intäkter i kombination med minskade nedskrivningar skulle leda till bättre resultat framöver. Utfallet 2013 har gett mig ett kvitto på att utvecklingen går åt rätt håll. 17 av 24 banker minskade nedskrivningarna under året samtidigt som ett flertal uppköp och fusioner har genomförts. Precis som den bästa gissningen på morgondagens väder är samma väder som idag, så förväntar jag mig att den långsamma förbättringen bland de danska bankerna fortsätter under 2014!
Konsolideringen lär också fortgå. För ett år sedan fanns det 27 börsnoterade banker i Danmark och när jag skriver om detta inlägg om ett år tror jag inte att det finns kvar 24, utan det lär vara färre.
I närtid kommer jag att återkomma med liknande inlägg som vrider och vänder på all data från årsboksluten och då kommer jag också att inkludera värderingen för att se om det fortfarande finns några danska banker som sticker ut värderingsmässigt som köpvärda eller på tok för dyra. Jag ser fortfarande Lollands bank och Nordjyske bank som mer eller mindre köpvärda, men i övrigt är det klent med billiga och bra banker i Danmark. Jag borde hitta en ny bransch i ett nytt land att gräva ned mig i. Tips mottages med glädje :-)
Tack Kenny!
Ska bli intressant att se hur 2014 faller ut. Pratade med Adam Nyström från Didner & Grege för ett par veckor sedan i samband med en presentation han höll för aktiespararna. Han sa att de hoppades på ett scenario där nedskrivningarna för flera av de danska bankerna skulle försvinna och eventuellt till och med bli en pluspost.
Själv skulle jag inte bli förvånad om ett sådant händelseförlopp inträffar inom de närmaste åren och vi får några år av extremt bra resultat.
Mvh
“There are times when doing nothing is a sign of investing brilliance”
WB
Zen,
Jo sådana tider kommer att komma någon gång… Om det blir 2014 eller först om fem år får väl visa sig men det går i alla fall åt rätt håll! Nettoåtervinningar har inträffat förr och det finns ganska mycket att återvinna när det väl inträffar…
—
kalle56,
Väntar…………….. :-)