Nordjyske bank har funnits i min aktieportfölj i ett år nu och idag, den 11 februari, rapporterade banken sitt årsbokslut för 2013. Rapporten var odramatisk med följande höjdpunkter (2013 jämfört med 2012):
- Basintäkterna blev oförändrade
- Kostnaderna ökade 2 %. De mindre nedskärningar som har genomförts uppges börja ge effekt under 2014 och i ännu större utsträckning under 2015
- Basintjäningen minskade därmed 1 %
- Nedskrivningarna minskade 1 % och ligger kvar på en hög nivå kring 130 MDKK varav 80 MDKK härstammar från lantbruk
- Resultatet före skatt minskade 18 %
- Utdelningen fördubblas till 2 DKK/aktie vilket ger en blygsam utdelningsandel på 28 %
- Eget kapital ökade med 3,5 % till 175 DKK/aktie
- Kärnprimärkapitalrelation och kapitaltäckningsgrad ökade till 19,9 % jämfört med kravet på 11,7 %.
Med andra ord är läget oförändrat det senaste året. Intjäningen är hyfsad men nedskrivningarna är höga, framförallt i lantbruket.
Bankens överkapitalisering fortsätter att öka och utdelningen hålls fortfarande låg. Under året har Nordjyske makulerat 320 000 aktier motsvarande 4,1 % av aktiekapitalet och dessutom har man nettoköpt ungefär 13 000 aktier. I nuläget är innehavet knappt 20 000 aktier motsvarande 0,3 % av aktiekapitalet. Det är med andra ord ingen vidare fart på de aktieägarvänliga åtgärderna och jag misstänker att ledningen planerar för strukturaffärer vilket det finns gott om utrymme för på Nordjylland.
En intressant notering från årsredovisningen är också att ledningen uttalar sig om maximal gearing (utlåning i förhållande till eget kapital) på 5,5 vilket kan jämföras med 4,1 i nuläget. 5,5 är inte särskilt aggressivt vilket visar på ledningens konservativa inställning.
Utfall jämfört med antaganden i analysen
I analysen har jag antagit en normal intjäningsförmåga, den vinst som jag förväntar mig att Nordjyske bank kan prestera över tid. Den ursprungliga tesen har varit att nedskrivningarna bara ska minska så uppnås målet och så här är utfallet hittills:
- Resultat före nedskrivningar och skatt: Antaget 218 MDKK. Utfall 200 MDKK. Här når Nordjyske inte riktigt fram till mitt antagande utan kommer in 8 % lägre. Eventuellt har jag varit för optimistisk här och jag passar på att skruva ned mitt antagande om det ”normala” här till utfallet för 2014. Det är i sådana här lägen vikten att köpa med marginal visar sig.
- Nedskrivningar: Antaget 50 MDKK. Utfall 129 MDKK. Här väntar jag ytterligare 2-4 år innan jag drar några vidare slutsatser och det finns fortfarande gott om tid för nedskrivningarna att minska. Ledningen förväntar sig fortsatt höga nedskrivningar under 2014, men på en lägre nivå än för 2013 (precis som det har låtit de senaste åren i de flesta danska banker).
Basintjäningen för 2014 förväntas enligt ledningen bli 175-210 MDKK, jämfört med 204 MDKK under 2013. Att utfallet för 2013 blev i högre delen av detta intervall men att intjäningen ändå faller in lägre än mitt antagande om normal intjäningsförmåga stödjer att det kan vara aktuellt att justera ned den normala intjäningsförmågan något.
Den normala intjäningsförmågan efter skatt justerar jag därmed ned från 125 MDKK till 113 MDKK vilket också har uppdaterats i bevakningslistan. Den högsta kursen som jag kan tänka mig att köpa aktien vid sänks något men aktien är fortfarande köpvärd enligt min bedömning vid börskurs 110 DKK och jag ger enligt min ursprungliga plan Nordjyske ytterligare 2-4 år på sig att återgå till normal lönsamhet. Under tiden förväntar jag mig att ledningen gör något vettigt av den stora kassakistan för oss aktieägare.
Hej,
Nordjyskes rapport var okej. Det positiva är väl att nedskrivningarna i Q4 2013 minskade, både jämfört Q3 2013 och med Q4 2012. Man kan hoppas att den nedåtgående trenden blir lite starkare än vad ledningen uttalat.
Gällande Lolland så är frågan om nedläggningarna av kontoren har att göra med en fortsatt svag Q4 för Vordingborg?
Det gäller att ha tålamod med de danska bankerna, minskningarna i nedskrivningarna kan som bekant ta tid, fast plötsligt händer det;-)
Mvh
Hej Zen,
Nej man får inte ha någon brådska! 3-5 år sade jag för ett år sedan och i konsekvensens namn blir det 2-4 år från och med nu. I princip alla danska banker (inklusive Nordjyske) har ju minskat nedskrivningarna ganska rejält utanför jordbrukssektorn. Nordjyske släpar bara efter lite, något år eller så.
Arla har höjt mjölkpriset till bönderna flera gånger under hösten/vintern och jag har för mig att de sade något om det i samband med utannonseringen av den nya kesofabriken också. Bönderna borde alltså åtminstone inte få det sämre framöver!
Apropå Lolland och Vordingborg: kanske är det anledningen! Vordingborg har inte haft någon fin utveckling innan fusionen och det verkar generellt som att intäkterna är pressade för alla banker i Danmark när räntorna är så låga som de är. Räntorna borde inte kunna bli så mycket lägre och så länge utlåningen inte faller kraftigt är det dock ingen större fara på taket.
Har ungefär samma uppfattning som dig. Frustrerande när det inte händer mycket i ett så överkapitaliserat bolag, men det har ju inte gått lång tid. Vi får bara hoppas att det är mer än fina ord när de säger att de vill delta aktivt i den kommande konsolideringen. Trevligt att det ser ut att ljusna lite för lantbrukarna. Också bra med satsningen på provisionsintäkter/kapitalförvaltningen. Positivt med Nordjylland är också att de verkar mindre drabbade av den svaga fastighetsmarknaden. Kanske man kan börja öka sin utlåning igen, så småningom?