Sist ut bland mina danska banker som får halvårsrapporten för 2013 kommenterad är BankNordik. BankNordik har en verksamhet uppdelad i fyra segment (Färöarna, Grönland, Danmark och försäkring) och det finns därmed mycket höjdpunkter att gå igenom:
- Räntenettot minskade med 3 %. Detta är marginellt bättre än medianen bland danska börsnoterade banker. På Färöarna där BankNordik har en dominerande ställning ökade räntenettot medan minskningen kommer från Grönland, men framförallt Danmark.
- Vinsten före nedskrivningar i bankverksamheten ökade med 90 % till 148 MDKK. Orsaken är högre intäkter (inklusive engångsintäkt på 18 MDKK från försäljning av huvudkontoret), men framförallt lägre kostnader. Kostnaderna har minskat både på Färöarna och på Grönland, men framförallt i Danmark där integrationen av gamla Amagerbanken börjar bli färdig.
- K/I-talet beräknat på före nedskrivningar och kursregleringar minskade till 66,4 % (82,7 %). K/I-talet är fortfarande ganska högt, men om ledningen får ordning på den danska verksamheten kan det säkert sänkas ned mot den grönländska nivån på 60 %.
- Nedskrivningarna ökade med 14 % till 93 MDKK. Ökningen kommer framförallt från det dåliga första kvartalet då nedskrivningarna var mer än dubbelt så höga som under andra kvartalet.
- Utlåningen minskade med 6 % på årsbasis vilket är en något större minskning än medianen bland danska börsnoterade banker.
- Försäkringsverksamheten ökade vinsten före skatt med 50 % till 21 MDKK. Combined ratio för den färöiska försäkringsverksamheten låg kring 70 % vilket är outstanding, medan den isländska försäkringsverksamheten har det något tuffare med combined ratio i trakterna kring 100 %.
- Eget kapital ökade med 8,5 % till 215 kr/aktie (198 kr/aktie).
- Resultat före skatt ökade med 542 % till 77 MDKK (12 MDKK). Ledningen kvarstår vid sin prognos på en vinst före skatt i intervallet 130-160 MDKK för helåret.
- Banken betalade tillbaks 100 MDKK hybridkapital som man hade lånat av danska staten. Hybridkapital får räknas in i kapitaltäckningen, vilket är förklaringen till att kapitaltäckningsgraden försvagas från 15,4 % till 14,6 % efter återbetalningen men det framtida räntenettot kommer att påverkas positivt eftersom hybridkapitalet är dyrt (ränta omkring 10 %). Kapitaltäckningen ska jämföras med Finanstilsynets individuella krav på 8,7 % vilket innebär att marginalen är god till kravet.
BankNordiks halvårsrapport var överlag bra; alla delar av bolaget går framåt, men den danska verksamheten går fortfarande dåligt och gick med förlust före skatt.
Hur är det då med min förhoppning enligt analysen om en normal intjäningsförmåga (vinst efter skatt) på 200 MDKK inom 3-5 års sikt? Vi tar och jämför den antagna intjäningsförmågan för helåret med utfallet första halvåret 2013:
- Försäkringsdelen: Antagen vinst före skatt: 30 MDKK. Utfall H1-13: 21 MDKK före skatt. Försäkringsverksamheten går något bättre än förväntat men resultatet varierar ganska mycket över tid för försäkringsbolag.
- Färöarna: Antaget resultat före nedskrivningar: 136 MDKK. Antagna nedskrivningar: 45 MDKK. Utfall H1-13: 75 MDKK exkl. engångseffekter. Nedskrivningar: 22 MDKK. Färöarna går enligt förväntan redan nu.
- Grönland: Antaget resultat före nedskrivningar: 18 MDKK. Antagna nedskrivningar: 7 MDKK. Utfall H1-13: 10 MDKK. Nedskrivningar: 3,5 MDKK. Grönland går också enligt förväntan redan nu.
- Danmark: Antaget resultat före nedskrivningar: 111 MDKK. Antagna nedskrivningar: 43 MDKK. Utfall H1-13: 45 MDKK. Nedskrivningar: 64 MDKK. Här är kostnaderna fortfarande för höga medan nedskrivningarna är ännu högre.
Tre av fyra segment går alltså enligt förväntan, eller rent av bättre, redan nu. Det krävs fortsatta förbättringar inom den danska verksamheten som både är BankNordiks stora problem och möjlighet till lönsamhetsförbättringar. Den uppmärksamme läsaren noterar att intjäningsförmågan ovan endast summerar till 200 MDKK före skatt. Resterande lönsamhet som krävs för att nå en lönsamhet på 200 MDKK efter skatt kommer från återbetalning av hybridkapital vilket kommer att förbättra räntenettot. Effekten av den första återbetalningen om 100 MDKK bör märkas redan under Q3-Q4 medan det finns ytterligare 570 MDKK att återbetala kommande år som ger en ytterligare skjuts åt räntenettot.
Till börskurs 110 kr är P/E-talet på den normala intjäningsförmågan 5,4 medan P/B-talet är 0,51.
Därmed kan vi summera halvårsrapporterna från de fyra banker som jag följer lite närmare. Härnäst kommer några kommentarer om den senaste bankfusionen i Danmark!
Jag gillar den här banken skarpt! Får de ordning på den danska delen så ser det riktigt bra ut. Jag tycker även det är intressant att Banknordik vill växa. Skulle inte förvåna mig om de kommer förvärva en danska bank kommande 12-24 månaderna för att ytterligare stärka sin ställning i Danmark.
Tack för den fina sammanfattningen!
Det känns ju som att saker och ting pekar åt rätt håll. Vi får se hur lång tid det tar att betala tillbaks alla hybridlån.
Funderar själv på om jag ska öka mitt innehav lite mer, saken är ju bara den att andelen danska aktier redan utgör en väldigt stor del av portföljen. Blir kanske till att minska lite i Sydbank och eventuellt Danske för att istället öka i BankNordik. (Har redan ökat i Lollands bank)
Mvh
ägamintid,
Ja själva kärnan i banken (Färöarna och försäkring) är fantastisk men sedan har de lite att göra i Danmark, men också på Grönland där de kämpar mot vad som nästan är ett monopol. Förvärv är ju svårt i Danmark med tanke på rösträttsbegränsningsreglerna, om det inte finns nåt konkursbo att köpa (typ som Amagerbanken) och för att vara en så liten bank har de inte några jättemuskler att använda till förvärv längre. BankNordik brände verkligen av mycket krut när de köpte Amagerbanken.
Men någon spännande fusion kan det säkert bli tal om tids nog, då ambitionerna verkar finnas…
—
Zen,
Jag har lite samma dilemma som du. Jag har gjort mig av med mina tillfälliga innehav i de större danska bankerna och har bara fyra små/medelsmå kvar som väger ganska tungt. Det tar emot lite att öka andelen ännu mer, men det tar också emot att börja bygga upp en kassa när värderingarna trots allt fortfarande är låga. Förmodligen så väntar jag och hoppas på en dipp.
Av mina fyra innehav är BankNordik den som är lägst värderad i förhållande till den normala intjäningsförmågan (men jag är nog också mest osäker på den), så jag är sugen på att öka om den går ner mot 100 kr.
Hej!
Ökade mitt innehav i BankNordik idag, samtidigt som jag minskade i Syd Bank.
Läste nu ikväll att BankNordik betalat av lite mer på hybrid lånen;-)
http://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article5939298.ece
Mvh
Hej Zen!
Ja se där! Tackar för länken. På BankNordiks hemsida skriver de lite om kommande återbetalningar av hybridkapital som de inte har staten också och kontentan verkar vara att de vill betala tillbaks så snart som möjligt. Återbetalningarna verkar gå planenligt. Tyvärr rör sig börskursen åt fel håll för att jag själv ska vilja öka innan jag är övertygad om att det går ännu mer åt rätt håll i deras danska verksamhet :-)
Tack, var inne och läste om återbetalningsplanen på hemsidan.
Känns som att det förhoppningsvis kan gå något snabbare för banken att bli av med lånen än vad jag själv trodde. När det nämnda lånet är betalat så har de bara två lån kvar, ett på 192 miljoner med 10,4% ränta samt ett på 277 miljoner med 8,4% ränta (Not 32 årsredovisning 2012).
Mvh