Lollands bank släppte nyligen sin rapport för det första halvåret 2013 och i samband med detta meddelade ledningen också att man har för avsikt att fusionera med Vordingborg bank.
I första delen av detta inlägg gås konkurrenssituationen för Lollands bank (se analys) igenom och illustreras genom att visa vad som har hänt med Lollands banks och konkurrenternas nät av filialer i Lollands banks närområde de senaste åren. I andra delen behandlas fusionen med Vordingborg bank.
Lollands bank, konkurrenterna och deras filialer
I Danmark finns en stark trend där många lokalkontor (filialer) stängs och det är framförallt storbankerna Danske bank och Nordea som går i bräschen. Dock stänger också de mindre lokalbankerna filialer på löpande band, vilket man kan ifrågasätta. För att små lokalbanker ska ha ett existensberättigande bör de vara just lokala; de ska alltså ha filialer ute i småorterna med lokal service för sina kunder.
Lollands bank har fem filialer med placering i Nakskov (huvudsäte), Rødbyhavn, Maribo, Nykøbing och Søllested (som ligger ungefär mittemellan Nakskov och Maribo). Se karta nedan om du känner att geografin måste fräschas upp.
Under finanskrisen slog Lollands bank dels ihop en filial med sitt huvudkontor i Nakskov och dels stängde man en filial i Horslunde (ungefär en mil norr om Nakskov). Hopslagningen i Nakskov ifrågasätter jag inte, medan Horslunde-stängningen kan vara tveksammare (även Danske bank och Nordea har stängt sina filialer i Horslunde). Lollands bank har hur som helst kvar fyra filialer på Lolland och en precis över bron till Falster. Hur ser det då ut för konkurrenterna?
Danske bank
Danske bank tappade under första halvåret 2013 hela 40 000 kunder, bland annat på grund av stängning av lokalkontor som upprör kunder, men också på grund av nya avgifter. Danske stängde i slutet av 2012 två filialer på Lolland banks hemmaplan; den ena i Sakskøbing på Lolland och den andra i Nørre Alslev på Falster. I oktober 2013 stänger Danske bank filialen i Nakskov, som är Lollands banks huvudsäte, och har då kvar endast två filialer i området (i Nykøbing Falster och i Maribo). Konkurrensen och närvaron från Danske bank minskar alltså kraftigt, vilket rimligen gynnar de återstående konkurrenterna.
Jyske bank
Jyske bank tog över konkursade Spar Lolland 2012. Det är inte konstigt att Spar Lolland gick i konkurs, för banken hade gjort en helgalen expansion med stora förvärv först av Finansbanken 2005 och därefter av Eik bank Danmark 2011. Vad sägs om följande återstående kontorsnät för en bank med utgångspunkt från Lolland: Hellerup och Køge utanför Köpenhamn, Roskilde mitt på Själland, Næstved på södra Själland och Vordingborg på sydspetsen av Själland.
I Lolland-området har Spar Lolland filialer i Nakskov, Maribo, Nykøbing Falster, Rødby och Sakskøbing. Spar Lolland och Lollands bank har med andra ord ungefär samma spridning av sin närvaro på Lolland.
Konkurrensen från Spar Lolland har minskat kraftigt på senare år och speciellt sedan konkursen. Enligt Lollands bank själva (se exempelvis denna artikel) har många kunder gått över från Spar Lolland till Lollands bank eftersom de vill vara kunder i en lokal bank. Lollands bank är nu den enda verkligt lokala (och kundägda) banken på Lolland sedan Spar Lolland blev övertaget av ”storbanken” Jyske bank och antalet kunder i Lollands bank ökar snabbt. Under Q1 ökade antalet kunder med 600 (ca 4 %). Denna situation lär kvarstå även om Lollands bank fusionerar med Vordingborg bank. Antalet kunder har ökat på senare tid även i Vordingborg bank.
Redan innan konkursen hade Spar Lolland stängt kontoret i Holeby (mellan Rødby och Maribo) under 2011. Efter övertagandet från Jyske bank stängdes ytterligare ett helt gäng kontor. Jyske bank beskrev ändringarna i denna nyhet och om jag förstår rätt så stängdes fyra kontor på västra Lolland (varav ett i Nakskov där Jyske bank fanns sedan tidigare) och kunderna hänvisas till Nakskov. Ytterligare två kontor gjordes om till kontor endast för privatkunder. I Horslunde har Spar Lolland följt Lollands banks dåliga exempel och bommat igen.
Nordea
Nordea finns också i närområdet med filialer i Maribo, Rødby, Sakskøbing och Nykøbing Falster där den sistnämnda är till även för företagskunder. Utöver detta finns Nordea på ytterligare några platser på Falster där Lollands bank inte har några filialer.
2008 stängde Nordea sin filial i Holeby (en ort som alltså verkar ha blivit helt övergiven av alla banker) och 2011 stängdes filialen i Nysted på sydöstra Lolland.
Åter till Lollands bank och framtiden
Så ser alltså konkurrenssituationen på Lolland (och en del av Falster) ut. Antalet filialer har minskat kraftigt sedan finanskrisens utbrott och den bank som har stängt minst antal filialer och har kvar störst närvaro (på delad plats med Jyske bank/Spar Lolland) är faktiskt Lollands bank.
Från Lollands banks årsstämma rapporterades muntra toner och en ljus syn på framtiden på grund av Danske banks och Jyske/Spar Lollands stängningar av filialer. Bankens nya styrelseordförande Preben Pedersen talade om ett ”unikt läge” och menade att orsaken till utebliven utdelning är att behålla kapital för att ta tillvara på det unika läget med den försämrade konkurrensen och i värsta fall kommer utdelningen ändå, men senare (och större). Med facit i hand syftade man förmodligen på den planerade fusionen med Vordingborg bank.
Läget för Lollands bank är alltså följande:
- Lollands bank är den enda riktiga lokalbanken på Lolland som tar kunder från övriga. De kunder (privatkunder såväl som företagskunder) som värdesätter lokal närvaro och rådgivning högt lär välja Lollands bank framför andra banker som däremot kan konkurrera med lägre pris (=lägre ränta på lån).
- Lollands bank har stängt minst antal filialer under krisen (en eller två beroende hur man ser på saken) medan konkurrenterna sammanlagt har stängt åtta filialer under samma tid och har försämrat servicen på ett flertal.
- Lolland är en avfolkningsbygd som knappast lär locka till sig ökad konkurrens när konjunkturen vänder.
- Lollands bank har inte gått med förlust under krisen, har mycket starka finanser och är dessutom attraktivt värderad (P/B är fortfarande under 0,5 och P/E på en normaliserad vinst är i intervallet 4-7 beroende på hur värdet på diverse värdepapper utvecklas).
Det som jag tror oroar många, och som Finanstilsynet också har påpekat, är att Lolland är en avfolkningsbygd och att detta kan vålla problem. Från 2012 till 2040 kommer Lollands befolkning att minska mest i Danmark enligt en prognos från Danmarks statistik. Minskningen beräknas till 19 %, vilket kan jämföras med ”glesbygdskommuner” i Sverige som förväntas minska med ca 10 % enligt SCB vilket innebär att det säkert finns ett helt gäng ställen där minskningen också blir närmare 20 %. Bostadspriserna i Lolland är lägst i Danmark, ca 7000 kr/kvadratmeter enligt boliga.dk, och arbetslösheten är högre än i övriga Danmark (21 % jämfört med 14 % i hela Danmark enligt Danmarks statistik).
Är demografin ett stort problem för Lollands bank? Både ja och nej. Visst kommer den totala marknaden att minska, men:
- Det tar lång tid och trots allt kommer enligt Danmarks statistiks bedömning ca 80 % av befolkningen att finnas kvar om 25 år.
- Konkurrensen har minskat, vilket i detta inlägg har illustrerats av den kraftiga minskningen av andra bankers filialer.
- Lollands bank tar marknadsandelar.
- I detta sammanhang är det också värt att nämna Fehmarn Bält-förbindelsen, som är en förbindelse mellan Lolland och Tyskland. Förbindelsen (bil- och tågtunnel) är på miljökonsekvensbeskrivningsstadiet men förväntas bli klar 2021. Detta är ett jätteprojekt som både under byggnadsstadiet och efter det eventuella färdigställandet knappast kommer att påverka ekonomin på Lolland negativt. Hur stor påverkan blir vill jag dock inte spekulera i.
Fusion med Vordingborg bank
I samband med delårsrapporten för det första halvåret 2013 utannonserades en planerad fusion med Vordingborg bank. Den nya banken ska heta Vor bank och kommer att ha följande geografiska område:
Lollands bank (LB) har i nuläget 61 anställda och Vordingborg bank (VB) har 48 anställda och ett antal av dessa lär bli överflödiga vid fusionen. Lollands ledning nämner själva synergier (fikonspråk för besparingar) på ”tvåsiffriga belopp” (alltså mer än 10 miljoner) från 2015 men budgeterar för integrationskostnader 2013 och 2014. Jag betvivlar inte att det finns stora besparingar att göra inom administration med mera i så små banker genom att dubbla storleken genom en fusion, men om besparingen verkligen blir så stor som mer än 10 miljoner återstår att se. En anställd kostar omkring en miljon per år, så det innebär att knappt tio personer blir överflödiga samt att besparingar kan göras inom exempelvis IT då bankerna går över till gemensamma system och fördelar fasta kostnader på en dubbel volym.
Den nya banken kommer att få ett eget kapital på ca 400 miljoner danska kronor och en balansomslutning på ca 3 miljarder danska kronor. Aktieägarna i LB respektive VB kommer att tilldelas aktier i den nya banken baserat på förhållandet mellan det egna kapitalet per den 30 september 2013 (vid slutet av Q3):
Bytteforholdet mellem de respektive bankers aktier vil blive beregnet på baggrund af bankernes egenkapital pr. 30. september 2013, og oplyst i fusionsplanen og den udvidede selskabsmeddelelse der planlægges offentliggjort den 24. oktober 2013.
Detta innebär att det för respektive banks aktieägare skulle vara gynnsamt om bankerna snyggade till Q3-rapporten så att det egna kapitalet blir så stort som möjligt, men om man som jag inte utgår från att bankerna fifflar finns det ändå något positivt att säga om att datumet sätts till 30 september. Det är nämligen så att Finanstilsynet har ett tillsynsbesök planerat hos VB nu i augusti (ett annat tillsynsbesök som granskade privatlån genomfördes tidigare i år). Det innebär att VB:s låneportfölj kommer att genomlysas av en oberoende part som har i sitt intresse att gräva fram så mycket skit som möjligt. Finanstilsynets besök brukar som regel leda till extra nedskrivningar och kommer säkert att göra det den här gången också, vilket kan leda till ökade nedskrivningar som i sin tur kan leda till att VB:s egna kapital minskar om banken redovisar en förlust för Q3. Detta är i sådana fall positivt för LB:s aktieägare men inte för VB:s.
Att bara dela upp de nya aktierna baserat på det egna kapitalet kan tyckas orättvist eftersom Lollands bank är en mycket starkare bank med både bättre finansiell ställning och bättre historik, men jag tror ändå att fusionen blir gynnsam för båda bankerna. För att få en preliminär uppskattning av hur aktierna i den nya banken kommer fördelas kan vi se läget efter Q2 (läget bör bli minst lika bra efter Q3 sett ur LB:s synvinkel). LB och VB hade ett eget kapital på 310 MDKK respektive 103 MDKK. Det innebär att LB får ganska exakt 3/4 av den nya banken Vor bank medan VB får 1/4.
LB hade en basintjäning (före nedskrivningar) på drygt 45 miljoner under 2012 medan VB hade en basintjäning på 27 miljoner. Båda bankerna hade någon typ av rekordår för basintjäningen, så för att göra en något försiktigare bedömning antas en uthållig basintjäning på 42 respektive 20 miljoner för de båda bankerna. Den sammanlagda basintjäningen i Vor bank pro forma var därmed 62 miljoner och av detta skulle LB:s aktieägare om man justerar för andelen aktier i den nya banken fått ta del av 47 miljoner. VB har alltså en större basintjäning per krona i eget kapital, men också en större låneportfölj och därmed större nedskrivningar per krona i eget kapital.
Detta beror på att VB har en större hävstång i sin utlåning. Kvoten utlåning/eget kapital (gearing) var 7,4 vid halvårsskiftet 2013 jämfört med 3,5 för LB. Aktieägarna i LB kommer alltså att få en större låneportfölj per aktie (men möjligen med sämre kvalitet). Det motsatta gäller för VB:s aktieägare.
Normal intjäningsförmåga för Vor bank pro forma
Den uthålliga intjäningsförmågan för den nya banken kan beräknas med två snabba räkneexempel; ett med synergier och ett utan.
Till att börja med blir basintjäningen i Vor bank, som tidigare nämndes, ungefär 62 miljoner. De årliga nedskrivningarna på utlåning och garantier har i både LB och VB varit ungefär 0,9 % årligen sedan 1997 (även om VB har haft betydligt större nedskrivningar sedan den senaste krisen tog vid). Vi kan avrunda detta uppåt till 1,0 %. Utlåning och garantier i Vor bank per Q2 2013 är ca 2300 miljoner (varav ca 1300 miljoner från LB och 1000 miljoner från VB) och 1 % av detta blir 23 miljoner. Detta ger ett resultat före skatt på 39 miljoner och med 25 % schablonskatt får vi 29 miljoner efter skatt.
Om vi dessutom räknar med besparingar på 10 miljoner blir resultatet före skatt istället 49 miljoner och efter skatt blir det 37 miljoner.
Båda räkneexemplen är exklusive värdeförändringar på tillgångar, som över tid ej bör vara negativa. För Lollands bank har exempelvis värdeförändringarna motsvarat 5 % av basintjäningen i medeltal sedan 1995.
Om vi antar att den normala intjäningsförmågan för Vor bank hamnar i intervallet 29-37 miljoner kommer nuvarande aktieägare i Lollands bank att ta del av 3/4 av detta, dvs. 22-28 miljoner (24-31 kr/aktie). Detta kan jämföras med den normala intjäningsförmågan för LB som jag tidigare har bedömt till 20 miljoner (exklusive kursjusteringar) men som enligt ovanstående sätt att räkna blir 22 miljoner. Enligt detta räkneexempel ligger alltså värdet av fusionen för en aktieägare i Lollands bank i eventuella synergier som kan öka resultatet med drygt 25 % om besparingarna på 10 miljoner lyckas.
Ovan nämnda resultat motsvarar en avkastning på eget kapital på 7-9 %. Detta kan jämföras med Lollands banks avkastning på eget kapital under perioden 1995-2012 som i medeltal var 9 %, inkluderat de senaste krisåren. Om man räknar in besparingar är ROE på 7-9 % en rimlig eller till och med lågt antagen nivå.
En fusion av det här slaget, där den starkare banken Lollands bank i någon mening ”räddar” den svagare banken Vordingborg bank, men där båda bankerna gynnas hade inte varit möjlig om inte Lollands bank hade haft så starka finanser som de har. Lollands bank hade vid Q2 en kapitaltäckningsgrad på 19,4 % medan Vordingborg bank hade betydligt svagare 13,2 % inklusive hybridkapital. Vor bank kommer pro forma att få en kapitaltäckningsgrad på 16,9 % och ett individuellt kapitaltäckningskrav på 10,8 %.
Avslutningsvis
Konsolideringen på den danska bankmarknaden fortsätter. Andra småbanker i regionen som är aktuella för framtida fusioner är Møns bank och DiBa bank, där Møns bank är en något mindre och svagare bank än Lollands bank medan DiBa bank är större än Lollands bank men mycket svagare. Alternativ till fortsatt fusion bland småbanker är att en större bank slukar Vor bank, men då ska det till ett bra bud om aktieägarna ska acceptera det, eftersom banken står starkt på egna ben.
Jag är positiv till fusionen och till framtiden i övrigt för Lollands bank, som förhoppningsvis snart blir Vor bank om aktieägarna godkänner förslaget.
Jag måste bara säga att jag är mycket imponerad över din förmåga och vilja att sätta sig in i branschen.
Den bloggen håller världsklass. Stort tack!
Som du vet så är även jag positiv till fusionen. Jag tycker att Lollands Bank är i minsta laget och det är gott att de blir större. Även aktien har svag likviditet och detta borde åtgärdas för att få en bättre värdering. Jag ser en högre uthållig vinstnivå än 20 miljoner. I mina snurror ser jag 25-35 miljoner i uthållig vinstnivå. Men det är bättre att räkna lågt och bli positivt överaskad. Hela konsolideringen av den danska bankmarknaden är intressant och mer lär komma framöver. Det ska bli mycket intressant vad större banker som Sydbank, Jyske, Spar Nord och Banknordik hittar på kommande 1-5 år.
Tack för en mycket bra analys, som vanligt ska jag tillägga.
ägamintid
Tack för en fantastisk analys!
Mvh
Aktieingenjören,
Det är rätt roligt också. För ett år sedan hade jag inte prickat in Lolland på en karta ;-)
—
AndreasR och Zen,
Tackar för uppmuntrande ord :-)
—
Ägamintid,
Ja! Det finns väl några ännu mindre banker i Danmark, dock ej börsnoterade, men Lollands är i minsta laget. Den här fusionen tror jag också blir bra. Om man läser lite vad danskarna skriver så verkar det vara mycket orosmoln om både det ena och det andra. Ska Vordingborg hinna bli övertagna av staten innan fusionen pga tillsynsbesök osv. och än det ena och än det andra. Jag tror man mår bra av att ha lite distans så här från Sverige och bara fokusera på hårda fakta så som räkenskaper och inte blanda in känslor…
Jag är möjligen försiktig i min värdering, men hellre det än att göra glädjekalkyler. Därmed inte sagt att 25-35 miljoner jämfört med mina 20-22 miljoner är en glädjekalkyl. Med fusionen genomförd blir det desto bättre om de får ordning på saker och ting utan allt för mycket krångel med övergången till gemensamma system osv.
Nu hoppas jag att det går att fiska upp lite aktier till hyfsade börskurser inom en snar framtid här! :-)
Hej Kenny,
Tittade lite snabbt på Vordingborg banks årsredovisning 2012 för att se vilka enkla besparingar som kan göras.
Räknade därför bara på kostnader för:
Not 11
Styrelse: 500 000
Kostnad för 15 representanter: 75 000
Revisionsarvoden: 618 000
VD lön: 1,7 miljoner (där avgångsvederlaget på 6,2 miljoner redan är betalt se q2 2012)
Not 32
Banken har lånat 32 miljoner från staten (hybridkapital) där räntan 2012 var 3,051 miljoner.
Total kostnadsbesparing: 5 944 000 DDK (dock skulle vissa av dessa kostnader kunna öka något i den nya banken)
Sedan ska övriga besparingar läggas till på dessa;-)
Mvh
Zen,
Intressant! Hybridkapitalet lär de kunna lösa så fort det är möjligt. Vordingborg har tagit en del skumma lån, typ hybridkapital, från andra banker under 2013 också har jag för mig, som LB får reda ut och som säkert är dyra under tiden.
Slutsatsen från din lilla grävsession är väl att besparingar på minst 10 MDKK inte alls är särskilt orimliga, utan snarare troliga? Bara inte VD och styrelse får för mycket högre ersättningar i hybrisen över att de leder en stor pyttebank!
Håller med om att detta sannolikt är bra och borde vara en naturlig utveckling. Detta har i mina ögon potential att göra aktien väldigt mycket mer attraktiv än summan av de fusionerade delarna. En sak jag undrar över är ifall röstbegränsningen kommer att bestå i den nya entiteten. Om inte är det ett mycket stort plus för framtida kapitalallokering och eventuella vidare fusioner/uppköp.
En liten anmärkning har jag på följande stycke:
”Det innebär att VB:s låneportfölj kommer att genomlysas av en oberoende part som har i sitt intresse att gräva fram så mycket skit som möjligt.”
Ska man vara krass, eller kanske till och med konspiratorisk, så är jag inte alls säker på att det är Finanstilsynets incitament i det här fallet. Deras aktiva policy är att verka för konsolidering i branschen – om detta sker på bekostnad av att en solid bank får fånga upp lite ofördelaktigt värderade tillgångar (där aktieägare tar smällen), så är det knappast ett skräckscenario i förhållande till alternativet som kan vara ytterligare en bankkonkurs med förstatligande.
Det blir förstås en trovärdighetsfråga om det senare visar sig att väldigt stora nedskrivningar egentligen hade behövts, men att de ska vara hårda på marginalen i det här fallet förefaller inte troligt för mig.
Kenny,
Ja, besparingar på minst 10 MDKK är relativt enkelt att räkna hem för den STORA pyttebanken, ha-ha!
Mvh
Zen,
I lokalblaskan säger VD Anders F Möller att 5 miljoner ska sparas på personalen (främst naturliga avgångar), 2,5 miljoner på IT och 2,5 miljoner på minskade finansieringskostnader (antar att det är hybridkapitalet som avses).
http://folketidende.dk/artikel/lollands-bank-chef-vi-g%C3%A5r-sammen-af-lyst-ikke-af-n%C3%B8d
Det verkar också finnas röster från Möns bank med deras stökiga situation som ville fusionera med Lollands och Vordingborg. Nu får Lollands/Vordingborg/Vor bank sannolikt en bättre utgångsposition om framtida fusioner med Möns eller DiBa blir aktuella.
http://folketidende.dk/artikel/lad-m%C3%B8n-lolland-og-vordingborg-fusionere
—
gilmour,
Först och främst, tack för en lite kritisk kommentar :-)
Röstbegränsningen har det mig veterligen inte stått något om ännu. Den 24 oktober bör det väl framgå. Om begränsningen tas bort blir det ett helt annat läge.
Jag visste inte att Finanstilsynet hade en konsolideringspolicy, men jag tror inte att de gör en särskilt annorlunda bedömning för det. Möjligen på marginalen som du säger, om det skulle ställa till det för den kända och planerade fusionen. Om Vordingborg skulle få så stora nedskrivningar att de hamnar under Finanstilsynets individuella solvenskrav så:
1) ger det Vordingborg incitament att så snabbt som möjligt få in nytt kapital, vilket fusionen ordnar. Aktieägarna har inte så mycket annat val än att gå med på fusion även om villkoren sett ur Vordingborgs synvinkel försämras.
2) ger det Lollands banks aktieägare en större andel av den nya banken vilket ökar viljan till fusion sett från Lollands banks synvinkel. Mer skelett försvinner ur garderoben och man får ännu mer bank för pengarna.
Jag är inte insatt i detalj hur Finanstilsynet jobbar, men jag kan inte tänka mig att de gör annorlunda för Vordingborg än för någon annan bank, dvs. de granskar de största lånen och gör lite stickprover och kommer sedan med en bedömning. Därefter blir det lite extra nedskrivningar (jag har inte läst någon rapport där inga extra nedskrivningar har behövts, men ibland är de mycket små). Så länge Vordingborg inte tappar allt sitt egna kapital borde fusionen kunna gå igenom ändå.
Kenny tack för artiklarna!
Intressant med ännu mer fusions snack, känns som att konsolideringen på den danska bankmarknaden fortfarande har en lång väg kvar att gå. Blir kul att följa fortsättningen på vårt danska investerings äventyr.
Mvh
Änne en intressant analys, tackar. Har du sett realkreditrådets prisuppgifter för bostäder? Vad jag kan se ligger priser betydligt lägre, runt 4000kr/m2 senaste kvartalen för villor på Lolland.
http://www.realkreditraadet.dk/Statistikker/Boligmarkedsstatistik/Data.aspx.
Förresten, som svensk är det svårt att förstå hur en så liten by som Horslunde överhuvudtaget haft något bankkontor – fyra banker verkar rena snurren.
Gunnar,
Nej, men jag tackar för länken! Jag reagerade inte särskilt på siffran 7000 kr/m2, som redan det är lågt, men 4000 är förstås ännu lägre. Omsättningen av bostäder verkar också vara riktigt låg, I Lollands lokalblaska skrivs t.ex. om en såld bostad i Nysted på fem månader…
Jag hade inte koll på hur litet Horslunde var. Knappt 700 personer bor där enligt Wikipedia, så man kan ju undra hur man får lönsamhet på en bank där (eller tre-fyra!). Det ska bo bra många högbelånade lantbrukare i närheten om det ska gå ihop sig, men nu får de åka till Nakskov istället och det är möjligt att det är lika bra så.
—
Ännu en intressant länk apropå eventuell ytterligare fusion med Möns bank eller DiBa bank. Det är inte aktuellt nu, enligt styrelseordföranden Preben Pedersen.
http://folketidende.dk/artikel/bankformand-afviser-nye-fusioner