Nordjyske bank släppte kvartalsrapporten för första kvartalet 2013 den 14/5 och Lollands bank följde efter den 15/5. Både Nordjyske och Lollands hade rekordhöga nedskrivningar under 2012 och båda bankerna spår fortsatt höga nedskrivningar även under 2013.
Se även tidigare inlägg som sammanställde läget efter att 17 av 25 danska banker hade rapporterat.
Nordjyske bank Q1 2013
Vi börjar med Nordjyske bank (länk till rapporten). Alla siffror jämförs med Q1 2012.
- Räntenettot minskade med 5 %. Detta är i linje med medianen bland danska börsnoterade banker.
- Basintjäningen (intäkter före kursjusteringar och nedskrivningar) blev oförändrad på 57 MDKK. Ledningen fasthållet sin prognos för helåret på en basintjäning i intervallet 175-210 MDKK. Detta ser Nordjyske ut att kunna överträffa.
- Nedskrivningarna minskade med 9 % och beräknas i årstakt uppgå till 1,7 % av total utlåning (1,8 %). Detta är också i linje med medianen bland danska börsnoterade banker. Ungefär hälften av nedskrivningarna härrör till den problemdrabbade jordbrukssektorn.
- Utlåningen minskade med 2 % men ökade jämfört med Q4 2012. Även här är minskningen i linje med medianen bland danska börsnoterade banker.
- K/I-talet beräknat på basintjäningen ökade till 55,0 % (54,5 %) vilket är lägre än motsvarande tal för de senaste helåren.
- Eget kapital ökade med 4,6 % till 1316 MDKK (1258 MDKK) vilket motsvarar 163,7 DKK/aktie.
- Resultat efter skatt ökade 12 % till 20,8 MDKK (18,6 MDKK).
Sammantaget en ganska positiv rapport som prickar medianen bland de börsnoterade danska bankerna, samtidigt som den finansiella ställningen är i toppskick. Om man jämför med en annan bank som har mycket fokus mot jordbruk, Djurslands bank, så blev Nordjyskes resultat mycket bättre. Djurslands nedskrivningar ökade kraftigt (+66 %) medan Nordjyskes nedskrivningar minskade med 9 %.
Glädjande nog redovisar Nordjyske alla noter i sin kvartalsrapport. Om man ser på not 9 som visar utvecklingen av nedskrivningar så ser man först att återvinningarna minskade kraftigt (-51 %). Detta är inte nödvändigtvis negativt, men skulle mycket väl kunna vara det. Därefter framgår att de konstaterade kreditförlusterna minskade kraftigt (-63 %) vilket är mycket positivt. I slutändan är det de konstaterade kreditförlusterna som räknas, även om det förstås finns en risk att stora delar av reserveringarna övergår i konstaterade kreditförluster.
De ackumulerade reserveringarna fortsätter att öka, till 8 % av total utlåning. I värsta fall måste dessa konstateras vara verkliga kreditförluster vilket inte påverkar resultatet eftersom reserveringarna redan är gjorda, men i bästa fall kan delar av dessa reserveringar återvinnas vilket i sådana fall kommer ge ett positivt avtryck i framtida resultat. Detta ser jag som en joker och är inte något jag har räknat med i bedömningen av normal intjäningsförmåga i analysen respektive om man bortser från kursjusteringar. Så gäller även Lollands bank, som vi går över till strax.
Nordjyskes finanser är fortsatt mycket starka. Kapitaltäckningsgraden och kärnprimärkapitalrelationen uppgick båda till 19,3 %.
Värderingen i nuläget (till börskurs 98 DKK vid 8,04 miljoner utestående aktier är:
- P/E vid 2012 års vinst (7,5 DKK/aktie): 13,1
- P/E vid rullande tolv månaders vinst (7,8 DKK/aktie): 12,6
- P/E vid normal intjäningsförmåga exkl. värdeförändringar (14,0 DKK/aktie): 7,0
- P/E vid normal intjäningsförmåga inkl. värdeförändringar (15,7 DKK/aktie): 6,2
- P/B: 0,60.
Värderingen ser fortsatt attraktiv ut jämfört med den normala intjäningsförmågan, även om säkerhetsmarginalen har minskat sedan börskursen låg kring 80 DKK.
Lollands bank Q1 2013
Pyttebanken Lollands bank (länk till Q1-rapporten), som jag har hävdat är den lägst värderade danska banken i förhållande till sin kvalitet, släppte en rapport som i allt väsentligt motsvarade mina förväntningar:
- Summan av räntenettot och provisionsnettot minskade med 7 %. Tyvärr redovisar inte Lollands enbart räntenetto i sina kvartalsrapporter, men om vi antar att räntenettot och provisionsnettot försämrades lika mycket så är detta något sämre än den danska börsnoterade medianbanken.
- Detta beror på att utlåningen minskade kraftigt, med 9 %. Utlåningen ökade dock marginellt jämfört med Q4 2012 och banken fortsätter för tredje året i rad att öka antalet kunder kraftigt. Under första kvartalet fick banken drygt 600 nya kunder (av totalt 16000) vilket innebär nästan 4 % nya kunder.
- Basintjäningen (intäkter före kursjusteringar och nedskrivningar) minskade med 14 % till 10,5 MDKK. Ledningen fasthåller sin prognos för helåret om en basintjäning i intervallet 40-45 MDKK. Lollands ser ut att kunna infria ledningens prognos.
- Nedskrivningarna minskade med 5 % och om nedskrivningstakten behålls året ut kommer nedskrivningarna att halveras jämfört med helåret 2012. Under 2012 kom de stora nedskrivningarna i Q4 efter ett tillsynsbesök. Även om minskningen jämfört med Q1 2012 var modest så är det mycket positivt att minskningen är kraftig jämfört med Q4 2012.
- K/I-talet beräknat på basintjäningen ökade till 58,7 % (56,1 %) vilket är lägre än motsvarande siffra för de senaste helåren.
- Eget kapital ökade med 1,6 % till 302,6 MDKK (297,8 MDKK) vilket motsvarar 330,7 DKK/aktie.
- Resultat efter skatt minskade med 30 % till 8,1 MDKK (11,6 MDKK).
Om man bara jämför med Q1 2012 så ser det ganska dystert ut, men det som spelar någon roll är att resultatet förbättras väsentligt jämfört med Q4 2012. Om resten av året fortsätter på samma vis som det första kvartalet så får vi se mer än en tredubbling av vinsten för helåret, även om det inte är sannolikt eftersom kursjusteringar var en stor del av resultatet under Q1. Ändock är det så att om inte nedskrivningarna börjar att öka kraftigt så kommer resultatet för 2013 att förbättras kraftigt jämfört med helåret 2012.
Lollands finanser är fortsatt mycket starka. Kapitaltäckningsgraden och kärnprimärkapitalrelationen uppgick båda till 19,3 %.
Värderingen i nuläget (till börskurs 136 DKK vid 915 000 utestående aktier är:
- P/E vid 2012 års vinst (8,2 DKK/aktie): 16,6
- P/E vid rullande tolv månaders vinst (4,4 DKK/aktie): 30,9
- P/E vid normal intjäningsförmåga exkl. värdeförändringar (22,3 DKK/aktie): 6,1
- P/E vid normal intjäningsförmåga inkl. värdeförändringar (36,1 DKK/aktie): 3,4
- P/B: 0,41.
Värderingen ser fortsatt mycket attraktiv ut om man jämför med den normala intjäningsförmågan. Man kan notera att värdeförändringar på Lollands värdepapper utgör en väsentlig del av resultatet. Då värdeförändringarna tenderar att vara positiva över tid (se inlägg om detta på Euroinvestor.dk) skulle jag bedöma Lollands normala intjäningsförmåga som jag baserar investeringsbeslut på någonstans i intervallet 22,3 – 36,1 DKK/aktie. Den stora spridningen beror på att ändringar av värdet på marknadsvärderade tillgångar spelar stor roll för Lollands resultat och en försiktig bedömning bör ligga i den nedre delen av intervallet. Även i den nedre delen av intervallet är säkerhetsmarginalen i värderingen mycket god om man antar att aktien ska handlas till P/E 10 på den normala intjäningsförmågan när den normala lönsamheten återvänder.
Avslutningsvis
Sammantaget har vi fått se två hyfsade rapporter som innehöll små ljusglimtar och jag kommer att fortsätta att trumma på med inlägg om danska banker med jämna mellanrum och när alla banker har släppt sina Q1-rapporter ska jag ta en titt på värderingen av bankerna och några översiktliga trender.
Så länge lägger jag in den stora färgglada tabellen över alla danska börsnoterade banker som ni säkert har sett vid det här laget. Tabellens färgmarkeringar är relativa (med undantag för P/B och P/E) och är ändrade enligt följande:
- Röd: från sämsta värde (till exempel lägst finansiell styrka eller högst värdering) till sämsta kvartil
- Gul: från sämsta kvartil till median
- Ljusgrön: från median till bästa kvartil
- Mörkgrön: från bästa kvartil till bästa värde
Tabellen är sorterad på börsvärde och är uppdaterad 17 maj (förutom kolumnen börsvärde som är från 8 maj):
Allt som hindrar Nordjyske för att få en (ännu) större plats i portföljen är den något höga exponeringen mot jordbruk och fiske. Det är tuffa branscher just nu. Visserligen så är lånetagarna säkert mer långsiktiga och ansvarigstagande än många andra branscher, men marginalerna är så knappa att de blir väldigt känsliga.
AndreasR,
Om det bara är jordbruk och fiske som oroar så finns ju andra prisvärda alternativ bland de danska bankerna som dessutom har låg exponering mot jordbruk; Sydbank om du söker något större medan Nordfyns eller Lollands ser billiga ut bland de mindre.
Hej! Tack för en fin blogg. Appropå nordiska banker, har du någon uppfattning om DNB? Min uppfattning är att den har ett rimligare pris än de svenska storbankerna och borde vara lite mer skyddad mot den befintliga och kommande EU-krisen.
Erik,
Kul att du gillar bloggen! Jag har tyvärr ingen uppfattning om DNB och jag har faktiskt inte ens kastat ett öga åt bolaget.
Alla är vi rädda för olika saker. Den danska bankkrisen har varat i över fem år nu och jag ser det som en stor styrka att visa att det går att undvika förluster och stå starkt även under en lång kris. Om krisen förvärras ytterligare i Danmark eller EU kommer de starka bankerna att klara det också (och de lite större bankerna kan dra nytta av det). Detsamma gäller exempelvis Banco Santander som har drabbats hårt av krisen i Spanien, men har trots det stärkt sina finanser och sin ställning på marknaden.
I Norge och Sverige tror jag att ekonomin – och därmed bankerna – kommer att drabbas hårt när bostadspriserna sjunker. Se exempelvis följande inlägg:
http://flutetankar.blogspot.se/2012/02/norges-bostadsbubbla-och-oljeintakter.html
Danmark hade en bostadsbubbla i paritet med den norska innan den danska sprack kring 2008. Bubblan i Sverige och Norge har fortsatt att växa sedan dess och Norge är faktiskt värre än Sverige. Jag tror inte att det är rimligt att Sverige och Norge undviker den nedgång som resten av Europa har sett, i de länder där bostadspriserna har vuxit lika snabbt (Irland, Danmark, Spanien mfl. eller för all del USA om man ser utanför Europa). Därför undviker jag svenska och norska banker, men jag kommer att ta mig en titt när eller om det blir kris (på riktigt, dvs. att det faktiskt ger avtryck i bostadspriser) här.
Tack för ännu en bra rapport. Så här tänker jag: Båda ser ju mycket bra ut – lilla Lollands allra billigast. Visst de är mkt små, högt K/I och ”kursvinster” var nog högra än normalt Q1. Men tänk: de har kundtillströmning, bostadspriser på Lolland är nu nere på nivåer som 90-talet. På sikt kommer det bli en bro över Fehmarn Bält. P/B < 0.5 med starka finanser är bara helt fel. Jag har köpt lite – men mest Danske eftersom jag tänkt att de kommer återhämta kurs först.
Och för Danmark i helhet – är det inte rimligt att jordbruk kommer bli mer lönsamt på sikt? Efterfrågan kommer öka globalt, inflation?
Gunnar,
Jo jag instämmer! Det märkligaste är att Lollands har samma värdering som de andra småbankerna med betydligt högre K/I-tal och sämre resultat genom krisen.
Jag själv har ju köpt en portfölj av danska banker som jag har skrivit om här: https://www.aktiefokus.se/2013/05/en-portfolj-av-danska-banker/
Det är förmodligen så att de stora bankerna kommer att uppvärderas först – ju större och ju mer bevakade företag, desto effektivare marknad. Jag har satsat på lite av varje, eftersom de mindre bankerna ändå ser mycket billigare ut. Kanske blir de små bankerna uppköpta/fusionerade men då bör det bli till högre priser än i nuläget vilket vi exempelvis fick se nyligen för skräpbanken Sparekassen Faaborg. Ganska stora mängder aktier har bytt ägare i enskilda transaktioner de senaste veckorna i Lollands bank, så något lurt är nog på gång.
När det gäller lantbruk har hälften av alla svenska mjölkbönder lagt ned de senaste tio åren:
http://www.dn.se/ekonomi/antalet-svenska-bonder-minskar-dramatiskt
Importen, bland annat från Danmark, ökar kraftigt och på sikt borde det här kunna vara en bidragande faktor till att lantbruket i Danmark klarar sig.