Danska banker går dåligt och enligt norska E24 kan 2013 bli ett krisår för de danska bankerna. Som följd av detta är också många banker lågt värderade vilket bland annat har fångat mitt intresse, speciellt för de tre bankerna Nordjyske, Nordfyns och Lollands bank (se analys av de tre bankerna här).
En händelse som ger ytterligare vatten på kvarnen för de som är skeptiska mot små danska banker är Tønder banks konkurs under 2012 som är värd att nämna för de som inte känner till den. Tønder bank såg ut att vara en liten och frisk bank (med ungefär 18000 kunder) som visserligen hade problem i efterdyningarna av finanskrisen, precis som alla andra danska banker, men som ändå gick hyfsat bra. Banken hade dock inte besökts av tillsynsmyndigheten Finanstilsynet på fem år, dvs. under hela den akuta fasen av finanskrisen. Vid tillsynsbesök från myndigheten under slutet av 2012 visade det sig att nedskrivningsbehoven av lån var så stora att Tønder banks egna kapital skulle komma att utraderas och som en blixt från klar himmel begärdes banken i konkurs och togs över av Sydbank.
Vid halvårsskiftet mitt under 2012, bara några månader innan konkursen, såg nyckeltalen för Tønder bank ut på följande vis:
- Förlust efter skatt 2008, men vinst 2007 och 2009-2011
- Kapitaltäckningsgrad: 17,3 %
- Primärkapitalrelation: 12,7 %
- Utlåning/eget kapital: 6,8
- Ingen stor utlåningsexponering mot någon enskild kund
- Stora nedskrivningar 2009-2011, mellan 1,7 % – 2,8 % av total utlåning.
Av nyckeltalen att döma såg banken alltså ut att dels ha relativt solida finanser i förhållande till många andra danska banker och dels att ha klarat sig genom finanskrisen hyfsat bra med endast ett förlustår. Tønder bank visade sig dock vara ett luftslott uppblåst av fejkade räkenskaper som av någon anledning gick revisorerna förbi.
I en artikel hos Sveriges radio säger Finanstilsynets chef Ulrik Nødgaard till Danmarks Radio att han tror att Tønder Banks sätt att systematiskt bedöma värdet på sin utlåning för högt är ett undantag i bankvärlden.
Kan det hända igen?
Ja, naturligtvis. Uppblåsta och felaktiga räkenskaper eller annat fiffel har vi sett förr och det kommer vi också att få se igen även om just danska banker lär granskas hårdare i framtiden.
När det gäller de tre bankerna Nordjyske, Nordfyns och Lollands i synnerhet så har alla tre besökts av myndigheten nyligen vilket borde minska risken för obehagliga överraskningar som i fallet Tønder bank. Nordjyske hade tillsynsbesök under början av 2012, Nordfyns under mitten av 2011 och Lollands under slutet av 2012. Det besök som gav störst påverkan av dessa tre var besöket hos Lollands bank som medförde ganska kraftigt ökade nedskrivningar av lån, men inte värre än att banken ändå kunde visa vinst för helåret.
Lärdomen jag tar med mig från historien om Tønder bank är att undvika små banker eller andra små finansbolag om de inte har besökts av en tillsynsmyndighet nyligen, även om finanserna kan se ganska starka ut. Finansbolag verkar med en hög finansiell hävstång vilket innebär att risken blir mycket hög om bedömningar i den ekonomiska redovisningen görs felaktigt. Det är mycket svårt att sätta sig in i bankers finansiella ställning i detalj annat än via nyckeltal som kapitaltäckningsgrad och primärkapitalrelation, som innehåller parametrar som bedöms av bankerna själva vilket allt mer konspiratoriska Andreas Cervenka brukar påpeka.
När det gäller de tre bankerna Nordjyske, Nordfyns och Lollands bedömer jag risken för liknande överraskningar som i fallet Tønder bank som låg eftersom alla tre har fått sitt senaste tillsynsbesök relativt nyligen. Även om nedskrivningsbehoven skulle vara fortsatt stora i ytterligare några år så borde bankerna kunna återhämta sig till normala vinstnivåer inom några år vilket innebär att alla tre bankerna handlas kring P/E 5-6 på denna normala vinstnivå i nuläget vilket är en attraktiv nivå jämfört med en i övrigt dyr börs.
Intressant inlägg som vanligt, tackar!
Jag har dragit samma lärdom som dig. Eftersom jag började köpa i banken, sista veckan i April och inspektionen var under Maj, Juni. Med rapport sista September, var det tydligen mer risk än jag trodde. Det är svårt att gardera sig fullt ut mot ohedliga anställda. Det som hände i Tønder var ju inte någon skillnad i tolkningen av regelverket, utan en medveten mörkläggning av vd. När en tjänsteman dikterar allt som sker i banken att inte ens styrelsen verkar att ha haft någon insyn är det otäckt med starka ledare. Det kanske inte är så dumt med två vd. som i NJB.
Får nog förtydliga att allt jag skriver handlar om Nordjyske Bank.
det är inte lätt att hänga med i bankers redovisning..
Lundaluppen,
Kul att bidra med något intressant! :-)
kalle56,
Instämmer. Om det är så att två VD:ar ger ett ökat skydd från fiffel så kan en extra årslön om 2,5 MDKK vara ett billigt skydd. Som så många gånger förr kan man fråga sig vad revisorer håller på med egentligen?
Man bör nog försöka läsa på så mycket som möjligt om ledningen också, vilket jag har försökt göra och skrivit lite om i de tre bankerna, även om jag inte har en aning om det hade gett något i fallet Tönder bank.
defensiven,
Nej visst är det lite stökigt och speciellt i mindre banker kan nog risken bli väl hög. I större banker (”too big to fail”) är jag inte lika orolig. Jag vet att du undviker finansbolag och det har även jag gjort tidigare men har nu uppenbarligen släppt på den rädslan. Om det slutar väl återstår att se…