De danska bankerna har börjat släppa kvartalsrapporter för första kvartalet 2013 och Nordfyns bank var idag bland de första att rapportera. Det som är av störst intresse att följa bland de danska bankerna är hur nedskrivningarna och intäkterna utvecklar sig.
Situationen efter årsrapporten 2012 för Nordfyns bank var att nedskrivningarna låg kring en historiskt normal nivå medan intäkterna låg historiskt högt, vilket ledde till ett rekordresultat på 89 kr/aktie. Följaktligen värderas aktien kring ett P/E-tal på 6,5 på förra årets vinst efter dagens uppgång efter den hyfsade kvartalsrapporten.
Innan vi tittar närmare på Nordfyns kvartalsrapport kan vi passa på att betrakta hur nedskrivningarna och intäkterna hos de danska bankerna som har rapporterat hittills har utvecklat sig på kort sikt:
- Spar Nord Bank, som är en av Danmarks fem största banker, minskade nedskrivningarna med 30 % jämfört med Q4 2012 men ökade nedskrivningarna med 3 % jämfört med Q1 2012. Bankens intäkter ökade med 19 % jämfört med Q4 2012 och 17 % jämfört med Q1 2012 och banken gjorde sitt bästa resultat på 24 kvartal.
- Ringkjøbing Landbobank, som också är en av Danmarks fem största banker, minskade nedskrivningarna med 36 % jämfört med Q4 2012 och 13 % jämfört med Q1 2012. Intäkterna minskade med 6 % jämfört med Q4 2012 och 1 % jämfört med Q1 2012.
- Nordea minskade nedskrivningarna i Danmark med 4 % jämfört med Q4 2012 eller 23 % jämfört med Q1 2012. Intäkterna ökade med 3 % jämfört med Q4 2012 men minskade med 1 % jämfört med Q1 2012.
- Den lilla krisdrabbade banken Sparekassen Faaborg minskade nedskrivningarna med 70 % jämfört med Q4 2012 och med 66 % jämfört med Q1 2012. Intäkterna ökade med 5 % jämfört med Q4 2012 men minskade med hela 19 % jämfört med Q1 2012. Banken gjorde en enorm förlust 2012 och går fortfarande med förlust under första kvartalet 2013.
Hittills är det alltså lite blandad kompott. Nedskrivningarna ser ut att minska något i allmänhet, eller åtminstone inte öka nämnvärt, både jämfört med sista och första kvartalet 2012. Intäkterna har förändrats ganska olika mellan de olika bankerna, men det låga ränteläget borde i alla fall sätta press på räntenettot.
Hur ser det då ut för pyttebanken Nordfyns bank? Lite blandad kompott även där.
- Nordfyns bank ökade nedskrivningarna med 13 % jämfört med Q4 2012 och med 66 % jämfört med Q1 2012. Intäkterna minskade med 2 % jämfört med Q4 2012 men ökade med 1 % jämfört med Q1 2012.
- Resultatet före skatt i det första kvartalet minskade med 25 % jämfört med året innan som följd av de ökade nedskrivningarna.
- Det egna kapitalet ökade med 1 % jämfört med Q4 2012.
Med andra ord ligger intäkterna fortfarande nästan på rekordnivåer medan nedskrivningarna har ökat kraftigt. Att intäkterna är fortsatt höga är mycket positivt, medan att nedskrivningarna ökar naturligtvis är negativt. I praktiken innebär det att Nordfyns, som har haft lägre nedskrivningar än många andra banker under krisåren, nu närmar sig de andra danska bankernas nedskrivningsnivåer. Banken gör fortfarande näst intill rekordvinst och ledningen uttrycker att man är nöjda med resultatet och fasthåller sin prognos om en basintjäning på 45-55 MDKK för helåret (jämfört med 52 MDKK 2012).
Den finansiella ställningen ser ut som följer:
- Inlåning/utlåning ökade till 142 % (125 % Q1 2012) genom ökad inlåning och oförändrad utlåning. Likviditetsövertäckningen jämfört med det danska lagkravet ökade till 251 % (233 % Q4 2012).
- Kapitaltäckningsgraden ökade till 14,6 % (14,5 % Q4 2012) men detta är inklusive hybridkapital. Kärnprimärkapitalrelationen Q4 2012 var 14,4 % inklusive hybridkapital och 11,5 % exklusive hybridkapital. Enligt mina förslag till kriterier för finansiell styrka för banker betraktas därmed den finansiella ställningen som svag eftersom banken är så liten. Eftersom Nordfyns har hybridkapital som stärker finanserna är situationen inte på något sätt akut, utan banken kan använda sina stora vinster till att stärka kapitalbasen. I november 2014 ska knappt hälften av det lånade hybridkapitalet betalas tillbaks till danska staten medan resten är lånat på obestämd framtid (med riktigt otrevliga räntor kring 10 %).
Sammantaget en ganska hyfsad rapport från Nordfyns bank, som borde värderas till omkring P/E 10 eller högre på förra årets vinst eller på rullande tolv månader precis som nästan alla andra danska banker gör.
Värderingen i nuläget (börskurs 585 DKK) är:
- P/E (2012 års vinst): 6,5
- P/E (rullande tolv månader): 7,1
- P/E (normal intjäningsförmåga exklusive värdeförändringar): 7,8
- P/B: 0,78.
En intressant notering är också att vinsten 2012 och rullande tolv månader är något högre än mitt antagande om normal intjäningsförmåga, vilket till stor del beror på att jag har exkluderat värdeförändringar av marknadsvärderade innehav i mitt antagande. Jag inväntar nu egentligen bara en uppvärdering av P/E-talet till samma nivå som hos andra danska banker, vilket förhoppningsvis kommer om ytterligare någon kvartalsrapport visar att Nordfyns faktiskt tjänar pengar trots att det är en dansk bank.
Har du analyserad de återvinningarna ? Nordfyns rapporterar inte på engelska så jag har exkluderad det det från min analys (och alla andra aktier som inte har rapportering på engelska). Kunde vara intressant om du har någon att säga om de.
Jag har fortfarande inte investerad till danska banker, trotts jag har användt mycket tid att analysera dem – mycket risker i bostadsmarknaden och i ekonomi/skulder i privat sektor, varav till stor del avkastingen från investeringen skulle beror på. Kanske jag måste akkeptera at det är alldeles för svårt för mig när jag har redan tittat dem några månader .
Och jag måste säga at jag tycker inte att öka min DKK valuta risken heller. Jag redan ägar andra danska aktier, så jag måste vara försiktig med det här risken också.
John,
Jag har skrivit om det för Nordjyske, Nordfyns och Lollands bank här: https://www.aktiefokus.se/2013/03/reserveringar-atervinningar-och-konstaterade-kreditforluster-for-tre-danska-banker-nordjyske-lollands-och-nordfyns/
Det som (kanske) är positivt för Nordfyns är att de ännu inte har gjort några större återvinningar av reserverade kreditförluster. Däremot har de även en del konstaterade kreditförluster. Tack och lov rapporterar Nordfyns och Lollands inte på engelska. Det känns som ett onödigt merarbete för så pass små företag med omkring 90 respektive 60 anställda. De små bankerna rapporterar bara reserveringar i kvartalsrapporterna, alltså inte fördelningen reserveringar-kreditförluster-återvinningar.
Någon gång måste nedskrivningarna börja minska och om bankerna dessutom kan göra återvinningar så är det en bonus. I mina antaganden om normal intjäningsförmåga…
https://www.aktiefokus.se/2013/03/nordjyske-bank-lollands-bank-och-nordfyns-bank-andringar-av-vardet-pa-marknadsvarderade-tillgangar/
…har jag inte tagit hänsyn till att bankerna ska göra några återvinningar. Återvinningar blir en bonus.
Vad gäller valutarisken så har bankerna visserligen nästan all sin verksamhet i Danmark, men DKK är vad jag har förstått låst mot Euro och om Euron fortsätter försvagas så stärks konkurrenskraften i Euroområdet vilket borde gynna danska exportföretag jämfört med exempelvis svenska (men missgynna importföretag). En försvagad valuta är alltså inte enbart negativt och omvänt så är en förstärkt valuta inte heller bara positivt. Tack och lov slår valutaändringar inte bara åt det ena hållet.
Åtminstone Nordjyske och Lollands tycker jag fortfarande ser billiga ut, men Nordfyns börjar närma sig en rimlig värdering även om det är en bit kvar!
Rapporten var stark, Något högre nedskrivningar än vad jag räknade med. Värderingen är högre nu men jag tycker den är fortsatt billig med tanken på kvalitén. De kommer kunna dela ut bra med pengar kommande år och jag ser VPA på +100 när utlåningen tar fart och nedskrivningarna minskar.
Lollands är den bank som inte rört sig norrut. Där tror jag det kan släppa ordentligt om deras Q1 visar att kreditförlusterna börjar gå nedåt. Även Nordjyske har inte hängt med riktigt i uppgången.
Det har hittills var mycket lyckade investeringar och de rapporter som nu kommit tycker jag förstärker min bild av att vi har sett det värsta och att det så sakta börjar ljusna, om än i en mycket långsam takt.
ägamintid,
Lite högre nedskrivningar, ja, och speciellt om man sätter det i relation till de andra bankerna som har rapporterat hittills. Dock är Nordfyns så väldigt liten vilket borde innebära att det kan svänga lite mer från kvartal till kvartal och oavsett så ska man förstås inte lägga för stora växlar på ett enstaka kvartal.
Lollands rapport ska bli riktigt intressant. Nedskrivningarna kommer garanterat att minska jämfört med det katastrofala fjärde kvartalet 2012 men det ska bli intressant att se hur det ser ut jämfört med Q1 2012. Intäkterna blir också extremt intressanta att följa. Om de hålls hyfsat höga så ser värderingen extremt skev ut i Lollands och då är det möjligt att jag ökar.