Kinneviks årsbokslut 2012 släpptes den 15 februari och kommenteras till slut på Aktiefokus. Hur har Kinneviks omvandling mot IT och jordbruk gått under 2012? Förvaltar nuvarande generation Stenbeck arvet väl? Alla jämförelsesiffror i inlägget avser 2011 och vi går igenom de stora innehaven ett och ett.
Millicom
Millicom (bokslutskommuniké) är Kinneviks största innehav sett till vinst och lämnade en ganska sur rapport för helåret 2012. Omsättningen ökade visserligen med 6 %, men rörelseresultatet minskade med 12 % och resultatet efter skatt minskade med hela 55 % eftersom bolaget betalade skatt 2012 till skillnad från 2011. Den ordinarie utdelningen ökas med 10 % till 2,64 USD per aktie. I slutet av både 2012 och 2011 lämnades dessutom en extrautdelning på 3 USD per aktie och det återstår att se om så blir fallet även under 2013.
Se Aktieingenjörens analys av Millicom där bolaget mer eller mindre höjs till skyarna. Även jag instämmer i att Millcom är Kinneviks guldhöna även om bolaget är lite av en udda fågel bland teleoperatörerna med sin inriktning mot tillväxtländer.
Tele 2
Tele 2 (bokslutskommuniké), Kinneviks näst största innehav sett till vinst, gjorde marknaden besviken på grund av långsammare kundtillväxt än förväntat. Omsättningen ökade 7 %, rörelseresultatet minskade 20 % och resultatet efter skatt minskade med 31 % till 7,3 kr/aktie. Utdelningen höjs med 9 % till 7,1 kr/aktie.
Om man ska säga något positivt om Tele 2:s rapport så är det att det fria kassaflödet är starkt och större än det redovisade resultatet efter skatt. I övrigt går det mesta åt motsatt håll. Resultatet försämras samtidigt som skuldsättningen ökar, liksom den genomsnittliga räntan på räntebärande skulder som ökade till 6,7 % från 6,2 %.
Vid tidpunkten för rapporten rådde stor osäkerhet kring Tele 2:s framtid i Ryssland, där bolaget saknade en 4G-licens. Aktieingejörens analys av svenska telekombolag, där Tele 2 mer eller mindre sågas, är rekommenderad läsning. För ett tag sedan blev det klart att Tele 2 säljer sin ryska verksamhet. Ryssland stod 2012 för ungefär 60 % av Tele 2:s rörelseresultat och motsvarande siffra för 2011 var 50 % vilket innebär att det inte blir mycket kvar av Tele 2. Försäljningen inbringar ungefär 3,8 miljarder SEK till Kinnevik vilket enligt bolagets pressmeddelande ska satsas på ”telekom, online och media samt tillväxtmarknader”.
Detta innebär en ganska stor framtida förändring bland Kinneviks innehavs rörelseresultat vilket framgår av figuren under sammanfattningen längre ned i inlägget. Kinneviks guldhöna nummer två blir nu nackad istället för att guldäggen tas tillvara.
CDON
CDON (bokslutskommuniké) hade vinstvarnat en dryg vecka innan bokslutet. Omsättningen ökade med 31 % men rörelseresultatet försämrades kraftigt till -174 MSEK från 129 MSEK, delvis på grund av engångsposter. Resultatet efter skatt uppgick till -2,25 kr/aktie (1,26 kr/aktie). Bolaget beskriver åtgärder inför framtiden och som Kinnevikägare så är det bara att hoppas att dessa åtgärder ger effekt. Utvecklingen i CDON ser inte ljus ut även om bolaget hävdar att rörelseresultatet är stabilt i två av bolagets innehav; CDON.com och Gymgrossisten.
För ett par år sedan skrev Stockman ett läsvärt inlägg om CDON då bolaget knoppades av från MTG. CDON är i princip ett logistiknätverk kopplat till ett antal hemsidor och jag ställer mig lite frågande inför vilka konkurrensfördelar bolaget har utöver att försöka dra nytta av stordriftsfördelar inom inköp och logistik. CDON har en del kvar att bevisa efter årets svaga resultat.
BillerudKorsnäs
Billerud och Korsnäs gick samman till BillerudKorsnäs i november 2012. Korsnäs har länge varit en kassako för Kinnevik och tanken är att sammangåendet ska skapa synergieffekter. Bokslutskommunikén säger oss följande.
Omsättningen för Billerudkorsnäskoncernen ökade med 12 % men rörelseresultatet minskade med 50 %. Gamla Korsnäs rörelseresultat ökade med 1 % vilket innebär att minskningen beror på gamla Billerud samt en del förvärvskostnader och nedskrivningar till följd av förvärvet. På grund av skatteeffekter minskade resultatet efter skatt endast med 1 %. Resultatet efter skatt blev 5,12 kr/aktie och styrelsen föreslår en utdelning på 2,00 kr/aktie.
Vid sammangåendet erhöll Kinnevik 8,5 Mdr i likvida medel utöver 25 % i den nya koncernen, vilket innebär att Kinnevik minskar sin exponering mot skogsindustri. Det är uppenbart att Billerud inte har samma kvalitéer som Korsnäs och Kinnevikägaren får hoppas att Kinnevik förvaltar de 8,5 miljarderna väl.
Transcom
Transcom släppte sitt årsbokslut den 14/2 och uppvisar ökad omsättning och lägre förlust än året innan. Transcom är inget av Kinneviks finare innehav.
MTG
MTG (bokslutskommuniké) redovisar ett 12 % lägre jämförbart rörelseresultat (justerat för engångsposter) än året innan men ett högre ej jämförbart rörelseresultat. MTG är ett av Kinnevikbolagen som verkar gå riktigt bra även om förra året belastades tungt av engångsposter så att bolaget gjorde förlust. Utdelningen ökas med 11 % till 10 kr/aktie.
Black Earth Farming
Black Earth Farming (BEF) har brutet räkenskapsår och släppte sitt årsbokslut lite senare än Kinnevik, nämligenden 28/2. BEF slukar pengar från sina ägare, dvs. bland andra Kinnevik, men det finns faktiskt några ljuspunkter. Bolaget gjorde en rörelsevinst i tredje och fjärde kvartalet och vände därmed till vinst för helåret. Vinsten efter skatt blev 7 MUSD jämfört med en förlust året innan på 44 MUSD.
Bolaget har också teckat ett treårsavtal med PepsiCo om leverans av solrosor, sockerbetor och potatis (se exempelvis placera.nu). Avtalet innebar att stora investeringar i maskiner och mark krävdes och som följd av detta har en nyemission genomförts vilket än så länge har inneburit ännu mer pengar ut ur Kinnevik. Om allt går vägen så kommer PepsiCo enligt uppgift att bidra med 30 % av BEF:s omsättning 2015.
Med andra ord börjar det ljusna för BEF efter många riktigt usla år, men hittills har investeringen i jordbruk varit usel för Kinnevik med en årlig avkastning på minus 20 % de senaste fem åren.
Onlineföretagen
Onlineföretagen med Rocket Internet och Zalando i spetsen ökade intäktsmässigt med 172 % till 4,7 Mdr 2012 från 1,7 Mdr 2011 men rörelseresultatet minskade till -1,3 Mdr från -0,4 Mdr. Kinnevik själva menar att de stora negativa resultaten beror på uppstartskostnader. Själv är jag lite skeptisk till onlinesatsningarna innan de visar resultat.
Sammanfattning
Kinneviks innehav redovisar svaga resultat under 2012, vilket förstås inte är positivt. Jag själv har blivit betydligt mer negativt inställd till Kinnevik och instämmer i signaturen ”Mattias” kommentar till Spartacus inlägg om försäljningen av Tele 2:s Rysslands-delar:
Jag skulle inte känna mig helt trygg med att äga Kinnevik långsiktigt. De investeringar Jan S gjorde har nu lett till en mogen portfölj som gradvis flyttas över i nya bolag. Man försöker alltså göra om Jans trick. Skulle man lyckas med det två generationer efter varandra vore det helt otroligt. Jag tror Jans geni och entreprenörskap var one of a kind och de nya investeringarna inte kommer att ge samma framgångar som i förra generationen.
Det var MYCKET mer innovativt vad Jan gjorde när han investerade i nya branscher innan de ens fanns. Onlineinvesteringarna är inte alls lika innovativa och nytänkande. Det hindrar inte att de kan visa sig ge bra avkastning – men jag tillåter mig tvivla. Jag tror Kinnevik kan vara på väg att gå in i ”fördärva-fasen”.
Jan skickade upp den första tv-satelliten i rymden och revolutionerade telefonimarknaden samtidigt som Korsnäs fanns som kassako i bakgrunden. Cristina avvecklar de stabila kassakorna för att istället satsa på onlineförsäljning av skor och jordbruk i Ryssland och jag är inte övertygad.
Resultatutvecklingen sedan 2008 för Kinneviks stora innehav ser ut på följande vis för att illustrera utvecklingen.
Om man ser till de innehav som genererar pengar så går utvecklingen åt fel håll på kort sikt och för Tele 2 har alltså verksamheten som står för drygt hälften av EBIT nu sålts. En större tyngd vilar nu på Millcoms axlar.
Kinnevik redovisar utöver försämrade resultat bland innehaven också kraftigt ökade kostnader hänförliga till försäljning och administration.
Vad gäller Kinneviks värdering så använder jag följande metod för att värdera ett investmentbolag. Min värdering av substansen utgår från summan av innehavens intjäningsförmåga:
- Summan av innehavens intjäningsförmåga (vinst efter skatt)
- Minus inre kostnader i investmentbolaget (förvaltningskostnader m.m.)
- Minus netto av ränteintäkter och ränteutgifter (tar hänsyn till eventuell skuldsättning hos moderbolaget)
Summan blir den intjäningsförmåga som motsvarar den man skulle kunna köpa genom att kopiera investmentbolagets portfölj. Resultatet 2007-2012 visas i nedanstående tabell där det framgår att 2012 innebär en kraftig försämring. Siffror i MSEK.
Med 277,5 miljoner utestående aktier blev resultatet 4,0 kr/aktie under 2012 medan 3-årsmedel är 13,8 kr/aktie och 5-årsmedel 11,8 kr/aktie. Vid börskurs 165 kr är P/E-talet 41 på 2012 års vinst, 12 på 3-årsmedelvärdet och 14 på 5-årsmedelvärdet.
I analysen menade jag att ett P/E-tal på upp till 13 kan vara motiverat, men på grund av att jag numer är mer skeptiskt mot Kinnevik än tidigare (även om jag är lite sugen på vissa av deras innehav om jag får dem rabatterat, främst Millicom) så vill jag ha betydligt mer säkerhetsmarginal än så för att bli intresserad.
Jag ligger just nu -10 % i Millicom så jag lyckades inte riktigt med tajmingen. Men jag håller med om både Millicom och Kinnevik. Just nu känns det skönt att kunna ställa Kinnevik åt sidan på bevakningslistan.
Det här var förövrigt en intressant artikel på temat Kinnevik:
http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3676605.ece
Aktieingenjören,
Tajming är svårt och inget jag själv förväntar mig klara av, så det är bara att vänta om du tror på bolaget långsiktigt! Om värderingen av Millicom fortsätter att sjunka så blir jag mer och mer intresserad av att köpa bolaget som enskilt innehav. Själv äger jag France Telecom bland telekombolagen. Inte samma kvalitéer som Millcom och en mycket sämre finansiell ställning, men utöver svajiga Frankrike så är det också mycket tillväxtmarknader som jag tycker är intressanta inom telekom.
Intressant artikel! Det var en nackdel med att ingå i en viss ägarstruktur som jag inte har stött på eller tänkt på tidigare! Kinnevik kanske förlorar lite pengar på det, men de får väl fylla ut med mer annonser från Tele 2 istället för att försöka jaga kunder på hemmamarknaden.
Tack för puffen förresten och det har även kommit ytterligare en lite lustig artikel med tanke på sammanhanget:
.http://www.di.se/finansiell-information/telegram/?NewsId=3db42eb0-222c-4be6-bc4a-d3ec40c48454
”Valet mellan de tre bolagen är enkelt. Det bolag som just nu
är mest spännande, uppvisar högst tillväxt och högst marginaler
är Millicom”, skriver tidningen.
Jag såg den artikeln idag och går faktiskt och funderar på Millicom som ju börjar se billig ut samtidigt som bolaget, som du har skrivit om, har goda kvalitéer. Det jag funderar lite över är varför de har betalt så lite skatt de senaste åren och om det är hållbart. Följaktligen måste jag räkna lite och komma fram till en ”normal intjäningsförmåga” och det kanske jag ska ägna någon kväll åt i närtid.
Det ska bli intressant att se vad som står i Q1:an inom kort. Förhoppingsvis står det något halvbra som marknaden surnar till över så man kan plocka upp aktien för under en femhundring.