Med den senaste tidens uppmärksamhet kring kärnkraften då ett gäng pajasar lekte kurragömma kring Ringhals och Forsmark så kände jag suget efter den gamla fina kärnkraften. Vad är då bättre än att göra en återblick till de tre kanadensiska uranbolagen Denison Mines, Uranium One och Paladin Energy? Dessa bolag har jag skrivit om tidigare, av en händelse bara en vecka innan kärnkraftshaverierna i Fukushima.
Denna gång tar vi bolagen ett och ett och avslutar med en jämförelse. Först är det på sin plats att gå igenom lite termer som är aktuella för gruvbolag. Det är repetition från det förra inlägget, så hoppa över det om du redan är hemma på terminologin.
Ett gruvbolags fyndigheter delas in i resurser och reserver. Enligt exempelvis Baurens, Valuation of Metal and Mining Companies definieras resurser på följande vis (se även artikel hos Aktiespararna):
Mineral Resource is a concentration or occurrence of material of intrinsic economic interest in or on the Earth’s crust in such form and quantity that there are reasonable prospects for eventual economic extraction.
Reserver definieras enligt:
Mineral Reserve is the economically mineable part of a Measured or Indicated Mineral Resource demonstrated by at least a preliminary feasibility study.
Ett gruvbolags reserver delas vidare in i tre kategorier enligt följande: Measured, indicated och inferred, vilket kan översättas till bevisade, sannolika och möjliga reserver på svenska. För att en reserv ska få kallas för bevisad, sannolik respektive möjlig så måste sannolikheten vara större än 90 %, 50 % respektive 10 % att det lönsamt går att utvinna reserven till rådande världsmarknadspris och aktuella kostnader för produktion. Mot bakgrund av detta så har en bedömning av reserver i denna analys viktats med respektive sannolikhet. Exempel: ett bolag har 10 Mlbs i möjliga reserver. Detta innebär att bedömningen av reserverna blir 10 Mlbs * 10 % = 1 Mlbs.
Reserver för uran mäts normalt i miljoner pund triuranoktaoxid (Mlbs U3O8). Ett pund motsvarar ungefär 0,45 kilogram.
Nu över till bolagen.
Denison Mines
Denison Mines har sämst information av de tre bolagen men såvitt jag kan förstå så har bolaget en gruva som för tillfället är stängd i väntan på bättre tider och en gruva i samdrift med ett annat bolag. Bolagets befintliga gruvor finns i Kanada och USA och kommande gruvor i Kanada, Mongoliet och Zambia.
Denison Mines reserver visas i tabellen nedan.
Med ett börsvärde på 523 miljoner dollar (börskurs 1,36 CAD) så innebär det ett pris för reserver på 14 USD/lbs U3O8.
Resultaträkningen för Denison Mines redovisas i figuren nedan.
Resultaträkningen ser inte bra ut. Omsättningen har inte stigit och heller inte gruvresultatet (intäkter minus kostnader för gruvbrytning), som dessutom har svårt att ta sig över nollan.
Denison Mines kassaflöden visas i figuren nedan.
Denison Mines har haft ett mycket starkt kassaflöde från finansieringsverksamheten (nyemissioner). Den löpande verksamheten genererar inga pengar (=negativt kassaflöde) samtidigt som bolaget investerar kraftigt. Denison Mines har långt kvar till att bli ett bolag som står på egna ben genom ett eget kassaflöde.
Antalet aktier har fördubblats från 190 miljoner 2008 till 380 miljoner 2011.
Diverse nyckeltal baserade på balansräkningen visas i tabellen nedan.
Räntetäckningsgraden är inte relevant eftersom bolaget inte går med vinst. Bolaget är i princip skuldfritt (inga räntebärande skulder) vilket ses på den mycket höga soliditeten. Den behövs dock eftersom bolaget inte tjänar pengar och det kommer trots den höga soliditeten att krävas nyemissioner och/eller lån för att nå lönsamhet. Balanslikviditeten och kvoten rörelsekapital/långfristiga skulder är också starka, men inte länge till då det försvinner pengar ur bolaget.
Uranium One
Uranium One har befintliga gruvor främst i Kazakstan, men har även en gruva i USA och en i Australien. Sex gruvor är i drift i Kazakstan, en i USA och en i Australien. Bolaget har dessutom avtal om att driva en gruva i Tanzania ägd av bolagets majoritetsägare ARMZ som man har option på att köpa för ungefär en miljard dollar fram till juni 2013.
Uranium Ones reserver visas i tabellen nedan.
Vid ett börsvärde på 2,09 miljarder dollar (börskurs 2,18 CAD) så värderas Uranium Ones reserver till ungefär 25 USD/lbs U3O8.
Resultaträkningen för Uranium One redovisas i figuren nedan.
Uranium One har gjort stora förluster, men har lyckats visa vinst 2011. Gruvresultatet (intäkter minus kostnader för gruvbrytning) har varit positivt samtliga år under perioden.
Uranium Ones kassaflöden visas i figuren nedan.
Uranium One har haft ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten sedan 2007 men investeringarna har varit stora. Under 2011 var dock kassaflödet från den löpande verksamheten tillräckligt stort för att täcka de stora investeringarna. Under hela perioden 2006-2011 har kassaflödet från investeringsverksamheten (i princip nyemissioner) varit fyra gånger så stort som kassaflödet från den löpande verksamheten. Ser man till kassaflödet så tyder det på att Uranium One håller på att bli ett moget bolag som kan täcka sina investeringar med det egna kassaflödet från den löpande verksamheten.
Antalet aktier har ökat från drygt 200 miljoner 2006 till drygt 1000 miljoner 2011.
Diverse nyckeltal baserade på balansräkningen visas i tabellen nedan.
Räntetäckningsgraden är inte relevant förutom möjligen för 2011 eftersom bolaget inte har gått med vinst. Soliditeten och balanslikviditeten är relativt hög tack vare att bolaget har en stadig ström av nytt kapital som flödar in i bolaget, vilket kassaflödesanalysen visade. Rörelsekapitalet räcker inte riktigt till för att täcka de långfristiga skulderna även om läget nu ser bättre ut än på många år.
Paladin Energy
Paladin har två gruvor i drift; en i Namibia och en i Malawi. Planerade gruvor finns huvudsakligen i Australien, men också i Kanada och Niger.
Paladins uranreserver visas i tabellen nedan.
Med ett börsvärde på 1,04 miljarder dollar (börskurs 1,24 CAD) så innebär det ett pris för reserver på ungefär 5 USD/lbs U3O8.
Resultaträkningen för Paladin Energy redovisas i figuren nedan (bolaget har brutet räkenskapsår vilket innebär att 2012 syftar på räkenskapsåret som slutade 30 juni 2012).
Paladin har ännu inte gått med vinst. Gruvresultatet (intäkter minus kostnader för gruvbrytning) har varit positivt samtliga år sedan 2008 men rörelseresultat och resultat före/efter skatt har minskat sedan 2010 vilket dels beror på det sämre gruvresultatet och dels beror på nedskrivningar 2012.
Denison Mines kassaflöden visas i figuren nedan.
Paladin har lyft stora mängder pengar från investeringsverksamheten! Kassaflödet från den löpande verksamheten har ännu inte varit positivt. Investeringarna har varit ungefär 150 MUSD årligen i snitt. Kassaflödet från den löpande verksamheten har stadigt försämrats sedan 2008-2009. Sammantaget så tyder kassaflödesanalysen på att bolaget har en bit kvar till att stå på egna ben och det är nog så att fler nyemissioner kommer att krävas.
Antalet aktier har ökat från ca 600 miljoner 2007 till ca 850 miljoner 2011.
Diverse nyckeltal baserade på balansräkningen visas i tabellen nedan.
Räntetäckningsgraden är inte relevant eftersom Paladin gör förlust. Eftersom bolaget går back så säger inte soliditeten så mycket, men det finns några tecken som tyder på att bolagets finanser kräver ytterligare tillskott av kapital. Dels är balanslikviditeten ganska låg både i absoluta tal och jämfört med tidigare och dels är de långfristiga skulderna långt större än rörelsekapitalet. Bilden som kassaflödesanalysen visade stärks av balansräkningen.
Jämförelse och värdering
Tabellen nedan visar gruvmarginalen för de tre bolagen.
Uranium One har överlägset högst gruvmarginal med Paladin Energy som god tvåa. Paladin har dock haft problem 2010 och 2011. Denison Mines har usel marginal på det lilla de producerar.
Tabellen nedan visar den årliga produktionen för de tre bolagen.
Denison har inte lyckats öka sin produktion sedan 2009 (data saknas för 2007-2008 på deras hemsida). Både Paladin och Uranium One har mångdubblat sin produktion, men det är Uranium One som har kommit längst och nått upp över 10 miljoner pund U3O8 under 2011.
Till börskurserna 1,36 CAD för Denison, 2,18 CAD för Uranium One och 1,24 CAD för Paladin så värderas bolagens reserver enligt följande: Denison 14 USD/lbs, Uranium One 25 USD/lbs och Paladin 5 USD/lbs. Paladin har alltså klart billigast reserver samtidigt som bolaget är mer moget än Denison vilket gör att Denison redan här går bort som alternativ vid gällande börskurs. Här ser man att Uranium One, som faktiskt gick med vinst 2011, också värderas som ett mer moget bolag då priset för reserverna är betydligt högre. Här kan man också ana vilken potential som finns för uppvärdering av Paladin om bolaget skulle klara sig på det egna kassaflödet istället för att späda ut de befintliga aktieägarna genom nyemissioner.
Ser man till P/B-talet (pris för eget kapital) så värderas Denison och Uranium One till P/B 1,2, medan Paladin värderas under eget kapital, till P/B 0,9.
P/E är bara relevant för Uranium One, som värderas till ett P/E på 28.
Sammanfattning
Oavsett vilket av de tre bolagen som man investerar i innebär en hög risk! Risken är högst i Denison Mines som är ett riktigt omoget bolag som har långt till att klara sig med egna kassaflöden. Paladin Energy är på god väg, men har en bit kvar och har haft några tunga år med ökande förluster. Paladins reserver värderas lågt, endast ca 5 dollar per pund. Uranium One har nått längst med en stor produktion som gör att bolaget visar vinst och positiva kassaflöden 2011. Det syns också i bolagets värdering på 25 dollar per pund i uranreserver och ett P/E-tal på 28.
Denison Mines förstår jag mig inte alls på och håller mig borta från alla dagar i veckan. Paladin Energy har hög risk men också hög potential då värderingen av reserverna inte är utmanande. Uranium One har lägst risk då bolaget gör vinst och har positiva kassaflöden efter investeringar (=positivt fritt kassaflöde) men också lägst potential sett till värderingen av reserverna. Håll ögonen öppna efter sjunkande börskurs i Uranium One eller resultatförbättringar hos Paladin.
Uran ett tag sedan jag tittade på då jag gärna läser t ex http://www.321energy.com/ och liknande siter men då jag för stunden fick ta mina överstarka glojärn på mig för att läsa mina egna svar kan jag inte tillföra din analys någotting mer än att jag snarast måste gå till en optiker då jag har svårt läsa vad jhag postar? :( Ködre bilmacken och köpte de som var närmast fast de var fel då de skulle varit svagare ;))
Tack för du svarade på min Caterpillar enda gången jag tar siffror från balance sheat är för få fram räntability där jag valt formeln Resultat= Ebit/(Total asset – Current Liabilities)
Jag upplever det är en smaksak hur man beräknar det men valde den varienbten för räntabilitet för egen del.
Jag är självklart vidöppen för förslag men kan bara lära mig vart efter.
Har turen Caterpillar ingår i utbudet aktier hos min FX-leverantör så troligtvis blir första testen rent TA och en möjligt köp $94 or better with close stop .
Jag är drucken *sorry* lägger ner för tillfället ochb hoppas det blivit någelunda rätt.
Gör gärna en av dina analyser på Cat, när jag ser hype-US ptja???
Bolaget säkert ok vad vet vi?
MVH
Rune da amatur
Läser allt oftare om Uran kanske för att du uppmärksammade mig på det hur som helst låter det allt mer intressant.
http://aheadoftheherd.com/Newsletter/2012/Uranium-Could-be-Best-Investment.htm
Hej Rune. Vi får se om jag tar en titt på Caterpillar någon gång. Det finns ett par bolag före i listan i alla fall :-) Angående uran så är det lite intressant, men problemet med alla råvarubolag är att värderingen beror så kraftigt på priset på råvaran och var uranpriset är på väg tycker jag är oerhört svårt att veta även om ”kärnvapenuran till kärnkraftsuran”-programmet upphör snart. Det möts av en kraftig ökning av uranproduktionen, inte minst från de bolag som jag har skrivit om. Paladin, Uranium One och Cameco står för en riktigt stor andel av totala produktionen och alla ökar produktionen kraftigt.
Tänkte läsa lite uran artiklar under helgen som kommer den mesta tiden denne veckan har gått åt stirra på valutagrafer.
En jag sparat till helgen: http://oilprice.com/Finance/investing-and-trading-reports/Invest-in-Uranium-Stocks-and-Watch-Prices-Soar-An-Interview-with-Jeb-Handwerger.html
Inte superviktigt med Cat även om det hade varit kul jämföra.Tror det snart dyker upp analyser eftersom de nyligen hade en rapport och bortsett från ett eventuellt presidentrally behöver man nog inte hasta in i aktien om man tänkt vara långsiktig.
5 Nov(tror jag) kommer CPFL med rapport.
Inte så enkelt som jag föreställde mig då jag hoppats finna något alternativ liknande t ex gdx/gdxj inom guld känner ni till något är det av intresse.
Två etf:er som ser någelunda ut även om de inte gjorde mig lyrisk hade Market vectors http://www.vaneck.com/funds/NLR.aspx som gav intryck vara hyfsat koncentrerad på uran?
Powrshares var en annan, deras portfölj innehöll ca 17% mer ”direkt” uran sedan mycket energi och utilities http://www.invescopowershares.com/products/holdings.aspx?ticker=PKN
Global X Uranium (URA) får jag leta upp senare när bokstäver och siffror slutat dansa på min näthinna ;)
Ja där ser man vådan av att ha för många bollar i luften NLR http://tmx.quotemedia.com/quote.php?qm_symbol=NLR:US som jag hade ett gått öga verkar ha lämnat kajen för tillfället?
Jag läste intressant tweet i morse där skribenten påståd att just nu i S&P500 ligger placerarna(eller om det var de initierade) 200köp optioner för var 100 sälj vilket endast inträffat 14 gånger de senaste 5 åren och endast betytt uppgång i 4 fall så här långt. Låter logiskt de större placerarna vill ta hem vinster vid en topp och gissningsvis hedgar med köp optioner föreställer jag mig? Som sagt steg börsen 4 av 14 så helt uteslutet det drar förbi vad som kan te sig som en topp är inte uteslutet.
Den som lever får se? :-) Uranaktierna ser ut att ha bottnat och studsat upp rejält på sistone men jag vågar mig inte på någon investering i gruvbolagen då det är lite väl mycket chansning över det hela. Jag ska ta mig en titt på Cameco så småningom som har ett kassaflöde (plus befintliga gruvor i drift) som täcker upp investeringar i nya gruvor, vilket är en styrka om priserna håller sig låga en längre tid.
Hej Kenny, jag såg etiketten Uranium one och klickade. Detta inlägget är ju från 2012, men vad tror du om Uran nu och framöver? Och Cameco då som stor lågprisproducent i branschen?
Jag har uppfattat indikationer på att Uran-priset kan vara på väg upp. DÅ saker som att Japan ska starta upp kärnkraftverk igen och att avtalet mellan USA och Ryssland om att använda gamla kärnvapens uran till elproduktion löpt ut i år tror jag.
Vad tror du om Uran framöver? Och Cameco som sektorval?
Hej hankman och kul att någon hittar lite gamla inlägg :-)
Att kärnvapenuranet håller på att ta slut, att japan kommer att (måste) starta sina reaktorer snart, samtidigt som kärnkraften är på framfart i världen borde vara välkänt för marknaden. Därför är det konstigt att uranpriset är så lågt! Missar man något eller är uran bara impopulärt?
Cameco är ju det säkra valet men senast jag sneglade, i höstas, såg det inte superbilligt ut har jag för mig. Det jag skulle fundera på är Camecos gamla kärnkraftverk. Hur länge håller de och vad kostar det att ersätts dem (ökade avskrivningar)? Annars är ju Cameco riktigt stabilt också vid nuvarande uranpris!
Uranbolagen ger förstås lite mer hävstång på uranpriset men till större risk.
Jag ska nog göra återbesök hos bolagen inkl Cameco :-)