Mellan 2015 och 2017 kommer koncessioner (tillstånd) för 22 GW kraftproduktion att upphöra i Brasilien, vilket motsvarar en femtedel av landets kraftproduktion. Ungefär 15 GW av dessa tillhör Eletrobras vilket motsvarar ungefär 35 % av Eletrobras totala installerade effekt på 42 GW. Detta inlägg går igenom det brasilianska systemet med koncessioner för kraftproduktion och hur det kan tänkas påverka Eletrobras.
Koncessioner för kraftproduktion i Brasilien
En publikation som finns på den brasilianska energimyndigheten ANEEL:s hemsida går igenom hur systemet med koncessioner för kraftproduktion i Brasilien fungerar. Kortfattat fungerar det så här:
- Ett kraftbolag får koncession (tillstånd) att bedriva kraftproduktion i ett kraftverk under 20 år. I samband med att koncession ges så regleras också elpriset för en minsta volym såld el.
- Kraftbolaget kan få förnyad koncession en gång i ytterligare 20 år.
- Tidigare (innan 2004) har förnyandet gått i princip automatiskt, men det gör det inte längre.
- När koncessionen går ut så kommer tillgångarna att tas över av staten för att därefter säljas på auktion till högstbjudande.
Brasilien har de tredje högsta elpriserna i världen (efter Italien och Slovakien) på grund av höga skatter och det pågår diskussioner om att sänka skatterna för att ge lägre elpriser åt den brasilianska befolkningen och åt industrin. En av skatterna heter RGR (Global Reversion Reserve på engelska) och syftar till att dels ge ersättning till kraftbolag för olika sociala projekt men också till att ge ersättning till kraftbolagen i de fall tillgångar tas över av staten efter koncessionen har gått ut.
When the establishment of the tariff takes cost into account, considering that at the end of the concession period some assets could are not depreciated, a fund called Global Reversion Reserve (RGR) was created to promote complementary payments in the case that the decision is to not extend a concession. So far there has been no case of reversal of generation assets for the government in Brazil, and therefore RGR has never been used to do these payments.
Det diskuteras också om inte det kraftbolag som vinner auktionen ska kunna stå för kostnaderna till kraftbolaget som blir av med sina tillgångar istället för att det sker via RGR. Ännu har inget bolag blivit av med tillgångar genom att en koncessionsperiod har tagit slut, så det återstår att se hur utfallet faktiskt blir och vilket system som kommer att tillämpas.
Ett antal problem med att förlänga koncessioner, respektive att inte förlänga koncessioner, tas också upp i publikationen, där det mest uppenbara är att om koncessioner inte förnyas så kommer kraftbolagen inte att investera i och underhålla sina tillgångar, speciellt mot slutet av koncessionsperioden. Detta kan jämföras med hur den svenska kärnkraften sköttes sedan beskedet kom om stängning senast 2010. Underhåll och investeringar drogs ned till ett minimum under 1990-talet vilket sedan var en av orsakerna till de stora problemen med den svenska kärnkraften under slutet av 00-talet.
Skattesänkningar på el på gång
I slutet av maj sade den brasilianska energimyndighetens generaldirektör Nelson Hubner att det finns planer på att minska skatterna på el i Brasilien. Dessutom nämns att det finns planer på att ändra reglerna för förnyande av koncessioner för kraftproduktion, samt slopande av RGR-skatten i samband med detta. Hubner säger att huvudsyftet med RGR-skatten är kompensation och att skatten har tjänat ut sitt syfte om man istället tillåter förnyade av koncessioner.
Dessutom verkar det finnas rent protektionistiska skäl:
The government of President Dilma Rousseff, which has sought to limit foreign control of energy assets and natural resources, has hinted it favors renewal over new auctions. According to news reports, it has also moved to discourage foreign companies from buying stakes in distributors that are up for sale.
Som motprestation för att få förnya koncessionerna så kommer regeringen att förvänta sig lägre elpriser, vilket i sådana fall slår på lönsamheten för kraftbolagen i Brasilien. Elpriserna i Brasilien är delvis reglerade och sätts för en viss volym när koncession ges (allt över denna volym säljs till marknadspris) och risken är stor att de reglerade elpriserna blir låga om koncessionerna förnyas.
Hittills så har ungefär 30 miljarder reais samlats upp i potten för RGR. Av dessa har Eletrobras nyttjat ungefär 9 miljarder reais Q2 2012 i olika projekt. Denna finansiering tas upp som ett lån i Eletrobras balansräkning och har en ränta på ungefär 5 %, vilket är betydligt lägre än både brasilianska banklån och den brasilianska styrräntan som har sänkts upprepade gånger från 12,5 % till 7,5 %.
Eventuell ersättning från kraftproduktion som tas över av staten tas inte upp i balansräkningen, utan tanken är att icke avskrivna tillgångar ska ersättas av pengar från RGR om så kommer att ske efter 2015.
Eletrobras skriver av sina vattenkraftverk på 40 år medan koncessionerna är på 20+20 år vilket innebär att den ursprungliga investeringen är avskriven när koncessionen går ut. Underhållsinvesteringar och annat kommer dock gå förlorade och det är dessa som RGR ska täcka upp för.
Kraftbolaget CESP som har verksamhet i São Paulo förväntar sig beslut i slutet av året, annars så kommer bolaget helt enkelt sluta att investera. Med andra ord så borde det komma besked under året.
Vad innebär då detta för Eletrobras?
Det största problemet som jag ser det är osäkerhet. Ingen vet riktigt vad förnyande av koncessioner kommer att innebära och detta är förmodligen ett av skälen till att värderingen av Eletrobras är så låg. Oavsett vad som händer vid förnyandet av koncessionerna så lär inte villkoren bli bättre än i dag, men det är å andra sidan läget för kraftbolag i resten av världen där man hela tiden strävar efter att höja skatter på energi (även om man nu alltså funderar på att sänka skatten i Brasilien). Om Eletrobras får behålla sina tillgångar så vill den brasilianska regeringen ha lägre elpriser, vilket kommer att innebära sämre lönsamhet på ungefär en tredjedel av Eletrobras kraftproduktion (15 GW av 42 GW) genom låga priser på den reglerade delen av elpriset. Kraftproduktionen (”Generation” i figuren nedan) står i nuläget för stora delar av Eletrobras omsättning och även för stora delar av vinsten.
Om Eletrobras inte får förnyade koncessioner genom ändringar i lagen så kommer bolaget alltså istället att bli av med delar av sina tillgångar (som man sedan kan köpa tillbaks på auktion), men eftersom tillgångarna kommer att vara avskrivna vid tillfället så ska det inte påverka resultaträkningen i någon större omfattning (och de tillgångar som inte är avskrivna kommer att ges ersättning för). Detta är en påminnelse om att avskrivningar i högsta grad är en kostnad. Det viktiga att notera är att Eletrobras inte kommer att hamna i den situation som nordiska kraftbolag med vattenkraft har hamnat i, dvs. att vattenkraftverken till stor del är avskrivna (förutom underhåll, uppgraderingar etc.) men att de fortfarande är väl fungerande och därmed i princip fungerar som rena sedelpressar. Statkraft i Norge är kanske det främsta exemplet på detta där produktionskostnaden för el under åren 2006-2010 låg kring 6-7 öre/kWh jämfört med ett elpris kring 40 öre/kWh.
Oavsett så ska det bli mycket intressant att följa utvecklingen om de nya koncessionerna i Brasilien och det lär finnas anledning att återkomma när det kommer fram mer fakta i ämnet.
För övrigt så har Eletrobras (NYSE: EBR) börskurs rasat ner till 6,5 USD på sistone och är nu nere nära botten på 6,24 USD. Orsaken är att brasilianska staten förväntas ta över tillgångar från bolaget Grupo Rede Energia SA som har finansiella problem. Vissa tolkar detta som att energisektorn är på väg att nationaliseras, men det förnekas av den brasilianska energiministern Edison Lobao och nationalisering vore heller ingen bra idé eftersom den brasilianska energimarknaden behöver utländskt kapital för stora investeringar.
Frågade faktiskt en brasiliansk kollega igår om hur stor fråga koncessionerna är i Brasilien men uppenbarligen verkar frågan vara ungefär lika strulig som deras stridsflygsupphandling.
På honom lät det ungefär som att de flesta insåg att ett övertagande skulle vara ineffektivt men å andra sidan är det den befintliga lagen och lite svårt för en vänsterpresident att ändra det hela.
Inte så mycket matnyttigt tyvärr men alltid något.
Inte enda bolaget i brasilien gör gärna en bedömning av http://brookfieldrenewable.com/content/map_of_operations/brazil-30362.html och meddela oss vad ni anser ;)
Testar göra allt fler FA analyser men hinner inte med alla och allt dessutom har jag inte hunnit sätta mig in i kassaflödesanalys:(
Järnvargen; Intressant! Det är kul att få höra från någon som på något vis är ”nära” eftersom allt man kan göra som svensk är att läsa vad som skrivs på engelska, av bolaget själva eller läsa google-översatta portugisiska artiklar… Oavsett om presidenten är röd eller blå så tycker jag att det borde gå att argumentera för folket om att det är det bästa för alla eftersom det leder till lägre elpriser (vilket man som det verkar kommer att se till oavsett vilken lösning man tar till). Om inte annat vill väl brasilianska staten ha lite utdelningar till kassakistan och det lär minska om man berövar sitt egna företag tillgångar. Rätt märkligt egentligen, men läget är samma för Fortum i Finland och Vattenfall i Sverige egentligen.
Rune; Brookfield gjorde förlust 2011 enligt en snabbtitt på Google Finance och då faller det ur min intressezon eftersom jag tycker att bolag ska göra vinst och inte förlust! Däremot så kommer det en jämförelse mellan sydamerikanska kraftbolag ”så småningom”. Jag har haft enormt lite tid att skriva nu både under och efter semestern men det gäller att ta tillvara på de snuttar som finns och slutföra allt som är på gång! Det är väl en 5 inlägg före men sedan kommer nog jämförelsen ;-)
Ja både den och sprott energy eller vad den hette visar negativa siffror men är samtidigt väldigt populära? Kan det vara de befinner sig i en investeringsfas?
Finns där något enkelt sätt göra en kassaflödes analys med utgångspunkt från detta underlaget? http://tmx.quotemedia.com/financials.php?qm_page=26125&qm_symbol=BEP.UN
Har tittat lite på ett bolag jag hörde om igår på webben Atlantic Power (AT) som ger en lockande utdelning på ca 8% / 12 dvs delar ut månadsvis. Vad jag förstår baserar bolagetsin utdelning på sitt kassaflöde i stället för den mer traditionella varianten ”vinst”. Får fiska vidare under helgen men ¨å här långt blir det nog ett mindre köp på måndag för min del.