Benjamin Grahams klassiker ”The Intelligent Investor” om värdeinvestering är ett måste för alla som är intresserade av investeringar. Warren Buffett som har skrivit förordet till senare utgåvor sparar inte på superlativen, utan skriver ”By far the best book on investing ever written” vilket inte säger så lite. Den uppdaterade utgåvan från 2003 innehåller förutom förord och bilagor av Buffett också kommentarer till varje kapitel av Jason Zweig. Zweigs kommentarer är ofta en tolkning av Grahams teorier applicerat på läget kring millennieskiftet, dvs. IT-bubblan följt av IT-kraschen.
Warren Buffett skriver i förordet till boken att Grahams råd i kapitel 8 är ovärderliga, vilket har gjort kapitlet ganska så berömt bland många värdeinvesterare. Här följer en sammanfattning av kapitel 8 med lite tankar och funderingar.
Kapitel 8 – The Investor and Market Fluctuations
Kapitlet handlar om hur man som investerare ska förhålla sig till svängningar på marknaden. Till att börja med så har Graham tidigare i boken tydliggjort skillnaden mellan en investerare och en spekulant där spekulanten är ute efter snabba klipp medan investeraren har gott om tid på sig och köper andelar i bolag som betingar ett värde snarare än köper aktiepapper (eller siffror på en skärm). Skillnaden mellan en spekulant och en investerare tydliggörs också nedan av vilken metod man använder för att köpa aktier.
Graham konstaterar att alla aktier (även de med hög kvalitet) kommer att påverkas av svängningar på marknaden och som investerare så bör man försöka att dra fördel av marknadens svängningar. Det finns i princip två sätt att göra detta på:
- Tajming. Innebär i princip att tillämpa det som låter så lätt men är så svårt – ”köp billigt och sälj dyrt” – eller att tjäna pengar på kursrörelser. Med tillämpning av tajming så köper man aktier som man tror kommer att öka i pris och undviker att köpa aktier som man tror kommer att sjunka i pris. På Grahams tid var den tekniska analysen och olika finansiella instrument inte i närheten av vad det är idag, men i princip är teknisk analys ett sätt att erhålla det som Graham kallade för tajming. Enligt Graham så är detta spekulation vilket sköts bäst av en spekulant. Som investerare så bör man hålla sig borta från detta om man inte är väl medveten om att det är spekulation man ägnar sig åt och att man endast spekulerar med en liten del av sin portfölj som man är beredd att förlora. Enskilda spekulanter kan då som nu tjäna pengar på tajming men den stora massan är dömd att förlora pengar på detta.
- Pris (pricing). Köp aktier till ett lägre pris än deras rätta värde och sälj aktierna när börskursen står högre än detta värde. Man kan också vara mindre ambitiös och förenkla detta till ”köp inte för dyrt” vilket fungerar tillräckligt bra för att en långsiktig investerare inte ska förlora pengar.
Graham förespråkar alltså att en investerare ska köpa aktier till ett pris som är lägre än deras rätta värde och att man därefter kan känna sig nöjd oavsett om börskurserna går upp eller ner. Annars spekulerar man, vilket inte nödvändigtvis är fel så länge man är medveten om det. Det svåra är att banka in tankesättet i huvudet och inte ryckas med av marknadens svängiga humör! Vad som är en akties rimliga värde utvecklas exempelvis i kapitel 14.
I kapitlet nämns också några karaktäristiska tecken på att börsen är övervärderad. Graham menar att börsen är övervärderad när:
- Börskurserna är historiskt höga.
- P/E-talen är höga
- Direktavkastningen är låg jämfört med obligationsräntan
- Det förekommer mycket spekulationer om marginaler
- Det förekommer mycket nyintroduktioner av tveksamma bolag
Exakt vart Graham vill komma med att utvärdera om börsen är övervärderad eller inte är något oklart eftersom det enbart syftar till tajming, vilket hör spekuleraren till. Så länge man analyserar varje enskilt bolag så kan man alltid köpa till rätt pris (pricing). Oavsett anledningen så utvärderar vi punkterna en och en och ser om Stockholmsbörsen är övervärderad i nuläget…
1. Börskurserna är historiskt höga.
GRÄNSFALL! Figuren nedan från di.se visar OMXS30 sedan 1990.
Det är visserligen 50 % upp till toppen år 2000 och en bra bit även till toppen kring 2007, men nog är allt nivåerna historiskt höga. Om man sysslar med tajming i form av teknisk analys så ser formationen för övrigt ganska intressant ut med stigande bottnar och sjunkande toppar sedan IT-bubblan.
2. P/E-talen är höga
NEJ! Här tar jag via lite googlande hjälp av en sida som heter Tradingportalen som för vecka 26 2012 rapporterar att det rullande P/E-talet är 11,3 och den faktiska direktavkastningen är 4,1 %. Utan att leta upp jämförbar historisk data så vågar jag påstå att P/E kring 11 är lågt.
3. Direktavkastningen är låg jämfört med obligationsräntan.
NEJ! Enligt Riksbankens hemsida så låg den tioåriga svenska obligationsräntan på 1,26 % den 17 juli vilket är betydligt lägre än direktavkastningen för OMXS30 som enligt punkten ovan ligger på 4,1 %. Direktavkastningen är även högre än vad man kan få på räntekonto med insättningsgaranti hos statliga SBAB bank.
4. Det förekommer mycket spekulationer om marginaler
NEJ! Det spekuleras i alla fall inte om ökade marginaler. Det är snarare så att pessimismen genomsyrar marknaden och att alla går och väntar på att krisen i Europa (Eurokrisen) ska förvärras med efterföljande kaos.
5. Det förekommer mycket nyintroduktioner av tveksamma bolag
NEJ! Bland annat följande artikel i SvD tyder på att det tvärt om är stiltje vad gäller nyintroduktioner av bolag på börsen. 2009 nynoterades inga bolag, 2010 11 st, 2011 st 3 och under första halvan av 2012 nynoterades återigen inga bolag på Stockholmsbörsen! Det verkar alltså vara raka motsatsen till IT-yran under tidigt 2000-tal just nu.
Sammanfattningsvis blir bilden ganska så tydlig av att Stockholmsbörsen inte är övervärderad i nuläget enligt de kriterier som Graham ställde upp i kapitel 8. Av detta är det svårt att dra några intressanta slutsatser. Antingen så går börsen upp eftersom den inte är övervärderad eller så går börsen ner på grund av ytterligare oro och pessimism om framtiden på grund av Eurokrisen eller något annat. Som investerare så är det bästa man kan göra att förlita sig på att köpa för rätt pris snarare än att försöka tajma in eventuella upp- eller nedgångar.
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att nämna Lundaluppens utmärkta genomgång av hela The Intelligent Investor. Läs hela serien oavsett om du har läst boken eller inte!
bra koppling till nuvarande börsvärdering. Mitt favoritnyckeltal för börsens värdering är Schillers PE10.
Nja, som jag förstår det definierar Graham en spekulant som någon som blickar framåt och en investerare som någon som ser bakåt. Framtiden är osäker och gissningar på vad som ska hända därmed spekulativa.
Det är fullt möjligt för en investerare att avgöra om börsen är övervärderad genom att jämföra börskurserna med de senaste årens genomsnittliga vinstnivåer.
I övrigt, tack för en läsvärd blogg!
alatheiaton; Graham säger en del om investering vs. spekulation och att investeraren ser bakåt stämmer med pricing vs. timing också. Vad är pricing om inte tillbakablickande (och noggrann analys), medan timing är gissningar om framtiden! Det står en del redan i kapitel 1 om jag inte missminner mig.
Kul att du gillar bloggen :-)
defensiven; det är ett bra tal för den amerikanska börsen i alla fall! Finns det inget liknande för Sverige?
verkar tyvärr icke finnas, vi får ställa vårt hopp till 4020s nya börsdata:)
Är minst sagt osäker men vill minnas svenska börsen brukar kunna gå ned mot PE 7 innan det bottnar obs bara ett vagt minne.
Flera på globala siter menar asien kommer vara stället även om det går ned i europa och usa då där bor rätt många miljoner människor i den regionen som fortsätter få ökad levnardsstandard. Singapore sades ha PE 9.9 att jämföra med asiens snitt på PE 14 de jämförde även med danmark PE 21 som för att visa hur billigt det är i singapore http://www.bloomberg.com/video/singapore-stocks-beating-the-world-QaFCOBQGQ6uzaVpvuYt~3A.html
Jo Rune, det kan alltid bli värre ;-) Det är säkert stora regionala skillnader också och man kan gissa att andra marknader som är attraktivt värderade i nuläget är Grekland och Spanien som säkert har fått omotiverat med stryk.
Bra inlägg! Alltid svårt att använda P/E tals värdering på historiska data för att försöka förutsäga framtiden. Rullande P/E må väl vara det minst dåliga. Skulle vara intressant att jämföra det med prognostiserat (gissat) P/E för de kommande 12 månaderna. Skulle ju vara lite lustigt om alla analytiker pratar om pessimism och vinstras samtidigt som de inte reviderar ner sina prognoser för bolagen. Samma procedur för direktavkastningen.
Angående Grekland och Spanien skulle det vara intressant om någon som har lite kolla kan tipsa om bolag som kan vara värda att titta närmare på? Finns säkert bolag där som har tagit omotiverat med stryk, brukar ju vara så.
Amsomar; Håll ut en vecka så kommer det en analys av ett spanskt bolag här på Aktiefokus som har fått en hel del stryk! :-)