Sedan publikationen av analysen av Starbreeze har vi fått mycket positiva kommentarer och vi är mycket tacksamma för detta. Vi trodde att det skulle bli 30-40 besökare, men genom att länken spreds av personer som tyckte den var bra fick vi nästan 800 besökare på två dagar. Det är mycket roligt och motiverande! Tack allesammans! Vi kommer fortsätta ha bevakning av Starbreeze och efter analystillfället har en del nya saker skett som presenteras nedan.
Nyheter sedan publikationen
Project Redlime ryktas återigen vara Syndicate
Under förra veckan har det läckt bitar av vad som sägs vara manuset till ”Project Redlime” och genom detta har media återigen dragit slutsatsen att det är Syndicate som man utvecklar åt EA. Det är positivt att ryktena pekar på att det är Syndicate då det är ett starkt IP. Det negativa med läckan är att hela organisationen kring spelet uppenbarligen inte kan hålla information inom sig.
Som aktieägare bör man hoppas att det inte är Starbreeze som läckt, utan att det är förläggaren som är den skyldiga. Problemet med informationsläckor är att andra kunder kan få betänkligheter att samarbeta med ett bolag där de anställda inte förstår vikten av att information inte sprids förrän kunden önskar det.
EA har släppt en dålig kvartalsrapport
Något som också hände förra veckan var att EA släppte sin kvartalsrapport som såg mycket dyster ut. I och med detta valde EA att inleda åtgärder för att minska kostnadsmassan genom att säga upp 1 500 medarbetare (17 % av sina anställda), och dessutom ska man lägga ner ett dussin projekt. Starbreeze gick dock ut, på IT24, och berättade att man känner sig starkare än någonsin. Det jag tog fasta på var att man även berättade att risken att få kontraktet uppsagt ökar om man inte levererar enligt tidsplanen.
Personligen tror jag dock inte riskerna med att få kontrakten uppsagda är stora eftersom Starbreeze inte påverkar EA:s kassaflöde Starbreeze inte påverkar EA:s kassaflöde med ett av projekten 1 samt att det är två prestigetitlar man utvecklar. Syndicate har en stor tyngd i spelvärlden och Bourneprojektet kan ses som en hämnd emot Activision Blizzard som tog över IP:t för James Bond. Med andra ord känns projekten säkra, så länge Starbreeze levererar enligt uppsatt tidsplan.
Hur en eventuell royalty kan tänkas påverka Starbreeze
Det som en del läsare verkar ha saknat i analysen var en beräkning av hur pass stor påverkan en royalty kan tänkas ha. Det är svårt att hitta bra information om det här och jag har utgått ifrån grafen under och informationen om att en utvecklare från mellan 10-20 % av varje sålt spel efter en viss säljnivå.
Fortfarande fräckt tagen från http://www.starbreeze.com/media/9415/presentation_branschseminarium8sept2009.pdf sida 6.
Det finns egentligen ingen variabel som jag faktiskt kunnat hitta någon faktiskt information om. Det här blir alltså rena spekulationer om hur det faktiskt ligger till, men syftet med beräkningarna är att enkelt kunna få fram en slags tumregel. Du hittar alla beräkningar här.
Spelbranschen är extremt beroende av korta succéer, vilket går att läsa i analysen, och därför har jag bara räknat på att ett spel endast kostar 500 SEK utan moms och utan variationer. Av detta går 50 SEK till konsoltillverkaren i licensavgift och lika mycket till butiken som sålt spelet. De 400 SEK som är kvar går till förläggaren.
På 1,5 miljoner sålda exemplar får förläggaren alltså 600 miljoner, vilket ungefär motsvarar ett spel som har en budget på 85 miljoner USD. I detta har dock inte tagits hänsyn till PR-kostnader och därför tror jag att en generell royaltygräns ligger på 2 miljoner sålda spel.
Vad speltillverkaren och förläggaren diskuterar är även vinstfördelningen. Det är alltså mellan 10-20 % som utvecklaren sägs få. Enligt min uträkning, efter allt som ska dras av från royaltyn så som att anställda ska ha 30 % och att man skattar bort en stor del av det, ger 10 % Starbreeze 10 miljoner SEK i ersättning per 500 000 sålda spel utöver royaltygränsen. 20 % ger självfallet det dubbla.
Om spelet Starbreeze utvecklat säljer 3 miljoner exemplar (vilket Batman Asylum nyligen gjort) och Starbreeze får 10 % i fördelningsprocent får man troligtvis in 20 miljoner och kan då ge en direktavkastning på nästan 18% på en kurs som är 30 öre. Det finns alltså en ordentligt uppsida om man lyckas, vid dagens kurs.
Drag ner förväntningarna på royalty
Några av de kommentarer som kom på analysen ansåg att chanserna för royalty är stora och min initiala tanke har varit densamma. Jonas Mäki på Gamereactor reducerade dock denna optimism genom att presentera en stor mängd titlar som redan var utannonserade för nästa år. Det enda man kan vara positiv till är att de flesta av dessa kommer under första halvåret (och jag tror inte Starbreezes projekt kommer då) samt att en del av dem var från EA och de kommer inte göra om misstaget att släppa titlar som konkurrerar med varandra (Dead Space och Mirror’s Edge sägs ha konkurrerat vid förra årets julhandel).
Förväntningarna på att få en säljroyalty bör alltså vara låga och personligen tycker jag att man ska värdera Starbreeze utan en royalty och se det som en trevligt bonus om det blir en succé i framtiden.
Årsstämman
Jag, Martin, kan också meddela att jag kommer att närvara på Starbreezes årsstämma nu på torsdag och jag förväntar mig att det diskuteras följande:
- Listbyte
- Omvänd splitt
- Kassan
- Information från bolaget
- Spel under utveckling
- Machinegames och andra avhopp från organisationen
- Nedladdningsbara spel
- Mål för 2010
I de här frågorna så anser jag följande:
Listbyte: Starbreeze ska ligga på den lista som kostar minst, så vinsten till aktieägarna kan vara så hög som möjligt. Med högre vinster kommer en högre aktiekurs, oavsett lista.
Omvänd splitt: Starbreezes aktiekurs går upp eller ned med ca 3 % för minsta möjliga rörelse. Fördelen med att göra en omvänd splitt skulle vara att kursen inte spelar fullt lika stor roll vid köp- och säljtillfället och att det blir en mer stabilitet i en aktieportfölj.
Kassan: Ska, i mitt tycke, inte delas ut förrän man uppnår en royalty. Vinster från utvecklingen bör återinvesteras i verksamheten.
Information från företaget: Företaget säger sig inte kommunicera mycket eftersom man inte har så mycket att berätta. När händelsen inte är stor nog för ett pressmeddelande går Starbreeze ut i media och förklarar situationen. Det känns bra för alla inblandade, tycker jag, men under förutsättning av att man publicerar alla intervjuer på sin webbplats.
Spelen under utveckling: Om detta finns det nog inget man får lov att berätta. Att få veta vilket av projekten som släpps först hade dock varit trevligt. Jag vill gärna kunna avsäga mig från min teori som presenterades i analysen om att Bourne kommer före Redlime.
Machinegames och andra avhopp från organisationen: Troligtvis kommer man tona ned hur pass stor påverkan avhoppen har haft och man kommer troligtvis säga att projekten är i fas och ingen skada skedd. Det finns nog inte mycket mer att säga om det heller.
Nedladdningsbara spel: Det går bevisligen att släppa sådana eftersom flera svenska bolag redan gjort så. Jag hade gärna velat höra att ett sådant projekt ska påbörjas under 2010. Jag tror dock inte ledningen tycker att det är rätt fokus för Starbreeze. Den främsta anledningen till detta bör vara att den typen av spel som Starbreeze gör har fokus på handling och det är mycket svårt att komprimera till nedladdningsbara spel.
Mål för 2010: Troligtvis kommer ett av spelen släppas och man behöver få ett nytt projekt. Det här är nog inget man kan kommunicera utåt än, så det hade varit positivt att få information om de övriga målen. Jag antar att det gäller främst hur pass mycket personalstyrkan kommer att växa.
Efter årsstämman
Vi kommer självklart att publicera någon slags rapport från stämman. Tills dess rekommenderas en recension av The Darkness som Martin skrivit ihop.
- Uppdatering efter kommentar av Butcherbay på VCW. Tack! ↩